Yurt genelinde baraj inşa edilecek alanlardaki ekonomik değeri olan, endemik, nadir ve nesli tehlikedeki bitki türlerinin korunması için kurum ve kuruluşlar alarmda. Kurumlar bu bitkilerin tespiti, uygun yetiştirme ortamına nakli ve ekonomiye kazandırılması için yoğun çaba harcıyor. Su tutulacak alanlardaki “Ender Bitki Türlerinin Tespiti Projesi” ile ilgili olarak Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ülke genelinde su tutulacak (baraj) alanlarda, ekonomik (tıbbi-aromatik) değeri olan endemik, nadir ve nesli tehlikede olan bitki türlerinin tespiti, uygun yetiştirme ortamına nakledilerek ekonomiye kazandırılması ve nesillerinin devamlılığının sağlanması amacıyla bir protokol imzalandı.
Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü ve Orman Genel Müdürlüğü arasında imzalanan
protokol ile ‘Bartın Kirazlıköprü Baraj Göl Aynası (Göl Alanı) Altında Kalacak Bitki Türlerinin Tespiti Projesi’ yüklenici firma Ekoiz Çevre ve Sosyal Planlama Araştırma Eğitim ve Danışmanlık Şirketi tarafından yürütülmektedir. Proje çalışmaları 2013 yılı sonunda tamamlanacak.


BİLGİ PAYLAŞIMI YAPILDI

Bu önemli proje için işbirliği protokolü imzalayan kurumların temsilcileri de Bartın’da düzenlenen istişare toplantısında bir araya geldi. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Sinop 10. Bölge Müdürü Oğuz Bayazit başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya DKMP Genel Müdürlüğü, ÇEM Genel Müdürlüğü, Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğü, Bartın Orman İşletme Müdürlüğü, DSİ 233. Şube Müdürlüğü ve Bartın Şube Müdürlüğü uzman personeli katıldı. Toplantıya katılanlara söz konusu projeye ilişkin hazırlanan broşürler dağıtılırken, yüklenici firmanın Proje Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Kerim Güney proje kapsamında bugüne kadar yapılan çalışmalara ilişkin bir sunum gerçekleştirdi. Projeyle ilgili işbirliği protokolüne imza koyan kurumların temsilcileri arasında bilgi paylaşımı yapıldı ve projenin devamında Orman Genel Müdürlüğü’nün taşra teşkilatı tarafından yapılacak çalışmalara değinildi.


KİMİ BİTKİLER BAŞKA YERE NAKLEDİLDİ

Öte yandan, yüklenici firma Ekoiz ve Bartın Şube Müdürlüğü’nce proje sahasında tespit edilen ve korunması gereken Lilium martagon L. soğanları toplanarak Bartın Orman İşletme Müdürlüğü yetkilileri ile birlikte uygun yetiştirme ortamına nakledildi. Ayrıca devam eden arazi çalışmalarında yüklenici firma tarafından in vitro koşullarında üretilen Lilium martagon L. soğanları da yine uygun yetiştirme ortamına uygulandı. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada Hypericum perforatum ve Melissa officinalis’e ait kök sürgünlerinin de uygun yere uygulandığı, ayrıca bu türler ve Achillea millefolium türüne ait tohumların Bartın Şube Müdürlüğü’ne teslim edildiği bildirildi.