Zonguldak’ın tanınmış Avukatlarından  Ertan Taşdelen, 3 ve 4 Temmuz tarihlerinde yapılacak olan  Zonguldak Baro Başkanlığı seçimleri öncesinde adaylığını açıkladı. Taşdelen’in adaylık açıklamasında ise eşi Melahat Taşdelen’de yer alarak eşine destek verdi.  
Taşdelen adaylığı koşununda yaptığı yazılı basın açıklamasında şu ifadelere yer verdi: ‘’Ülkenin içindeki ekonomik, sosyal ve politik sıkıntılar yanında hukuk ve yargı sistemimiz de ciddi ve telafisi imkansız bir süreç yaşanmaktadır. Dünya genelinde hukuki güvenlik konusunda geri kalmış Afrika ülkeleri ile aynı kategoride olmamız bile durumun vahametini anlatmaya yetmeyecektir. Hızlı yargılama sisteminin adaletin tesisine yetmediğini hep beraber gördük. Başta SCM’leri amaçlanan uygulamanın dışına çıkmış, üst derece mahkemeleri uluslararası bağlayıcı normları uygulamamış diğer yandan  çok sayıda açılan hukuk fakülteleri ile hukuk eğitimi ciddi bir nitelik kaybına uğratılmıştır. Stajyer avukatların ve genç meslektaşların onlarca birikmiş sorunu bulunmaktadır. 
Birçok meslektaşımız sigortasız, güvencesiz birer işçi konumuna getirilmiştir. Aynı zamanda Çoklu Barolar ile savunmanın temeli olan avukatlık kurumu pasifleştirilmeye ve Barolar dernekleştirilmeye çalışılmaktadır. Bileşik kaplar ilkesi uyarınca hepsi birbirine bağlı olan sorunlara ve olgulara  ümitsizliğe kapılmadan  yeni, cesur, şeffaf, çağdaş, demokratik, katılımcı, meslek sorunlarına odaklı  bir hukuk sentezi ile çözüm aramak, edilgen değil etkin  ,gündemin arkasında kalan değil gündemi yaratan ve  köklü bir baro geleneği olan Zonguldak Barosunu  sadece ulusal değil uluslararası düzeyde de etkili ve prestijli barolar arasına sokacak bir çalışma disiplini ve amacı ile   aday oluyorum. Değerli meslektaşlarımdan desteklerini bekliyor sevgi ve saygılarımı sunuyorum.
Zonguldak barosunda 24 yıldır fiili olarak Avukatlık yapmaktayım. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunuyum. Evliyim, iki kızım var. Kızlarımdan Zeynep Hukuk fakültesinde okumaktadır. Diğer kızım Zelal de ortaokul öğrencisidir. Eşim de adliye de yazı işleri müdürüdür. Zonguldak’ta ÇHD’nin kuruculuğu ve başkanlığını yaptım. Aynı zamanda iki şiir kitabım ve bir de romanım bulunmaktadır. Yine İstanbul da çeşitli dergilere siyasi makaleler yazmaktayım.”