TSO Başkanı Metin Demir tepkiler üzerine geri adım attı… Bakanlığın özelleştirme ve kapatma kararı olmadığını söyledi

TORNİSTAN!

 

Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Demir 23.06.2016 tarihinde Enerji Bakanlığında yapılan toplantıda Bakanlık yetkililerinin TTK’ da Zonguldak’ ın benimsemeyeceği çalışmanın yapılmayacağını, dayatma olmayacağını söylediklerini açıkladı. ZTSO Başkanı Metin Demir yaptığı basın açıklamasında “7 Haziran tarihli basın açıklamamızda söylediklerimizi tekrarladık. TTK’ da üretim ve istihdam rakamları muhafaza edilmelidir. TTK sektörün madencilik okuludur. Kapatılamaz, özelleştirilemez.” dedi.

Zonguldak’ ın genel sorunlarının çözümü için öneriden öte ekonomik kaynak aktarıp projeleri hayata geçiren bir sivil toplum örgütü olarak Zonguldak’ ta yaşayan 600 bin hemşerimizi ilgilendiren TTK ve taşkömürünün geleceği gibi hayati konularda yapılacak toplantılara katılmaktan imtina etmeyiz.” şeklindeki sözlerle davet edildikleri toplantıya katıldıklarını ve bundan sonra davet edilecekleri toplantılara da katılacakları mesajını veren ZTSO Başkanı Demir basın açıklamasında toplantıya ve sürece ilişkin bilgiler verdi.

  Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu başkanı Metin Demir Enerji Bakanlığından yapılan davet üzerine Ankara’da katıldığı toplantıya ilişkin değerlendirmede bulunup bilgi verdi.

ZTSO Başkanı Metin Demir yaptığı basın açıklamasında.  Bakanlık yetkililerinin toplantıda Türkiye Taşkömürü Kurumu için, işçisi, memuru, özel sektörü ve tüm sivil toplum örgütlerinin, özetle Zonguldak’ ın benimsemeyeceği, kabul etmeyeceği hiçbir çalışmanın dayatılmayacağını açık şekilde beyan ettiklerini söyledi.

Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Demir yaptığı Basın Açıklamasında toplantıyı ve süreci şöyle değerlendirdi.

“Şubat 2016 tarihinde TBMM Plan Bütçe Komisyonunda Sayın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı yaptığı konuşmasında; 10. Kalkınma Planı 2015 Yılı Programında belirtildiği şekilde TTK’nın yeniden yapılandırılmasına ilişkin Stratejik Yol Haritası Raporu’nun ve ilgili Eylem Planı’nın oluşturulması için kapsamlı bir çalışmaya ihtiyaç duyulduğu ve bu kapsamda çalışmaların devam ettiğini belirtmesiyle başlayan süreçte;

Zonguldak Milletvekili Sayın Faruk Çaturoğlu’nun 20.04.2016 tarihinde TBMM KİT Komisyonunda yaptığı konuşmasındaki “Hazine Müsteşarlığı, Kalkınma Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Kurum yetkilileri ve siyasetçiler olarak stratejik ve sürdürülebilir bir karar vermek zorundayız.” İfadelerinin ardından Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız Sayın Berat Albayrak’ ın ‘’TTK için yeni bir model ve yapılanma üzerinde çalıştıklarını, TTK' ya bağlı madenlerimiz ve kurumlarımızda, sadece ve sadece istihdama yönelik değil o madenler ve kurumlar özelinde de makul faaliyet giderlerini de karşılayabilir, devlete ve kamuya yük olmayacak bir çerçevede bir yapılanma çalışması yapıyoruz. Bu çerçevede, hem kurumlarımızın zarar etmemesi, kâr etmesi hem de istihdamın artması yönünde bir süreç olacak ve bununla alakalı olarak da bu yıl içerisinde, yeni bir sürece gideceğiz, bu sayı daha da artacak” açıklamaları üzerine;

Bakanlığın Türkiye Taşkömürü Kurumunda başlatabileceği değişim süreciyle ilgili olarak, Zonguldak dinamiklerini harekete geçirmek ve konuya dikkat çekmek üzere 07.06.2016 tarihinde yaptığımız basın açıklamasıyla konuyu Zonguldak kamuoyunun gündemine getirdik.

Basın açıklamamızda “Bu sürecin toplam üretim ve istihdamı muhafaza edecek ve arttıracak nitelikte olması gerektiği, ilimizde sektörel çeşitliliği sağlayacak özel teşvik programların geliştirilmesi ve desteklenmesi, ertelenmiş ve gecikmiş kamu yatırımlarının hayata geçirilmesi gerektiğini vurgulayarak, belirttiğimiz bu öncelik ve hassasiyetlerin gözetilerek Zonguldak dinamiklerinin bu sürece Zonguldak’ın menfaatine yön vermesi gerektiğini” ifade ettik. 

 

“TTK’ yı konsantre ederek, zararı minimize edilmeli, stratejik anlamda üretimin artarak devamlılığı sağlanmalıdır. TTK, Tahlisiye-kurtarma, İş güvenliği ve Eğitim, Alev sızdırmazlık test ve Belgelendirme alanlarında uzman bir kuruluş olarak da varlığını idame ettirmelidir.” Şeklindeki ifademizle Kurumun stratejik konumunu, TTK’ nın Türkiye’ de madencilik alanında okul niteliğinde olduğunu ve kesinlikle kapatılmaması gerektiğini belirtmiştik.

23.06.2016 tarihinde Bakanlık yetkililerinin daveti üzerine Ankara’da yapılan toplantıda ise bu görüşlerimizi yineledik. TTK’ nın kapatılmasının veya özelleştirilmesinin mümkün olamayacağını, TTK’ nın Zonguldak için olan önemini, 07.06.2016 tarihinde yaptığımız basın açıklamasında olduğu gibi tekrarladık.  Toplantıyı düzenleyen Bakanlık yetkilileri de Özelleştirme İdaresi tarafından gönderilen yazının özelleştirme kapsamına alındığı anlamına gelmediğini çok net şekilde söylediler. Özelleştirme İdaresi tarafından gönderilen yazının master plan için veri toplama çalışması olduğunu ifade etmişlerdir.

Türkiye Taşkömürü Kurumu için, işçisi, memuru, özel sektörü ve tüm sivil toplum örgütlerinin, özetle Zonguldak’ ın tüm dinamiklerinin benimsemeyeceği, kabul etmeyeceği hiçbir çalışmanın yapılmayacağı ve dayatma olmayacağı Bakanlık yetkilileri tarafından açıkça beyan edilmiştir.

   “  TTK’nın ve Zonguldak’ın zarar görmemesi için

  bu ve benzer tüm toplantılara katılmayı görev kabul ederiz.”

Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası olarak bizler bölgemizin ve kentimizin pek çok sorununun çözümünde öneriden öte proje geliştirip hayata geçirmeye çalışan bir sivil toplum örgütü olarak kentimizi hayati derecede ilgilendiren bu konuda fikrimizi beyan etmemiz doğaldır. Bakanlık yetkililerinin daveti üzerine katıldığımız toplantıda TTK’nın bütününe veya parçasına zarar verici herhangi bir niyetimiz veya teşebbüsümüz olmamıştır. Olması da söz konusu değildir. Türkiye Taşkömürü Kurumu kentimizin omurgası durumundadır. TTK’nın ve Zonguldak’ın zarar görmemesi için bu ve benzer tüm toplantılara katılmayı görev kabul ederiz. Sadece TTK ile ilgili değil benzer konular için, Zonguldak’ ın genel menfaatleri doğrultusunda hiçbir kişi ve Kuruluşlarla aynı masada olmaktan imtina etmeyiz. Bizim tarafımız Zonguldak’tır. Zonguldak’ ın menfaatleridir. Zonguldak ‘ ın menfaatine olmayan hiçbir oluşum içerisinde bulunmamız mümkün değildir.”