Ünlü Profesör Adaköy’deki orman kesimine isyan etti

 “TAM BİR CAHİLLİK”

İstanbul Üniversitesi emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Kantarcı, Odatv’ye verdiği röportajda, Çaycuma Adaköy’de yapılmaya kalkan kesim için “Bu kadar cahilce, bilgisizce bir şey olamaz” dedi 

Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğünün Çaycuma Adaköy’de, içinde “anıt” olduğu iddia edilen ağaçların da olduğu ormanda aldığı kesim kararı, köylülerin karşı çıkmasıyla ülke gündemine girdi. İstanbul Üniversitesi Toprak İlmi ve Ekoloji Bölümü Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Kantarcı, Odatv’yeverdiği röportajda, Bir iki özel firma kalkıp ‘ben burada bu işi yapacağım’ diyor. İktidar da kulaktan dolma bilgilerle olur olmaz yerlerde endüstriyel plantasyon çalışması yapmaya kalkıyor. Ama bununla ilgili ekolojik değerlendirmeler ortada yok. Birisi kalkıyor rapor veriyor, bu raporun işi bilenler tarafından irdelenmesi lazım ama öyle yapılmıyor. Bu iş artık tam bir üçkâğıtçılığa döndü. Çünkü bu işe yatırım yapalım, para kazanalım gözüyle bakılıyor” dedi.

 

ÇAYCUMA’YI SEL GÖTÜRÜR

Odatv’den Yusuf Yavuz’un sorularını yanıtlayan Kantarcı, “Maalesef orman teşkilatı ormancılık tekniğini bilmeyen, bilgisiz insanlar tarafından verilen emirlerle yönetiliyor. Çaycuma’da plantasyon yapacaksın. Ee, yap. İklim de buna müsait. İyi de siz orayı veremezsiniz. Bunun verilip verilemeyeceğine ormancı karar verir, yukarısı değil. Ormancıya sen yukarıdan emir verirsen işler ters teper, Çaycuma’yı sel götürür ondan sonra” görüşünü dile getirdi.

 

ORMANIN GETİRİSİ MISIR TARLASIYLA KIYASLANMAZ’

Kantarcı açıklamasında, “Ormanın getirisi buğday ve mısır tarlasıyla kıyaslanamaz. Mısırı, buğdayı her sene ekersin para kazanırsın ama orman öyle değil ki. Bir ormanın idaresi 300 yıl. Ancak şimdi mesela kızılçamın idare süresini 60 yıla indirdiler. Oysa kızılçamın idare süresi 120 ile 300 sene arasında değişir. Bunu 60 seneye indirdiğin vakit o ormandan ancak maden direkleri gibi direk elde edersin. Bu kadar cahilce, bilgisizce bir şey olamaz” şeklindeki ifadelere de yer verdi.

 

ORMAN RANT YERİ DEĞİL, BİZATİHİ MEMLEKETİN TA KENDİSİDİR

Ormanların rant aracı olarak görülmesine de karşı çıkan Kantarcı, “Ormancının görevi, odun ham maddesi üretirken aynı zamanda toprağı korumak ve su üretmektir. Hayvanlara yaşam ortamı sağlamaktır. Orman doğrudan para kazandırmaz ama ormanı korursan ekonomik kazanç 50-100 yıl sonra gelir. Orman rant yeri değil, bizatihi memleketin ta kendisidir. Dolayısıyla ormanı korumak vatanın korumaktır” diyerek Adaköy’deki kesim kararına karşı çıktı. (Meryem Demir)