Ülkemizi “sakin şehir” kavramı ile tanıştıran Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, ZOKEV’in konuğu olarak Zonguldak’ta

 

Yaptığı yenilikçi uygulamalarla yerel yönetimlerin yerel kalkınmada önemli bir rol oynayabileceğini gösteren İzmir Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, Zonguldak Kültür ve Eğitim Vakfının konuğu olarak Zonguldak’a geliyor. Soyer Zonguldak Belediyesi Nikâh Salonu’nda, “Yerel Kalkınmada Belediyelerin Rolü ve Cittsalow” başlıklı bir konferans verecek. Konferans, saat 16.00’da başlayacak. Aynı zamanda Sosyal Demokrat Belediyeler Derneği (SODEM) Başkanı da olan Soyer, etkinlik öncesi Çaycuma’ya geçerek Belediye Başkanı Bülent Kantarcı’yı makamında ziyaret edecek. Yerel kalkınma için başta Cittaslow olmak üzere pek çok projeye imza atan Soyer’in çalışmaları uluslararası alanda da ilgi görüyor.

 

YERLİ TOHUM ÜRETİMİNİN YASAKLANMASINA KARŞIYIZ

Geçtiğimiz yıl yerel tohumların korunması için “Başka tarım mümkün” sloganıyla yapılan  “Tohum takas şenliği” Uluslararası Sürdürülebilir Kentler Ağı (UCLG)  tarafından örnek uygulama alanında büyük ödül kazandı. Bu çalışmalarda köylünün tarımı ile şehirlinin sofrasını buluşturmak istediklerini Soyer, “Yerli tohumun üretilmesinin yasaklanmasına da karşı çıktık ve tohum takas şenlikleri düzenledik. Köy köy dolaşarak kaybolmaya yüz tutmuş tohumları ninelerimizin sandıklarından bulduk. Şenlik düzenleyerek yayılmasına öncülük etmeye çalıştık. Bununla da yetinmedik, bir tohum merkezi kurduk ve adını Can Yücel Tohum Merkezi koyduk. Burada yerel tohumu çoğalttık ve fideler halinde Türkiye’nin tüm bölgelerine ulaştırdık. Sadece 2015 yılında 100 bin fideyi ücretsiz olarak Edirne’den Kars’a tüm Türkiye’den isteyenlere gönderdik” diyor.

 

KENTE FARKLI BİR PENCEREDEN BAKACAĞIZ

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan ZOKEV Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Kalafat, “ZOKEV olarak kurulduğumuz günden bu yana kentin düşünsel gelişimine büyük önem veriyor, bu doğrultudaki kentsel arayışlara öncülük ediyoruz. Zonguldak’ın kronik sorunları dahil çözümü için kentin ortak aklını oluşturmaya çalışıyoruz. Bu kez farklı bir pencereden bakacak, yerel kalkınmada belediyelerin nasıl bir rolü olabilir onu konuşacağız. Başta Cittaslow olmak üzere geliştirdiği birçok yenilikçi fikirle Türk belediyeciliğinde yeni bir yol açan Seferihisar Belediyemizin çok değerli Başkanı Tunç Soyer’in son derece önemli bulduğumuz deneyimlerini dinleyeceğiz, bunlardan kendimize sonuçlar çıkarmaya çalışacağız. Kent üzerine düşünen herkesi, etkinliğe davet ediyoruz” dedi.