KESK Zonguldak Kadın Platformu;
“Kadına ve çocuğa yönelik taciz, tecavüz ve katliamlar AKP’nin cinsiyetçi politikalarından güç almaktadır”

KESK Zonguldak kadın platformu sendika merkezlerinden yazılı bir basın açıklaması yaparak AKP’nin son yasa önerisine eleştiriler getirdi. Açıklamada şöyle dendi:

AKP, cinsel istismar suçunda mağdurla failin evlenmesi durumunda hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına ilişkin gece yarısı Meclis’e bir önerge sundu. Bu önerge ile 4 bin tecavüzcüye tahliye yolu açılacak. Meclis’te AKP’ li vekiller çocuğun istismarcısıyla evlenmesi durumunda istismarcının ceza almaması için yasa teklifleri hazırlarken Adalet Bakanlığı’nın paylaştığı adli yıl istatistikleri çocuğa yönelik cinsel istismarda korkutan tabloyu ortaya koydu. Bir yılda adliyeye taşınan çocuğa yönelik cinsel istismar sayısı 16 bin 957 oldu. Yargıya taşınan istismar vakalarından 13 bin 968 mahkûmiyet kararı çıktı. Türkiye, bu düzenlemeyi hayata geçirdiği anda çocuk cinsel eylemlilik rıza yaşında dünyanın en düşük yaşını belirlemiş olan tek ülke olacaktır. Böylesi bir durum çocuğun üstün yararının korunması ilkesine aykırıdır. Çocuğun insan hakları gereklerinin yerine getirilmesi ve bu konuda elde edilen kazanımların kaybedilmesi anlamına gelecektir.

Türkiye’de çocuk istismarı sistematik ve yaygın olarak işleniyor. Çocuk yaşta evlilikler, cinsel istismarın sürekli hale getirilmiş biçimidir. AKP hükümeti, eril ve cinsiyet eşitliğini reddeden bir anlayışla cinsel istismarı meşrulaştırıp yasal hale getiriyor. AKP'nin cinsel istismara uğrayan çocukları evlendirip tecavüzcüyü kurtarma planının gece yarısı meclise getirilmesi yetmemiş gibi Adalet Bakanı’nın yaptığı açıklamada, "Tecavüzcüleri kesinlikle kapsamıyor, ancak Çocuklarla evlenenlere uygulanacak" demesi niyeti apaçık ortaya koymuştur.

Son yıllarda artan istismar haberleri tesadüf değil, bu zihniyetin ürünü olarak karşımıza çıkmaktadır. AKP zihniyetine göre çocuk tanımı diğer pek çok konuda olduğu gibi evrensel ve bilimsel tanımlamalardan ziyade dinsel referanslar veri alınarak yapılmaktadır. Böyle olduğu için de Türkiye çocuk evliliklerinin en yüksek olduğu ikinci ülke konumunda. Bugün Türkiye'de her 5 evlilikten biri 18 yaşından küçük çocuklarla gerçekleşiyor.

AKP hükümeti süresince toplumsal cinsiyet algısının giderek geleneksel, eril ve cinsiyet eşitliğini reddeden bir anlayışta oluşturulduğunu görüyoruz. Kadın erkek rolleri bu zihniyete göre oluşturulmakta, toplumsal rollerin ve evlilik yaşının dinsel muhafazakârlık temelinde küçültülmesi ile erken evlilikler meşru gösterilmeye çalışılmaktadır.

Siyasal iktidarın Pozantı cezaevi, Ensar Vakfı, İzmir, Gerger başta olmak üzere ülkede yaşanan cinsel istismarların üzerini örtmeye yönelik açıklamaları, cinsel istismar ve cinsel saldırıların artmasına yol açmaktadır. Kadına ve çocuğa yönelik taciz, tecavüz ve katliamlar AKP’nin cinsiyetçi politikalarından güç almaktadır.

Doğuracağı insanlık dışı sonuçları şimdiden bilinen bu yasa tasarısı derhal geri çekilmelidir. AKP tecavüzcüleri aklayan yüz karası bu yasa müsveddesini geçirmekte kararlı durduğu takdirde tüm kadınlar olarak tecavüzcüler ve tecavüzü aklayanlar hesap verene kadar direnişte olacağız.

Biz KESK’ li kadınlar olarak, çocuk istismarını, taciz ve tecavüzü meşrulaştıran yasalarınıza, eril söylem ve politikalarınıza karşı, her türlü tahakkümden arınmış, eşit ve özgür bir yaşam için kararlılıkla mücadele etmeye devam edeceğiz.