Türkiye’de Mesozoyik Döneme ait ilk timsahımsı fosil Gelik’te bulunmuş 
TURCOSUCHUS GELiKLi ÇIKTI
İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim görevlilerinden Türkiye’deki ilk ve tek uzman olan Paleontolog Dr. Volkan Sarıgül, yayınladığı son bilimsel makalesinde İTÜ’nün fosil koleksiyonunda yer alan 125 milyon yaşındaki timsahımsı fosilin Zonguldak’ın Gelik bölgesinde bulunduğunu söyledi. Türkiye’de Mesozoyik Döneme ait ilk timsahımsı fosil olma özelliği olan timsahımsı hayvana Turcosuchus Okani adını veren Paleontolog Dr. Volkan Sarıgül, Halkın Sesi’ne yaptığı açıklamada fosilin 1960’lı yıllarda Zonguldak’ın Gelik bölgesinden gelen bir vatandaş tarafından İstanbul Teknik Üniversitesine teslim edildiğini söyledi. 
Zonguldak’ta keşfedilen ve günümüz timsahları ile uzaktan akrabalığı bulunan yeni bir timsahımsı fosilin Türkiye Paleontolojisine (Fosil bilimi) önemi bir katkı sağladığına vurgu yapan Dr. Volkan Sarıgül, “Bu timsahımsı fosilin iskeleti maalesef bütün halde korunamamış. Geriye sadece üç adet çene parçası, bir adet ön ayak parçası ve bir adet arka ayak parçası fosilleşerek günümüze gelebilmiştir. Fosilin kim tarafından keşfedildiği de belli değil. Fakat Zonguldak’ın Gelik bölgesinde keşfedilmiş, 1960-70’lerde İTÜ’ye ulaştırılmış. Ancak konunun uzmanı bulunmadığı için tam bir tasnifi yapılmadan bir köşeye kaldırılmış. Ancak kısa süre önce dinozorlar ve benzeri fosiller üzerine Türkiye’de ilk ve tek uzman olarak ben ve Fransız Paleontologlardan oluşan ekip fosilin 125 milyon sene öncesine ait olduğunu belirlemiştir” dedi. 
FOSİLE HOCASININ İSMİNİ VERDİ
Hem fosil bilimi hem de ülkemiz açısından büyük önem taşıyan bu fosili konu alan makale, geçtiğimiz günlerde dünyanın en ciddi Paleontoloji dergilerinden biri olan Journal of Systematic Palaeontology dergisinde yayınlandı.  İTÜ Öğretim görevlisi Dr. Volkan Sarıgül gazetemize yaptığı açıklamada araştırmalarında büyük emeği olan ve Karadeniz bölgesinin jeolojisine önemli katkılar sağlayan Prof. Dr. Okan Tüysüz’e ithaf ettiği fosile Turcosuchus Okani ismini verdi. Fosil hale hazırda İTÜ arşivlerinde yerini koruyor.