(İHA) -
TBMM Maden Kazalarını Araştırma Komisyonu üyeleri, 301 maden işçisine mezar olan Soma Holding A.Ş.’ye ait Eynez Maden Ocağında yaklaşık 2 saat boyunca incelemelerde bulundu. İncelemenin ardından basının karşısına çıkan Komisyon Başkanı Ali Rıza Alaboyun, “13 Mayıs’taki kazadan sonra biz 2 ay 10 gün boyunca yoğun bir çalışma içine girdik komisyon olarak. Ana hedeflerimizden birisi kazanın olduğu madeni bizzat yerinde görmekti. Bu çerçevede buradayız. Eynez Ocağına geldik, arkadaşlarımızla görüştük. Şuan kazanın olduğu alana 150-175 metre kalana kadar ilerledik. Orada şuanda tahta bir bariyer örülmüş ve hemen ardında galeri tamamen dolmuş, çökmüş ve tarama yapıyorlar. Bunu da 1-2 aya kadar çalışmayı tamamlayıp kazanın olduğu alanda dahil olmak üzere galerileri tamamen tahkim edip onaracaklar. Tavan kabarması ve tavan düşmesini onaracaklar” dedi.

"ZONGULDAKTAKİ KÖMÜR OCAKLARI FARKLI ŞARTLARLA ÇALIŞIYOR"
“Üzerimizde çok büyük vebal var” diyen Alaboyun şöyle devam etti:
“Kanuni düzenlemelerin önerilmesi açısından biz komisyon olarak önereceğiz. Güzel çalışmalar yapacağız. Biz burada soruşturma komisyonu olmadığımız için suçlama yada aklama durumunda değiliz. Öyle bir görevimizde yok. Önemli olan kazanın nasıl olduğunu net olarak ortaya koymak ve buradan da bir sonuç çıkararak şu tedbirlerin alınması gerekir dememiz lazım. Çünkü kömür ocakları Zonguldak’ta farklı şartlardadır, Amasya’da farklı şartlardadır, Bursa Kemalpaşa’da farklı şartlardadır, Soma’da farklı şartlardadır. Her kömür ocağının kendine has özelliği var. Bunu göz ardı etmeden genel bir kanuni düzenleme ile çünkü bizdeki maden kanunu genelde arama işletme devlet ilişkileri ön plana çıkıyor. Uygulama mevzuatında özellikle çok büyük zayıflıklarımızın olduğunu gördüm.”

ZONGULDAK’TAKİ İŞTEN ÇIKARILMALAR
Bir gazeteci tarafından torba yasa sonrası özellikle Zonguldak’ta işten çıkarılmalar olduğunun sorulması üzerine Alaboyun şunları söyledi:
“Zonguldak’ta taşeron uygulaması farklıdır. Orada rödovansla uygulanır. Rödovans kanunen verilmiş bir hak. Orada rödovansla üretilen madenler başkalarına satmakla yükümlüler. Burada öyle değil. Buradaki madenlerde TKİ üretimin tamamını alıyor. Dolayısıyla ürettiklerini satmak konusunda bir sıkıntı yok. Dolayısıyla Soma’daki maden ocaklarını Zonguldak’taki gibi bir akıbet beklemiyor. Burada muhtemelen işçi maaşlarının iki katına çıkması nedeniyle ve çalışma sürelerinin kısaltılması nedeniyle elbette işverene bir yük geldi bu yükün üstlenilmesi konusunda sanıyorum Bakanlığımız, TKİ Genel Müdürlüğümüz arkadaşlarımızla görüşme halindeler çözmek için. Zonguldak çok farklı bir olay. Zonguldak’ta rödovans olduğu için üretilen kömürlerin dışarıya satılması gerekiyor. TKİ orada üretilen kömürleri almıyor. Sorunun kaynağı bu. Rödovansın konusunda da hizmet alımı konusunda da mevzuat yeterli şekilde detaylandırılmamış. Detaylandırılmadığı için de kurumların inisiyatifine bırakılmış. Bunların kurumların inisiyatifinden çıkartılması gerekiyor.”