Haklarının gasp edildiğini iddia eden bazı vatandaşlar, Üzülmez’de, 766 konutluk projeye başlayan TOKİ’ye büyük tepki gösteriyor

Başbakanlık Toplu Konut İdaresinin (TOKİ) Üzülmez, Rat ve Çınartepe mahallelerinin içinde kalan geniş bir alanda başlattığı 766 konutluk projede arazi düzenleme çalışmaları devam ederken, mağdur olduğunu iddia eden vatandaşların tepkisi sürüyor. Konutların yapılacağı alanda TOKİ ile anlaşma yapmayan 6 aile evlerini terk etmezken, arazilerine kanunsuz şekilde girilip, ağaçlarının kesildiğini iddia ediyor. Halkın Sesi’ne arazilerini neden terk etmedikleri konusunda açıklamalarda bulunan mahalle sakini Abdullah Kılıç, “2012 yılında GEDAŞ adlı bir şirket, TOKİ projesi için bölgedeki taşınmazlara değer biçmiş ve TOKİ ile ortağı TTK’ye bildirmiş. Bölge halkı olarak durumdan çok sonra haberdar olduk. Evlerimize biçilen değerleri öğrendikten sonra, 2013 yılında TOKİ’ye bir dilekçe yazarak ölçümlerin eksik olduğunu ve belirlenen değerlerin az olduğunu söyleyerek itiraz ettim. Aynı dilekçeyi TTK’ye gönderdim. TTK’nin ilgili birimleri konuyla TOKİ’nin ilgilendiğinin bildirdiler. Ancak bunca yıldır TOKİ’den bir yanıt gelmedi ve girişimde bulunulmadı” dedi. 

SAVCILIĞA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDUM

Bu süreç içinde bölge halkına çeşitli baskılar uygulandı ve halkın bir kısmı TOKİ ile anlaşma imzalayarak evlerini terk etti. 2016 yılı haziran ve kasım aylarında valilik tarafından tahliyem istendi. Her iki tahliye yazısına da arazimle ilgili yasadan kaynaklanan tapu edinme hakkımı da gerekçe göstererek itirazda bulundum. Ancak yazılı bir yanıt alamadım. Tam bu süreç içinde şahsıma ait bahçe çitleri ve içinde bulunan 16 adet meyve ağacım, mahalle muhtarı ve Çakır İnşaat şantiye şefinin yönlendirdiği iş makineleri tarafından yıkıldı, söküldü ve talan edildi. Savcılığa suç duyurusunda bulundum. Savcılık işleme başladı ve şu an soruşturma devam ediyor. Bir ağaç için proje değiştirdik diyenlerin söyledikleri doğru olsaydı, bunu yaparlar mıydı” dedi. 

TOKİ ARAZİLERİMİZİ GASP ETMEK İSTİYOR

Yetkililerin kendilerini tanınan müddetin ardından, elektrik ve sularını keseceklerini açıklamasına da tepki gösteren Kılıç, “Hangi hakla, henüz evinde oturan insanların elektrik ve suyunu kesmeyi düşünebiliyorlar. Buna hangi vicdan izin veriyor. Yapılan abonelik sözleşmelerinden dolayı elektrik-su ve telefon hizmetlerini tek taraflı olarak kesen kuruma karşı da yasal haklarımı arayacağım. Bizler ev ve arazilerimize biçilen değerlere itiraz ettik ve yeniden değerleme için TOKİ’ye dilekçe verdik. TOKİ yetkilileri yeniden ölçüm yapılacağını bildirdiği halde ölçüm yapmadan arazilerimizi gasp etmek istiyor. Yerlerimize makineyle girip ağaçlarımız kesiyor. Bu ülkede kanun nizam yok mu? Elimde tapu tahsis belgesi almaya hak kazandığıma dair belge olmasına rağmen hiçbir bedel ödenmeden arazime el konuluyor” dedi.

Umut ERSES