DETES için Ankara’da yapılan ÇED toplantısında Bakanlık yetkilileri projenin durdurulduğunu açıkladı

TEHLİKE ‘ŞİMDİLİK’ GEÇTİ!

Demir Madencilik’in Çatalağzı beldesine bağlı Ömerağzı Sahili’nde yapmayı planladığı termik santral projesi Bakanlıktan döndü. Dün Çevre Bakanlığı’nda yapılan Çevresel Etki Değerlendirme(ÇED) toplantısında Bakanlık yetkilileri eksik evraklar nedeniyle sürecin askıya alınarak durdurulması kararı verildi. Karar Çatalağzı’nda ve çevre gönülleri arasında sevinçle karşılandı.

Demir Madencilik’in Çatalağzı Ömerağzı Sahili’ne yapmayı planladığı Detes termik santral projesi ve bu kapsamda Çatalağzı Cumayanı Mahallesi Çanakçı mevkiine yapılması planlanan kül barajı için Ankara’da yapılan Çevresel Etki Değerlendirmesi toplantısı dün yapıldı. Toplantıya Çatalağzı Belediye Başkanı Adnan Akgün, Muslu Belediye Başkanı Sabahattin Adıyaman, Çatalağzı Beldesi muhtarları ve Çatalağzı Çevre Koruma Derneği Yönetim Kurulu üyeleri katıldı. Her iki tarafında sunumlarını yaptığı toplantıda  hararetli anlar yaşandı. Toplantı sonunda yapılması planlanan santral projesinin durdurulması kararı çıktı. Toplantıda projede ki eksikliklerin giderilmesi ve Çatalağzı halkının projenin hayata geçirilmesi konusunda ikna edilmesi istendi.

Çatalağzı halkı son doğal güzellikleri olan Ömerağzı Sahili ve Çanakçı Mevkii’nin de ellerinden alınacak olması nedeniyle isyan etmişti. Ankara’da ki toplantı sürerken Ömerağzı tepesinde toplanan halk eylem yapıp toplantıya katılan heyete destek vererek Ankara’dan çıkacak karara kilitlendi. Mevcut termik santrallerin yaşattığı sorunlarla boğuşan ve yeni yapılması planlanan santrallere karşı mücadele veren Çatalağzı’nda açıklanan karar sonrası sevinç yaşandı. Beldede daha önce Eren Enerji ve Elsan’ın yapmayı planladığı santrallere de durdurma kararı çıkmıştı. Çatalağzı bir kez daha kazandığı zaferin mutluluğunu yaşıyor.(Haber/Yasemin Sarı)(Haber/Yasemin Sarı)