GMİS’te düzenlenen Madenciler günü etkinliğinde konuşan GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci;

“TTK’nın heba edilmesine izin vermeyeceğiz”

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) tarafından 4 Aralık Madenciler Günü kapsamında sendika binasında etkinlik düzenlendi. GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci, TMMOB Maden Mühendisleri Zonguldak Şube Başkanı Erdoğan Kaymakçı, TMMOB Maden Mühendisleri Odası eski başkanı Mehmet Torun’un konuşmacı olarak katıldığı etkinliğe, Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı, Devrek Belediye Başkanı Mustafa Semerci, CHP İl Başkanı Ahmet Altun, STK temsilcileri ve sendika üyeleri katıldı.

Etkinlikte saygı duruşu ve okunan İstiklal Marşı’nın ardından açılış konuşmasını yapan GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci, “Türkiye’nin tıpkı 1920’lerde olduğu gibi TTK’ya, Zonguldak’a ihtiyacı var. Madenciler ve Zonguldak halkı bunu biliyor. TTK’nın özelleştirilmesi, Maden Makinaları Fabrikası’nın yerinin tartışılması, limanın kapatılması gibi söylemler ile maden işçileri tahrik edilmesin, Maden Makinaları Fabrikası ve Liman, TTK’ın üretim zincirinin ayrılmaz parçalarıdır. TTK’nın hiçbir varlığının heba edilmesine asla müsaade etmeyeceğiz.” dedi.

“MÜCADELEMİZ YARINLAR İÇİN DEVAM EDECEKTİR”

Demirci’nin ardından kürsüye çıkan TMMOB Maden Mühendisleri Zonguldak Şube Başkanı Erdoğan Kaymakçı, “Yer altı kaynaklarımıza ilişkin, ülke çıkarları temelinde yerli sanayimizi destekleyen, akılcı, halktan emekten yana bir madencilik politikasının olmamasını eleştiren Kaymakçı, “Ülkenin kalkınmasında toplumsal refahın yükseltilmesinde madenciliğin payını arttıramadığı gibi, bu durum madencilik sektöründe çalışan emekçilere de işçi sağlığı ve işçi güvenliğinden yoksun bir çalışmayı, üretilen değerden hakça pay alamamayı da beraberinde dayatmaktadır. Ülkemizde ulusal bir madencilik politikasının oluşturulmasını; yenilenemez doğal kaynağımız olan madenlerimizin, çevresel değerlerimizi de gözeterek en verimli biçimde işlenerek, yüksek katma değer yaratacak şekilde son ürünlere dönüştürülmesinin sağlanması ve ülkenin gelişmesinde, toplumsal refahın yükseltilmesinde madenciliğin katkılarının arttırılması yaklaşımımızı savunmaya yer altı kaynaklarımızın gerçek sahibinin halkımız olduğunun bilinciyle, mücadelemiz belki bugünler için değil ama yarınlar için devam edecektir.” dedi.

Kaymakçı’nın konuşmasının ardından kısa bir sunum yapan TMMOB Maden Mühendisleri Odası eski başkanı Mehmet Torun, Türkiye’de ve dünyada var olan maden rezervlerine değindi. Torun, Taşkömürünün, petrol ve doğalgaz gibi yer altı kaynaklarına göre daha fazla rezervinin olduğunu söyledi.     Aykut KARA- Aycan KARADAĞ