Kdz. Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası(TSO) tarafından düzenlenen iftar programında konuşan Başkan Yaşar Tetiker, ilçede ekonomik kriz olduğu söylemlerinin gerçeği yansıtmadığını ifade etti.
Kdz. Ereğli TSO tarafından, Gülüç Büyük Anadolu Otel’de üyelerine yönelik geleneksel iftar daveti düzenlendi. İftar davetine Kaymakamı Nazım Madenoğlu, Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal, Alaplı Belediye Başkanı Nuri Tekin, Gülüç Belediye Başkanı Gökhan Demirtaş, Bülent Ecevit Üniversitesi Ereğli Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Azar, Ereğli Müftüsü Recai Albayrak, siyasi partiler, sivil toplum kuruluşu ve meslek örgütlerinin temsilcileri ile birlikte yaklaşık 700 kişi katıldı. Ezanın okunması ile birlikte davetliler oruçlarını açtı. Yenilen iftar yemeğin ardından Kdz. Ereğli Müftüsü Recai Albayrak iftar duası yaptı.
Duanın ardından Kdz. Ereğli Kaymakamı Nazım Madenoğlu davete katılanlara hitaben yaptığı konuşmasında, "Biz inanıyoruz ki, sizler iş dünyasında, sadece Türkiye’de değil, dünyanın sayılı şirketleriyle rekabet edecek güçtesiniz ve bu gücünüz her geçen gün artıyor. Sizler sadece kendi alanlarınızda değil, sosyal sorumluluk projeleriniz, eğitime olan katkınızla, başka alanlardaki desteklerinizle çevreniz ve toplumunuza güzellikler bahşediyorsunuz. Bunun onur ve gururu size yeter” dedi.
Sonrasında söz alan Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal ise, "Kentimiz öncelikle sanayi, ardından üniversite ve turizm kentidir. Bu üç öğeye önem verilmesi gerekiyor. İlçede acilen yükseköğrenimin desteklenmeli" diye konuştu.
Son olarak söz alan Kdz. Ereğli TSO Başkanı Yaşar Tetiker da ilçe ekonomisini kötü göstermeye çalışanları “kartondan kahramanlar” olarak değerlendirip bunlara kimsenin inanmamasını istedi. Kdz. Ereğli ekonomisinin bir çok ilden daha iyi olduğunu, TSO’nun da bir çok il TSO’sundan daha güçlü ve başarılı olduğunu anlatan Tetiker, "Erdemir 2006 yılında özelleştirilmiş. 570 milyon dolar kadar sadece işçilerin maaşlarından kaybımız olmuş. Kim ne derse desin, o giden paraların telafisi belki daha sonra mümkün olmuş, bizim Erdemir’le olan iyi ilişkilerimiz ve bu ilişkiler çerçevesinde gelecek olan mutlu günler tüccarımızı sanayicimizi rahatlatacaktır. Bakın etraftaki odalara, vilayet odalarına, bizim kadar başarılı olmuş bir oda bulamazsınız. Üyesine doğrudan para kazandırmış bir oda bulamazsınız. Ama bakmayın kartondan kahramanlar vardır çıkar konuşur. Otuz bin icra dosyası var, kırk bin icra dosyası var. Yalan. İnanmayacaksınız. İşin enteresan tarafı yalan söyleyen kolay konuşur, zor tarafı yalanı dinlemektir. Onun için konuşacaklar, karton kahramanlar günden güne çıkar konuşur. Esas hadise, bizim düşünmemiz gereken gerçeklerdir. Gerçekleri bağlı bulunduğunuz ticaret odasından öğrenebilirsiniz. Bir kere basına bakıyoruz, biz nasıl ulaşabilirsek icra dosyasına, sizler de ulaşabilirsiniz. 2 bin 500’ü geçmeyen icra dosyası vardır. Bundan da tüccar ve sanayiciyi ilgilendiren 200-250’yi geçmez. Telefon almış sekiz tane, telefondan borcu var, kredi kartından borcu var. Bunlar normal” şeklinde konuştu.
“İLK 500’DE ÜÇ SANAYİ KURULUŞUMUZ VAR”
Kdz. Ereğli ilçesinde ERDEMİR, Tat Metal ve Çınar Boru gibi Türkiye’de ilk 500 sanayi kuruluşu içerisinde giren üç sanayi kuruluşunun bulunduğunu anlatan Tetiker, "Bu sanayi kuruluşlarının yöneticileri ile gurur duyuyoruz. Akın Tatoğlu ve Abdurrahman Çınar. Üç tane kahraman sanayicimiz var. Biri Ereğli Demir çelik Fabrikaları, Tat Metal var, Çınar boru var. Kendilerine teşekkür ediyorum, sizin de bu insanları teşvik etmenizi bekliyorum. Bu kahraman sanayicilerimizi altı tane yaparsak, on tane yaparsak, Kdz Ereğli’nin Erdemir’e alternatifi çıktı. Bugün OSB’de yaptığımız rehabilitasyonlarla 400 olan işçi sayısı aşağı yukarı bin 200, bin 300’lere çıktı. İnşallah seneye 2 bin olur, seneye 5 bin olur. Bunlar olmayacak şeyler değil. Orada çok güçlü rehabilitasyonlar yaptık. 19 parseldekini attık, spekülatif bir hareket vardı, yerine parasını ödeyenleri aldık. İşçi sayısındaki rakamlar inşallah seneye 4 binleri bulur. Keza öğrenci sayısında geldiğimiz noktaya bakıyoruz. Bin 700’lerden 5 binlere geldik. İnşallah bu rakam 10 bini bulacak. Birer bardak çay içseler 10 bin bardak çay yapar. En önemlisi yurt ihtiyacı. Yurt ihtiyacı giderilmesi için yapılan inşaatta 400 kişi ekmek yiyecek. İnşaat dediğin zaman, tüm sektörleri ilgilendiren, herkesin ekmek yediği bir sektör. Allaha şükür Ereğli, Zonguldak, Düzce, Bolu’ya baktığınız zaman en güçlü ticaret odası" ifadelerini kullandı.
Başkan Tetiker konuşmasında terör olaylarına değinerek Türkiye’nin 100 yıldır olduğu gibi bölücülerle mücadelesini sürdüreceğini ve asla ülkenin bölünmesine izin vermeyeceğini söylerken, şehitlere Allah’tan rahmet, ailelerine sabır, gazilere ise uzun ömür diledi.