ZONGULDAK’ta Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessese Müdürlüğü üretimin daha derin ve kaliteli bir şekilde sürdürülmesi için Çinli firma ile 97 milyon liralık sözleşme imzaladı.

TTTK Genel Müdürlüğü Toplantı Salonunda Karadon 1 Nolu kuyu derinleştirilmesi ve sızdırmazlık barajı imalatı ihalesi 97 milyon liralık bedelle Çin'li firma China Coal Engineerin Company ile sözleşme imzalandı. İmza törenine TTK Genel Müdür Vekili Kazım Eroğlu,Genel Maden İşçileri Sendikası Başkanı Ahmet Demirci,  China Coal Engineerin Company yurt dışı projeler sorumlusu Sun Jialiang, firma ve kurum yöneticileri katıldı. TTK Genel Müdürvekili Kazım Eroğlu, proje ile yerin 360 metre altında süren üretimin yerin 540 metre altına indirileceğini ihraç kuyusunun da 780 kotuna indirileceğini vurguladı. Öte yandan China Coal Engineerin Company yurt dışı projeler sorumlusu Sun Jialiang da tercümanı aracılığıyla yaptığı açıklamada düzgün, uyumlu bir işbirliği ve iş güvenliği kurallarına uyarak herhangi bir iş kazası yaşanmadan öngörülen zaman süresi içinde projeyi tamamlamayı hedeflediklerini ifade etti.

Eroğlu; “Kömür üretimiyle ilgili 50 yıllık altyapı sorununu çözdük”

TTK Genel Müdürvekili Kazım Eroğlu, bu ihale ile Karadon müessesinde kömür üretimiyle ilgili 50 yıllık alt yapı sorununu çözdüklerini söyleyerek, “Karadon müessesemiz eksi 360 kodunda hizmet vermek üzere kurulmuş ancak alt yapı tesisleri yetersiz kalmıştır. Üretimin daha derin kotlara sürdürüleceği gerçeğinden hareketle üretimin süreceği 2030'lu yıllara kadar temel alt yapı tesisleri planlanmıştır. Bu bağlamda karadon ve gelik işletmelerinin derin kotlardaki üretimi doğrudan kuyudan çıkartmak için yeni bir ihraç kuyusunun tesisi öngörülmüştür. Proje ile eksi 460 katı ve üst kotlarda yapılacak üretimler eksi 360 bant desanderesi ve yeni projelendirilen eksi 540 katında bulunan silo bürüne nakledilecektir. Eksi 540 kömürleri de vagonlarla aynı silo bürüne 1 nolu kuyu vasıtasıyla yer üstüne çıkarılan kömür mevcut bant sistemiyle Çatalağzı lavuarına nakledilecektir ”şeklinde konuştu.

Emre Can BAYRAM