Zonguldak’ta çeşitli hastanelerde, Türkiye Taşkömürü Kurumu’nda taşeron işçi olarak çalışan yaklaşık 150 kişi Camlı Köşk’te  ortak basın açıklaması düzenledi. 

Düzenlenen basın açıklamasına, GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci de katılarak kadro isteyen çalışanlara destek oldu. 

Demirci, taşeron de kadroya geçemeyenlerin her zaman yanında olduklarını belirterek şunları söyledi:

“Cumhurbaşkanı, Başbakan, Bakanların vermiş olduğu sözleri de acilen yerine getirmelerini istiyoruz. Bu yolda arkadaşlarımıza genel Maden işleri Sendikası olarak her konuda yanlarında olduğunu belirtmek istiyorum. Bu yolda kendilerine başarılar diliyorum.”

Ardından Hastane radyoloji çalışanlarından Derya Ünal, Hastane çalışanlarının hepsi bir ekip olduğunu ve bu ekibin dışında tutulmak istemediklerini belirterek şunları söyledi:

“Bizler hizmet alımı kapsamında çalışmakta olup ihale dökümanlarında işçi sayısı belirlenen, mesaisinin tamamını kurumda geçiren ve Sağlık Bakanlığı işçi sayısı havuzunda bulunan taşeron, radyoloji çalışanlarıyız. Sırf iyi hali yönteminin farklı olması nedeniyle kurum içerisinde yıllardır birlikte görev yaptığımız çalışma arkadaşlarımızdan ayrılıp kadro dışı bırakılmamız, bütün radyoloji çalışanlarının üzmüş ve çalışma şevkimizi kırmıştır. Bugün kamu hastanelerinde çalışan arkadaşlarımız sadece devlet hastanesinin hastalarına 24 saat vardiyalı olarak hizmet vermekte olup, görüntüleme hizmetini tamamını yerine getirmektedir. Görüntüleme hizmetleri sağlık hizmetleri nde asıl iş değil midir?
Yıllardır hastanelerde ve sağlık kurumlarında birlikte ürettiğimiz sağlık  hizmetidir ve bir bütündür. Sağlık hizmetinin bölünüp parçalanması ve çalışanlar arasında ayrım yapılması sağlık hizmetinin doğasına aykırıdır. Sağlık hizmetlerinde süreklilik, bütünlük ve istikrar esastır. Güvenceli çalışma tüm sağlık çalışanları gibi radyoloji çalışanlarının da hakkıdır. Sağlık alanında çalışan, mesaisinin tamamını kurumda geçiren, ihale dökümanında işçi sayısı belirtilen ve sağlık bakanlığı işçi havuzunda bulunan bütün taşların işçilerinin, ayrım yapılmadan güvencesiz biçimde istihdam edilmesinin önüne geçilmeli ve tüm sağlık çalışanları kadrolu statüde güvencesiz çalıştırmalıdır.”

Ardından Kdz. Ereğli Devlet Hastanesi’nde mutfak yemekhane bölümünde çalışan Fikret Yıldız’da, amaçlarının eylem yapmak ya da olay çıkarmak olmadığını belirterek şu ifadeleri kullandı; 

“Türkiye zor bir durumdan geçiyor. 4 Aralık 2017’de Sayın cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, kamuda çalışan herkese kadro sözü verdiginde çok sevinmiştik. Bu eksikliğin düzeltilmesini istiyoruz. Hastanelerin içerisinde çalışıyoruz.8 saatimizi hastanenin içinde geçiriyoruz. Yemek işi çok zor bir iştir. Herkes bu işi yapamaz. Ama biz şikayetçi değiliz işimizi severek yapıyoruz. Ancak kadro geçemiyoruz. Cumhurbaşkanından ve Başbakan’dan bu yanlışı düzeltmelerini bizleri kadro vermelerini istiyoruz.”ifadelerini kullandı. 

Türkiye Taşkömürü Kurumu bünyesinde lauvar ve güvenlik görevlisi olarak çalışan işçilerde bir basın açıkllaması yaparak, Anayasanın eşitlik ilkesine aykırı bu durumun yeni bir düzenlemeyle düzeltilmesini talep ederek şunları söyledi; 

“TTK’nın bünyesindeki lauvarlatda asıl işi yaparak çalışan taşeron işçiler olarak TTK’nın kapsam dışında tutulması nedeniyle KHK ile çıkan daimi işçi kadrosundan faydalanamamakdayız. KHK’nın birinci maddesinde merkezi bütçe ile çalışan kurumlarda taşeron olarak çalışan işçilerin kadroya alınmasına karar verilmesine rağmen TTK’nın kapsamı dışında tutulması bizlerin mağduriyetine neden olmuştur. Gerekçe olarak TTK’nın Özelleştirme kapsamına alınma sürecidir. Oysa ki Türkiye Taşkömürü Kurumu özelleştirme kapsamından çıkartılmıştır.Daha önce kamu kurumlarına ait işveren de çalışan tüm taşeron işçilerin kadroya alınacağı söz verilmişti. Ancak bu sözlerin tutulmadığını üzüntüyle görüyoruz. Taşeron işçilik sorununu kökten çözümü ifadesiyle hazırlandı belirtilen KHK’ da ki düzenlemeler binlerce yeni mağdur yaratmıştır. Bizler taşeron de sekiz yıllık, on yıllık, 13 yıllık işçilerken birkaç aylık taşeron işçilerin kadroya geçtiğini görmekteyiz. Anayasanın eşitlik ilkesine aykırıı bu durumun yeni bir düzenlemeyle düzeltilmesini talep ediyoruz. Bizler ayrımsız şartsız bir kadro istiyoruz.”