TMMOB Maden Mühendisleri Odası eski Genel Başkanı Mehmet Torun, madenci eylemiyle ilgili yaptığı değerlendirmede, yasada yapılacak değişiklikte kullanılan dile dikkat çekti. Torun, “Sendika yetkililerinin açıklamalarında ‘TTK’nin ruhsat sahaları kapsam dışına alınacaktır’ denilmektedir. TTK’nin fiilen çalıştırdığı ocaklar, kanunda işletme olarak tanımlanmaktadır ve ruhsatlı saha ile birebir aynı anlama gelmez” dedi. 

TMMOB Maden Mühendisler Odası eski Genel Başkanı Mehmet Torun, sosyal medya üzerinden bir paylaşım yaparak madenci eylemini değerlendirdi. Eylem sonrası verilen sözler üzerine yasada yapılacak değişikliğin diline dikkat çeken Torun,  “Tasarının ilgili maddesi, tamamen geri çekilecekse sorun yoktur. Ancak değişiklik yapılacak ise bu noktaların açıklığa kavuşması önemlidir” dedi. Torun, “Siyasi iktidarın; Torba Yasa ile Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) ve Türkiye Kömür İşletmelerine (TKİ) ait olan maden ruhsatlarını bölerek ihale edebileceği, sahaları özel sektöre işlettirebileceği hususunda  çalışmalar sürerken Zonguldak'ta maden işçileri ocaktan çıkmama eylemi başlattılar. 3000 maden işçisinin  ‘İşletmelerin özelleştirilmemesi ve işyerlerine sahip çıkma’ gerekçeleri ile başlattıkları direniş, 21 saat sonra sonlandırılmıştır” dedi. 

Açıklamasında gelişmelere de yer veren Torun, sözlerini, “Alınan bilgiye göre, Türk İş ve Genel Maden İş Sendikası (GMİS) yetkilileri ile Bakanlık yetkililerinin yaptıkları görüşmeler sonunda anlaşmaya varılmış ve eylem sonlandırılmıştır. Bu konuda Türk İş Başkanı Ergün Atalay, TTK'nin özelleşmeyeceğini, bakanlıkların böyle bir çalışması olmadığını söyleyerek şöyle konuştu: ‘Maden işçilerinin eylemi ardından sendika başkanı Ankara'ya geldi ve Enerji ve Tabii Kaynaklar ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bürokratlarıyla görüştük. Bize, 'Siz nasıl rahatlarsınız? Ne istiyorsunuz?’ dediler. Biz Torba Yasadaki maddeye 'Türkiye Taşkömürü Kurumunun devlet eliyle işletilen sahaları hariç' diye bu iki kelimeyi koyun dedik. Tamam dediler. Yani TTK sahalarıyla ilgili 58'nci maddede kapsam dışında olacak. Onun için bir sıkıntımız yok. Özelleştirilmeyle ilgili bir tedirginlik ve kaygımız yok. Böyle bir çalışma yok” diyerek devam etti. 

İŞÇİLERİNİN DİRENİŞİ BAŞARI İLE SONUÇLANMIŞTIR

GMİS Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu’nun maden ocağı önünde işçilere hitaben yaptığı konuşmada “Şu anda yaptığımız mutabakat 58'nci maddedeki tasarı meclisten bizim istediğimiz şekilde TTK'nın sahaları kapsam dışına atılarak yeniden düzenlenmek şartıyla geçecek. Hükümet yetkilileri nezdinde bunun teminatı alınmıştır" şeklinde ifadeler kullandığını bildiren Torun, “Bu bilgiler ışığında öncelikle maden işçilerinin direnişi başarı ile sonuçlanmıştır. Çünkü taleplerin yeterliliği ayrı bir tartışma konusu olmakla birlikte,  işçilerin talepleri yetkililer tarafından kabul görmüş ve değerlendirileceği söylenmiştir. Önemli olan; bundan sonraki sürecin dikkatle takibi ve gelişmelere göre alınacak tavırdır. Torba yasa tasarısının o maddesinin tamamen geri çekilmesi farklıdır, söz konusu maddenin değiştirilmesi suretiyle yasalaşması daha farklıdır” dedi. 

TTK’NİN FİİLEN ÇALIŞTIRDIĞI OCAKLARA, KANUNDA İŞLETME DENİR

Torun açıklamasını, “Burada teknik olarak ince bir detay vardır. Sendika yetkililerinin açıklamalarında ‘TTK’nin ruhsat sahaları kapsam dışına alınacaktır’ denilmektedir. TTK’nin fiilen çalıştırdığı ocaklar, kanunda işletme olarak tanımlanmaktadır ve ruhsatlı saha ile birebir aynı anlama gelmez. Maden Kanunu’na göre; işletme ruhsatı ile işletme izni de farklı kavramlardır. İşletme ruhsatı çok daha geniş alanı tarif ederken, işletme izni daha dar alanlar için alınmaktadır. Tasarının ilgili maddesi, tamamen geri çekilecek ise sorun yoktur ancak değişiklik yapılacak ise bu noktaların açıklığa kavuşması önemlidir. TKİ’nin uhdesindeki sahaların özel sektöre devri ile ilgili bir sorun görülmemiş olacak ki bu konuda bu konuda hiçbir ses çıkmamaktadır. Sonuç olarak, maden emekçileri işine, aşına, geleceğine sahip çıkma iradelerini bir kez daha göstermiştir” diyerek bitirdi.