Zonguldak Belediyesi tarafından yaklaşık 2 yıldır imarı durdurulan üniversite bölgesindeki alanın yeniden imara açılması nedeniyle Mimarlar Odası itirazda bulunurken yapılan itirazda zeminin kaymasından dolayı felaket yaşanabileceği vurgulandı

“TELAFİSİ MÜMKÜN OLMAZ”

Zonguldak merkez İncivez Mahallesi’nde bulunun Bülent Ecevit Üniversitesi alt kapıdan İncivez minibüs duraklarına kadar bölgenin Zonguldak Belediyesi tarafından yeniden imara açılması nedeniyle Mimarlar Odası Zonguldak Şubesi itirazda bulundu. Bülent Ecevit Üniversitesi tarafından hazırlanan zemin etüd raporunda bölgede tasman, zemin kayması ve zemin sıvılaşması gibi sorunların yaşanmasından dolayı yeni bina yapılmasına kesinlikle izin verilmemesi gerektiği söylenmesine rağmen Zonguldak Belediyesi’nin bölgeye yeni binalar yapılmasının önünü açan imar revizyonunun ileride doğabilecek telafisi mümkün olmayacak zararlar meydana gelebileceğini dile getirilen itirazda İmar durumu biran önce yoğunluğu azaltmalısı gerektiği belirtildi.

Konuyla ilgili Halkın Sesi’ne açıklamada bulunan Mimarlar Odası Zonguldak Şube Başkanı Nejat Şefik Altınkaya, Zonguldak Belediyesi’ne yaptıkları imar revizyon planı itirazıyla ilgili olarak, “Zonguldak Merkez İncivez Mahallesi 1584 ada 1-2-3-4-5-6-7-8-9 parseller ve 1585 ada 1-2-3-4-5-6-7 parselleri kapsayan Zonguldak kozlu yolu üzeri Bülent Ecevit Üniversitesi alt kapı girişinden İncivez minibüs duraklarına kadar olan 3.4 büyüklüğünde hektar alanda yapılan ve 9 11 2016 tarihinde askıya çıkartılan imar tadilatını itiraz ediyoruz. Bu alanla ilgili 2 tane inşaat yasağı var. BEÜ zemin yönünde burada incelemelerde bulundu. Bu kısımda zemin oturmaları mevcut. Bu tür arazilerde zeminin davranışı gelen bina yüklerinin yoğunluğuna emniyetsiz hale gelecek ve deformasyonlara ve zemin sıvılaşmasına neden olabilecektir. Burada yapıyla ilgili olarak bizim önereceğimiz yoğunluğu emsal 2.1’den 1 buçuğa indirilmesi ve taban alanı 0.30’u geçmemesi bina arası en fazla 20 metrede bir yapılması emsale dahil en fazla 1 bodrum katının iskan edilmesi diğer bodrum katının otopark ve benzeri mahaller için kullanılarak buradaki bina yoğunluğunun azaltılması gerekmektedir. Bu önemleler alınmadığı takdirde ileride doğabilecek telafisi mümkün olmayacak zararlar meydana gelebileceğinden mevcut askıdaki imar planı bu şekliyle Mimar Odası Zonguldak Temsilciliği olarak itiraz ediyoruz” dedi.

“AYNI İMARI YENİDEN VERDİLER”

Daha önce durdurulan imar planının bugün yeniden gündeme getirilerek onaylandığını da belirten Altınkaya, zeminin aşırı yüklenmesinden dolayı felaketin meydana gelebileceğini de vurgulayarak, “Burada 2 senedir zemin güvenliği nedeniyle burada imar verilmiyordu. 2 sene sonra askıya çıkan imara baktığımız zaman aynı imarın verildiğini görüyoruz. Burada zemin oynamaları olan bir arazide yoğunluğu azaltmazsanız ileride zeminin aşırı yüklenmesinden dolayı deformasyonlara ve zemin sıvılaşmasına neden olabilir. Bu nedenle imar durumunun değiştirilmesi buradaki yoğunluğun 2.1’den 1 buçuğa düşülmesi taban alanının da küçülterek daha az yoğunluklar zeminin taşıyacağı yoğunlukların dengelenmesi gerekiyor. İmar durumu biran önce yoğunluğu azaltmalıdır” ifadelerine yer verdi. (Umut ERSES)