Emek Partisi Zonguldak İl Başkanı Ateş Türeli, Zonguldak Belediye Başkanı Selim Alan’ın aşı olması ile ilgili eleştirilerde bulundu.

Aşı önceliği konusuna da değinen Türeli, “Selim Alan’ın örnek olması ve teşvik etmesi anlamlıdır. Ancak tüm yurttaşlara yetecek miktarda aşının olmaması hem de aşıya karşı herhangi bir ön yargı olmadığı düşünüldüğünde siyasetçilerin, yöneticilerin sırasını beklemek yerine öncelikli olarak aşı olması doğru olmadığı gibi etik de değildir” dedi.

Türeli açıklamasında şu ifadelere yer verdi; “Yarım ciğerle’ yaşayanların kenti Zonguldak’a, maden işçi ve emekçilerine aşıda öncelik tanınmalıdır

Sağlık Bakanlığı tarafından aşı uygulanacak meslek grupları açıklandı. Aşı uygulanacak grup sıralamasında ilk sırada sağlık kurumunda çalışanların olması tartışmasız doğru bir yaklaşımdır.

Sağlık Bakanlığın yayınladığı risk haritalarında kırmızı yerlerin işçi ve emekçilerin yoğunlukla yaşadığı bölgeler, yeşil olan yerlerin ise üst ve orta sınıfın yaşadığı bölgeler olduğu görülmektedir.

Aşılanacaklar listesinde öncelikli gruplar arasında işçiler, kamu emekçileri özelikle de maden işçi ve emeklileri yoktur. Oysa salgının başladığı günlerde ‘30 büyükşehir ile akciğer hastalıklarının sık görüldüğü Zonguldak’ denilerek sıkı tedbirler alındı. Zonguldak, nüfusu 750 binden fazla olduğu yani büyükşehir olduğu için değil maden kenti olmanın yanı sıra Çatalağzı ve Muslu'daki termik santrallerde yılda milyonlarca ton kömürün yakılıp yüz binlerce ton külün uçtuğu bir kent olduğu için salgın süresince tedbirler alındı.  Akciğer rahatsızlıkların görüldüğü,  ‘yarım ciğerle’ yaşayanların kenti Zonguldak’a, maden işçi ve emekçilerine aşıda öncelik tanınmalıdır.

Diğer taraftan bazı siyasi parti başkan ve yöneticilerinin yanı sıra Zonguldak Belediye Başkanı Ömer Selim Alan da öncelikli olarak aşı olmuştur. Yurttaşlarda aşıya karşı olumsuz bir tutum olduğunda siyasetçilerin, tanınmış kişilerin aşı olarak yurttaşlara örnek olması, teşvik etmesi anlamlıdır. Ancak hem tüm yurttaşlara yetecek miktarda aşının olmaması hem de aşıya karşı herhangi bir ön yargı olmadığı düşünüldüğünde siyasetçilerin, yöneticilerin sırasını beklemek yerine öncelikli olarak aşı olması doğru olmadığı gibi etik de değildir.”

(Haber Merkezi)