Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Hakan Yeşil, Genel Merkez Yönetim Kurulu ile şubeler yöneticileri, 27 Temmuz 2021 tarihinde Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Armutçuk Müessesesi’nde çalışan maden işçilerini ziyaret ederek toplu iş sözleşmesi ile ilgili gelişmeler hakkında bilgi verdi.
Ziyarete Genel Başkan Hakan Yeşil ile birlikte GMİS Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu, Genel Sekreter Ertan Kaya, Genel Mali Sekreteri Volkan Yıldız, Genel Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri Tayfun Demir ile GMİS’e bağlı şubelerin başkan ve yöneticileri katıldı.
İSA MUTLU; BİRLİK VE BERABERLİK İÇİNDE MÜCADELE EDİYORUZ
Madencilere hitaben ilk konuşmayı GMİS Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu yaptı.
Mutlu; “Biliyorsunuz 1 Ocak 2021 tarihi itibariyle başlayan toplu iş sözleşmesi sürecimizde zaman zaman bir araya gelerek gelişmeleri paylaştık, istişarelerde bulunduk. Bugün de geldiğimiz noktayı Sayın Genel Başkanımız sizlerle paylaşacak. Bu süreçler, birlik-beraberlik içinde mücadeleye hazır olduğumuzu göstermekle başarıya ulaşıyor. 
Mevcut toplu sözleşmemizdeki mevcut hakları koruyarak, bir takım hakları da kazanmak suretiyle bu toplu iş sözleşmemizi bitirebilmek için, başarıyla sonuçlandırabilmek için Genel Başkanımızın nezdinde tüm teşkilat olarak birlik ve beraberlik içinde mücadeleye devam ettik. Bundan sonra da birlik ve beraberliğimize halel getirmeden başarıyla sonuçlandıracağımız bir toplu sözleşmeye hep beraber imza atacağız” dedi.
HAKAN YEŞİL;  TÜM EMEK SINIFININ HAKLARINI ALMASINI İSTİYORUZ
GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil, Hükümetin kamu işçisine zam teklifinin kabul edilemez olduğunu vurgulayarak; “Biz kimseden sadaka istemiyoruz. Biz emeğimizin karşılığını istiyoruz. Biz hakkımızı istiyoruz. Tüm emek sınıfının haklarını almasını istiyoruz” dedi.
Yeşil şunları söyledi; “Öncelikle geçmiş Kurban Bayramınızı kutluyorum.
Toplu sözleşme dönemindeyiz. Gelişmeleri arkadaşlarımız sizlere anlatıyor. Bu vesileyle sizlerle beraber olma fırsatı bulduk. 
TÜRK-İŞ Başkanlar Kurulu- Koordinasyon Kurulu olarak Hükümete sunmak için 17 maddelik bir taslak hazırladık. Bu taslakta kamuda örgütlü sendikaların tüm sorunları yer alıyor. Bu taslağı Hükümete sunduk. 
Enflasyon rakamlarının açıklanması için 7’nci ay beklendi. 7’nci ay geldi enflasyon rakamları, arkasından Hükümete sunduğumuz 17 maddelik teklifimizin cevabı açıklandı.
Özenle hazırladığımız, sorunları tamamen dile getirdiğimiz 17 maddelik tekliften sadece bir maddenin yarısı, sadece ücret maddeleri üzerinde açıklama yapıldı. İlk 6 ay yüzde 9, ikinci 6 ay yüzde 5 artı enflasyon farkı. Üçüncü, dördüncü aylar teklif bile edilmedi.
Biz kimseden sadaka istemiyoruz. Biz emeğimizin karşılığını istiyoruz. Biz hakkımızı istiyoruz. Tüm emek sınıfının haklarını almasını istiyoruz. Bu nedenle Hükümetin teklifini kabul etmemiz mümkün değil.  
PANDEMİ SÜRECİNDE DE ÖZVERİYLE VATANIMIZA, MİLLETİMİZE HİZMET EDİYORUZ
Türkiye’nin bu şartlarında, özellikle pandemi döneminde bizler özveriyle bu işyerlerine geldik, özveriyle vatanımıza, milletimize hizmet etmek için mücadele verdik, mücadele veriyoruz.
Biz büyük bir aileyiz. Yerin altında çalışıyoruz. Allah göstermesin bir iş kazası yaşadığımızda yerüstünde çalışmak durumunda kalabiliriz. 
Bu toplu sözleşmede 3 ana maddeye önem verdik. Biri yerüstünde çalışan arkadaşlarımızın, düşük ücretli arkadaşlarımızın durumlarının düzeltilmesi, ikincisi yeraltındaki arkadaşlarımızın grup farklılıklarının düzeltilmesi, üçüncüsü de hepimizi kapsayan ücret maddeleri…
YERÜSTÜNDE ÇALIŞAN ARKADAŞLARIMIZ İÇİN
TEKLİF EDİLEN RAKAMLAR KABUL EDİLEBİLİR DEĞİL
Hükümetin bize verdiği teklifte yerüstünde çalışan arkadaşlarımıza verilen rakamlar kabul edilebilir değil. Arkadaşlarımızın aldığı ücretler hepimizin boynunu büküyor.
Bir önceki toplu sözleşmede kamuda çalışan 190 bin arkadaşımız vardı, bugünkü toplu sözleşmemizde 700 bin arkadaşımız var. Bunların 250 binden fazlası 119 lira yevmiyeyle, yani asgari ücretle çalışan arkadaşlarımız. Bunların durumunun düzeltilmesi ve hayatlarını sürdürebilir, geçinilebilir ücret rakamlarına ulaşabilmeleri için TÜRK-İŞ olarak, sendikalar olarak mücadeleler veriyoruz.
GÜN, BİRBİRİMİZE SAHİP ÇIKMA GÜNÜDÜR
Gün birlik ve beraberlik içinde olma günüdür. Yerüstü demeden, yeraltı demeden, düşük ücretli demeden hepimizin birbirimize sahip çıkma günüdür.
Biz, her daim hazır olmak zorundayız. Birlik ve beraberliğimiz her daim göstermek zorundayız. 
Bizim derdimiz siyaset değil. Biz sadece haklarımızı istiyoruz.
Bayramdan sonra Hükümetin tekrar bir teklifinin olacağı açıklandı. Önümüzdeki günlerde Hükümetimiz bize tekrar bir teklif sunacak. Biz de TÜRK-İŞ Başkanlar Kurulu olarak teklifi değerlendireceğiz ve sizlere aktaracağız. 
Süreci başından beri takip ediyoruz. Genel Maden İşçileri Sendikası’nın teşkilatının tamamının gözü-kulağı toplu sözleşmede. Gelişmeleri yönetici arkadaşlarımızla, şubeci arkadaşlarımızla sizlere aktaracağız ve hep birlikte karar vereceğiz.”
GMİS Heyeti, yerüstü servislerinde çalışan işçileri de ayrıca ziyaret ederek süreç ile ilgili bilgi verdi.