TÜİK Zonguldak Bölge Müdürlüğü 2014 yılı Sağlık Kuruluşları Atık İstatistikleri verilerini açıkladı.
TÜİK araştırması kapsamında, 2014 yıl sonu itibari ile yurt çapında faaliyette olan bin 498 sağlık kuruluşuna anket uygulandı. Bin 498 sağlık kuruluşunun tümünde tıbbi atıkların diğer atıklardan ayrı toplandığı tespit edildi. 2014 yılında Zonguldak’ta 12, Karabük’te 5 ve Bartın’da 3 sağlık kuruluşuna anket uygulandı.
İllere göre incelendiğinde, 2014 yılında Zonguldak’ta 758,1 ton, Karabük’te 421,6 ton ve Bartın’da 114,5 ton tıbbi atık toplanmıştır. Üç ilde toplanan tıbbi atıkların tamamı sterilize edilerek düzenli depolama sahalarına taşındı.
Tıbbi atığın %23’ünün İstanbul, %11’inin Ankara, %7’sinin ise İzmir’deki sağlık kuruluşlarında toplandığı tespit edildi. Sağlık kuruluşları atık istatistikleri araştırmasının, Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliğinin Ek-1’inde yer alan büyük miktarda atık üreten sağlık kuruluşlarında (üniversite hastaneleri ve klinikleri, genel maksatlı hastaneler ve klinikleri, doğum hastaneleri ve klinikleri ile askeri hastaneler ve kliniklerinin tamamında) uygulandığı belirtildi.
Araştırmanın amacı ise sağlık kuruluşlarında oluşan, enfeksiyöz, patalojik ve kesici-delici atıklardan oluşan tıbbi atık miktarının tespit edilmesi olduğu kaydedildi.