CHP Zonguldak Milletvekili Şerafettin Turpcu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı`nın, Plan ve Bütçe Komisyonu görüşmelerinde “Soma Yasası” kapsamı dışında bırakılan Zonguldak maden şehitlerini bir kez daha gündeme taşıdı.

 

Basın danışmanlığından yapılan açıklamaya göre görüşmelerde söz alarak bir konuşma yapan Milletvekili Turpcu,  2014 yılında Soma ve Ermenek’te yaşanan facialar sonrasında hayatını kaybeden madencilerimizin ailelerine tanınan hakların genişletilmiş haliyle Zonguldak’taki ve Türkiye’nin diğer illerindeki tüm madenci ailelerine tanınması amacıyla verdiği kanun teklifinin, 12.07.2016 tarihinde TBMM Genel Kurulu`nda gündeme alınmasına ilişkin görüşmenin, diğer muhalefet partilerinin milletvekillerinin de “evet” demesine rağmen AKP milletvekillerinin “hayır” oylarıyla reddedildiğini hatırlatarak, bir önceki yasadan kaynaklanan mağduriyetinin giderilmesi ve ülke genelinde tüm maden şehitlerinin yakınlarının aynı yasa kapsamına alınması gerektiğini söyledi.

 

Milletvekili Turpcu konuşmasında şunları ifade etti:

 

“Yakın zaman önce Soma’da yaşanan facia nedeniyle 301 emekçimizi kaybettikten sonra bu ailelerimize tanınan hakların Zonguldak’taki ve Türkiye’nin diğer illerindeki madenci ailelerine tanınmaması bu insanlarımızı derinden yaralamıştır.

 

2014`de yaşanan Soma ve Ermenek çok büyük facialardır; tıpkı daha önce yaşanan facialar gibi.

 

“MADEN ŞEHİDİ, SOMA`DA DA, ERMENEK`TE DE, ZONGULDAK`TA DA AYNIDIR. TÜRKİYE’NİN HER YERİNDE AYNIDIR”

 

“Öncelikle sunu söylemek isterim ki, amacımız acıları tazelemek veya acıları karşılaştırmak değildir. ​

 

Sadece şunu söylemek istiyorum, maden şehidi, Soma`da da aynıdır, Ermenek`te de aynıdır, Zonguldak`ta da aynıdır. Türkiye’nin her yerinde aynıdır. Şirvan’da da aynıdır.”

 

“TERÖRE KARŞI KAYBETTİĞİMİZ ŞEHİTLERİMİZLE, 15 TEMMUZ ŞEHİTLERİMİZ ARASINDA DA AYRIM YAPILDI, YAPILIYOR”

 

“Her türlü teröre karşı kaybettiğimiz şehitlerimizle 15 Temmuz şehitlerimiz arasındaki ayrım yapıldı, yapılıyor.

 

Soma ve Ermenek`te yaşanan facia sonrasında bu ailelerimize tanınan hakların Zonguldak’taki ve Türkiye’nin diğer illerindeki madenci ailelerine tanınmaması bu insanlarımızı derinden yaralamıştır.  Oysa bu madencilerimiz de Soma ve Ermenek`te hayatını kaybeden emekçilerimiz gibi ülkemizin refahı ve kalkınması için mücadele ederken hayatlarını kaybetmişlerdir.”

 

 

“2014 YILINDA ÇIKARILAN YASA EŞİTSİZLİK DOĞURMUŞ, BU EŞİTSİZLİK MAĞDURİYET YARATMIŞTIR”

 

“Taş kömürünün başkenti Zonguldak`ta en ağır bilançolu facialara baktığımızda 1983 senesinde Armutçuk’ta 103, 1992 senesinde Kozlu’da 263 maden şehidi vermiştir. Zonguldak bugüne kadar 5 binden fazla maden şehidi vermiş bir ildir.

 

2014 yılında çıkarılan yasayla tanınan hakların Zonguldak’taki ve Türkiye’nin diğer illerindeki madenci ailelerini kapsamaması, eşitsizlik doğurmuştur. Bu eşitsizlik mağduriyet yaratmıştır.”

 

“VİCDANLARIN DA KABUL EDEBİLECEĞİ BİR DURUM DEĞİLDİR”

 

“Bu yasa, olaylara has düzenleme yaptığı için, belirli bir zaman ve olayın gerçekleştiği yer ile ilgili sınırlama yaptığı için mağduriyet yaratmıştır. Aynı veya benzer nedenlerle hayatını kaybetmiş emekçilerimizin arasında il ve zaman gözeterek ayrım yapmak Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırı olmakla birlikte, vicdanların da kabul edebileceği bir durum değildir.

 

Zonguldak`ta ve ülkemizin diğer yerlerinde gerçekleşmiş kazalarda hayatını kaybetmiş maden emekçilerimizin yakınlarına sahip çıkmak zorundayız.”

 

“KANUN TEKLİFİMİN GÜNDEME ALINMASI AKP MİLLETVEKİLLERİNİN `HAYIR` OYLARIYLA REDDEDİLDİ”

 

“2014 yılında Soma ve Ermenek’te yaşanan facialar sonrasında hayatını kaybeden madencilerimizin ailelerine tanınan hakların genişletilmiş haliyle Zonguldak’taki ve Türkiye’nin diğer illerindeki tüm madenci ailelerine tanınması amacıyla tarafımdan verilen ve 12.07.2016 tarihinde TBMM Genel Kurulu`nda gündeme alınması görüşülen kanun teklifim, diğer muhalefet partilerinin milletvekillerinin de “evet” demesine rağmen (ki bu arada kendilerine teşekkür ediyorum), AKP milletvekillerinin “hayır” oylarıyla reddedilmiştir. Bu kararın Zonguldak dahil tüm madenci ailelerini incittiğini bilgilerinize sunarım.

 

Madencilerin çalışma şartları genellikle bir facia yaşandığında, kazalar, ölümler olduğunda gündeme gelmekte ve ardından yeni bir facia oluncaya kadar unutulmaktadır. Maden kazası olduğunda herkesin yanında olduğu maden emekçilerin aileleri, emekçi toprağa verildikten sonra kaderine terk edilmektedir. Hayatını kaybetmiş birçok maden emekçimizin ailelerinin çok zor durumda olduğu bilinmektedir.”

 

“TÜM MADEN ŞEHİTLERİNİN YAKINLARININ AYNI YASA KAPSAMINA ALINMASI SAĞLANMALIDIR”

 

“Yüce Meclisimizin bu duruma kayıtsız kalması düşünülemez. Bu nedenle vakit kaybetmeden gerekli tedbir ve önlemler alınarak mağduriyetin giderilmesi sağlanmalıdır. Ortaya çıkan haksızlığın gidererek, yasa kapsamı dışında kalan maden şehitlerinin yakınlarının bir önceki yasadan kaynaklanan mağduriyetinin giderilmesi ve ülke genelinde tüm maden şehitlerinin yakınlarının aynı yasa kapsamına alınması sağlanmalıdır, diyor hepinize saygılar sunuyorum.”

 

“TURPCU`DAN BAKAN MÜEZZİNOĞLU`NA SORULAR”

 

CHP Zonguldak Milletvekili Şerafettin Turpcu, görüşmelerinin soru cevap bölümünde, ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Mehmet Müezzinoğlu`na şu soruları sordu:

 

1-            2014 yılında Soma ve Ermenek’te yaşanan facialar sonrasında hayatını kaybeden madencilerimizin ailelerine tanınan hakların genişletilmiş haliyle Zonguldak’taki ve Türkiye’nin diğer illerindeki tüm madenci ailelerine tanınması için bir çalışmanız var mıdır?

 

2-            Zonguldak emek şehridir, bugüne kadar 5 binden fazla maden şehidi vermiş bir ildir. 2014 yılına özel geçici istisnai bir durum olmaktan çıkarılmasını, maden emekçilerinin yakınlarına kapsamı genişletilmiş şekilde mali ve sosyal haklar verilmesini ve hayatını kaybeden madencilerimizin reşit olmayan çocuklarının haklarını da güvence altına almayı planlıyor musunuz?

 

3-            Her türlü teröre kurban verdiğimiz şehitlerimiz ile 15 Temmuz şehitleri arasındaki uyumsuzluğu kaldırmayı düşünüyor musunuz?

 

Maden şehitlerinin mağduriyetinin giderilmesine ilişkin sorulara yanıt vermeyen Bakan Mehmet Müezzinoğlu, 15 Temmuz şehitleri ile diğer şehitlerimiz arasındaki ayrıma ilişkin şu cevabı verdi: “Şimdi, tabii, 15 Temmuz şehitleri ile diğer şehitlerimiz arasında bir fark olmalı mı, olmamalı? Belki, bu, hakikaten vicdanen tartışılması zor bir konu ama bir güvenlik görevlimizin, bir çalışanımızın şehit olması, bu alanda o görevinin -ben hekim olarak- bir hekimin o anlamdaki mesleğini yaparkenki süreç ile 15 Temmuz gecesi evinden hiçbir sorumluluğu yok da tankın önüne başını koyan veya silahın önüne geçen normal bir vatandaşımızın o anlamda şehitliği konusu...

Yani, PKK’yla terör mücadelesi... Şimdi, işini yaparkenki ile hiç görevi olmadığı hâlde vatan, bayrak, demokrasi, millî irade, geleceğine sahip çıkma...

Zorlandığımı fark ediyorsunuz… Arkadaşlar, her konuda hemfikir olsak bile hemfikir olduğumuz konuyu hemfikir olduğumuz şekilde çözebilmemizin de -tersi de olsa- çok mümkün olmadığını iktidar alanlarınızda bile görürsünüz. O nedenle, yapabileceğimizin azamisini yapmak, doğrusunu yapmak, daha doğrusu yapabileceğimiz alanda doğrusunu yapmak durumundayız.”

 

Bakan Mehmet Müezzinoğlu`nun, Milletvekili Turpcu tarafından sorulan, maden şehidi yakınlarının mağduriyetinin giderilmesine ilişkin sorulara yazılı olarak yanıt vermesi bekleniyor.