Seçim sisteminde değişikliğe gidilerek etkisizleştirilmeye çalışılan TMMOB, Barolar ve TTB’ye sahip çıkan ZOKEV Başkanı Kürşat Coşgun, “Ülkeyi 50+1 oyla yöneten ve buradan aldığı güçle, geri kalan 49’u yok sayıp kendinde sınırsız yetki gören iktidarın, sıra toplumsal muhalefete gelince nispi temsili hatırlaması, sözcüğün tam anlamıyla komediye kaçıyor.  Bu antidemokratik dayatmayı kabul etmiyor, AKP iktidarından bu yöndeki tüm çalışmaları derhal durdurmasını talep ediyoruz. ZOKEV olarak TMMOB, TTB ve Baroların yanındayız, onlara yönelen her türlü saldırıyı birlikte göğüslemeye hazırız” dedi.

Zonguldak Kültür ve Eğitim Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Kürşat Coşgun yazılı biraçıklama yaparak, hükümetin TMMOB’nin seçim yasasında değişiklikyaparak işlevsiz kılma çabalarına karşı çıktı. Coşgun açıklamasında, “Türk Mimar Mühendis Odaları Birliği kamu kurumu niteliğinde tüzel kişiliğe sahip bir kuruluş niteliği taşıyor. Milyonlarca mimar, mühendis ve şehir plancısının üye olduğu TMMOB, anayasal bir kurum olarak gücünü ve yetkisini yasalardan alıyor. Kurulduğu günden bu yana,bir yandan üyelerinin ekonomik-demokratik haklarını koruyup, mesleki gelişimini sağlayacak çalışmalar yaparken diğer yandan da, uzmanlık alanına giren her konuda toplumu bilgilendirmeye, gerçekleri paylaşmayave kamu yararı bulunmayan her türlü plan, proje ve yatırıma karşı çıkmaya çalışıyor.TMMOB’nin toplumsal varlıklarımızı korumak için harcadığı büyük çaba, başta siyasi iktidarlar olmak üzere her türlü güç odağı ve çıkar çevresi ile karşı karşıya gelmesine neden oluyor” dedi.

 

VAKFIMIZ ÇALIŞMALARINDA EN BÜYÜK DESTEĞİ TMMOB’DEN ALIYOR

Kendilerinin de TMMOB ile yakın ilişki içinde olduğunu söyleyen Coşgun, açıklamasını, “Zonguldak Kültür ve Eğitim Vakfı kurulduğu günden bu yana kentin doğal, kültürel, tarihi değerlerini korumak için mücadele ediyor. Şunu gönül rahatlığıyla söylüyoruz ki, ZOKEV’in, zaman zaman yerel siyaset ve çıkar çevreleri ile çatışmak zorunda kaldığı bu çalışmalarda en büyük desteğiTMMOB’den alıyor. Birçok üyesi vakfımızın da üyesi, kurucusu hatta yöneticisi olan TMMOB, tüm ülkenin olduğu gibi Zonguldak’ın da zenginliklerinin korunmasıiçin bizlerle birlikte mücadele ediyor, kamu yararına olmayan tüm rant projelerinekarşı çıkıyor. Çevre ve halk sağlığını ilgilendiren her tür konuda toplumu bilgilendirmek, yetkilileri uyarmak ve bilimsel anlamda yol göstermek için büyük çaba harcıyor. Halkımıza faturası özelleştirme, işsizlik ve kamu borcu olarak çıkan doğanın talanına dayalı rant politikalarına şiddetle itiraz ediyor. Yeraltı ve yerüstü zenginliklerimizin yok edilmesine kamucu bir yaklaşımla karşı çıkıyor” diyerek sürdürdü.

 

İLKELİ DURUŞ AKP’Yİ RAHATSIZ EDİYOR

Coşgun açıklamasında, “İktidara geldiği günden bu yanaüretim, sanayileşme ve kalkınma politikalarından daha çok ortak zenginliklerimizi belli çevrelere rant olarak aktarmaya çalışan AKP iktidarını TMMOB’nin bu ilkeli duruşu son derece rahatsız ediyor. Birçok rant projesi bizzat TMMOB tarafından boşa çıkarılan iktidar, onu işlevsiz hale getirmek için yasa ve yönetmeliklerde bu zamana değin birçok değişiklik yaparak, kamu adına kullandığı denetim yetkisini sınırlandırmaya çalıştı. Şimdi debakanlığa bağlıbir kuruluş olarak vesayet altına almaya çalıştığı TMMOB, yine biat etmeyince seçim sisteminde değişiklik yaparak tümden işlevsiz hale getirmeye çalışıyor” şeklinde ifadelere de yer verdi.

 

HER TÜRLÜ SALDIRIYI BİRLİKTE GÖĞÜSLEMEYE HAZIRIZ

Coşgun açıklamasını, “AKP uzun iktidar döneminde bir türlü diz çökertemediği Türk Tabipler Birliği ve Barolar için de aynı uygulamaları hayata geçirmeye çalışıyor. Toplumsal muhalefetin bu üç diri örgütünün seçim siteminde sözde demokrasi adına nispi temsili zorunlu hale getirerek, yönetim zafiyeti yaratmak istiyor. Ülkeyi 50+1 oyla yöneten ve buradan aldığı güçle, geri kalan 49’u yok sayıp kendinde sınırsız yetki gören iktidarın, sıra toplumsal muhalefete gelince nispi temsili hatırlaması, sözcüğün tam anlamıyla komediye kaçıyor.Bu antidemokratik dayatmayı kabul etmiyor, AKP iktidarından bu yöndeki tüm çalışmaları derhal durdurmasını talep ediyoruz. ZOKEV olarak TMMOB, TTB ve Baroların yanındayız, onlara yönelen her türlü saldırıyı birlikte göğüslemeye hazırız” diyerek tamamladı.