Turizmin Önü Açılıyor
VALİLİK PROJELERİ DESTEK ve HİBELERLE HIZLA GERÇEKLEŞİYOR
Zonguldak Valiliği tarafından hazırlanan projeler için mali destek ve hibe programlarına yapılan başvurular sonuçlanmaya başladı.
BAKKA tarafından ilan edilen “2018 yılı Küçük Ölçekli Altyapı ve Sosyal Kalkınma Mali Destek Programları” kapsamında Zonguldak Valiliği koordinasyonunda hazırlanan 5 proje mali destek almaya hak kazandı.
Bu Projeler;
1-Harmankaya Kanyonu Altarnatif Turizm Odağı
2-Kandilli Köy Pazarı ve Ziyaretçi Merkezi
3-Zonguldak Jeolojik Mirasın Turizm Amaçlı Kullanılmasına Yönelik Altyapı Geliştirmesi Projesi
4-Süzek Kanyonu Macera Parkuru Projesi
5-Rombaki Konağı Çocuk Bilim Merkezi Projesi

Yaklaşık 4,5 Milyon TL bütçesi olan 5 projenin 3 Milyon TL si destek kapsamında karşılanacak. Eylül ayında BAKKA ile sözleşmelerin imzalanması ile birlikte hemen uygulamaya başlanıp projeler 1 yıl içinde hayata geçirilecek. Turizme önemli katkı sağlayacak olan bu projeler aynı zamanda ilimizin sosyal ve kültürel hayatını hareketlendirerek vatandaşlarımızın yaşam kalitesini arttıracak.
Diğer Taraftan Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ve 2023 Turizm Stratejileri doğrultusunda mağaralarımızın turizme kazandırılması sürecinde deneyim aktarımını hedefleyen ve Slovenya’nın en önemli mağaralarından olan SkocjanMağaraları’nın korunması ve eğitim programından sorumlu ajans ve Divaca Belediyesi ile Valiliğimiz tarafından ortaklaşa hazırlanan proje de Şehir Eşleştirmeleri Hibe Programının ön değerlendirmesini geçmiştir. Eylül ayında yapılacak kesin değerlendirmeyi geçmesi durumunda Valiliğimize proje kapsamında 117.000 Euro destek sağlanacak olup, Zonguldak Mağaraları Ziyaretçi Merkezinin de açılmasıyla birlikte İlimiz Mağara Turizminin gelişmesinde önemli katkısı olacaktır.
Projelerin tanıtımında Vali Çınar şöyle konuşmuştu:
“Tabiat olarak çok güzel bir coğrafyamız var Projeleri değerlendiren Zonguldak Valisi Ahmet Çınar, kentin tabiat coğrafyasının güzelliğine dikkat çekti. Vali Çınar, Artık profesyonelliğin çağındayız. Atalarımız ucuz etin yahnisi yenmez demişler. Proje anlamında çağ böyle bir çağ. Eğer işi sıradan ehil olmayan kişilere yaptırırsanız sıradan işler yaparsanız tamamen israfa gidiyor. Kıyaslama rekabet anlamında doğrudan yenilmiş oluyor. Biz profesyonel bir bakışla bu işin ehli insanlarla çalışmayı seçtik ve o şekilde yürüyoruz. Farkındaysanız biraz turizm ve kültürel ağırlıklı projeler. Tabi sadece bunlar yapılmıyor. Bütün kurumlar devlet, kamu hizmetini yürütüyor. Özel idare köylerde önemli işler yapıyor. Karayollarında planlanan işlerin, programa alınan işlerin bedeli 3.5 milyar lira gibi çok büyük bir rakam. Önümüzdeki 3-5 sene içerisinde tamamlanacak projeler. Bunlar ayrı. Biz turizm açısından bir Ege, Akdeniz gibi bir şehir değiliz. Onlarla rekabet etme şansımız yok. Denizin mevsimi, rüzgarı, dalgası, soğukluğu bunlar etkiliyor. Tabiat olarak çok güzel bir coğrafyamız var. Buna diyecek bir şeyimiz yok. Ama turizm için sadece deniz yetmiyor. Bizim mevsimimiz de kısa. Turizm topyekün bir faaliyet. Sadece Zonguldak değil bölgesel değerlendirilmesi gereken bir sektördür. Biz kalkınma ajansında bunu da gündemle getiriyoruz. Sadece Zonguldak olarak değil ama çevre illerle birlikte bütün bunların birlikte hesap edilmesi gerekiyor. Sadece bir yayla, sadece bir müze, sadece bir deniz turizm için yetmiyor. Turizm bunların topyekûnuyla olabilen bir şey. Yaya, sağlık, yeme içme, yöresel ürünler, alışveriş, eğlence merkezleri bütün bunlarla beraber bölgedeki diğer şehirlerle bütün bir projelendirmeyle turizm kalkındırabilir. Yabancı turistlerin çok akın edebileceğimiz bir deniz varlığımız yok. Ama İstanbul, Ankara gibi büyük şehirler, günübirlik, hafta sonu tabiata kendilerini bırakma, şehrin stresinden, gürültüsünden uzak tabiatta nefes alma alanları olarak değerlendirebilirler. Bu da çok müsait. Biz bu anlayışıyla çalışmalarımıza devam ediyoruz. Çok fikir var. Çok güzel fikirler var. Ama her şey zaman içerisinde yapılan şeyler. Girişimci, yatırımcı da gerekiyor. Bütün bu projeler buna yönelik. Turizm anlamında kalkınmamızı sağlayacak, dinamo etkisi oluşturacak projeler. Sunulan projelerin bir kısmı kararı verildi uygulama projesine geçildi. Yapım aşamasına bir hazırlık anlamına da geliyor. Bunları yapacağız inşallah” ifadelerine yer vermişti.


resim1: Harmankaya Kanyonu
‘Harmankaya Kanyonu Alternatif Turizm Merkezi Zonguldak şehir merkezine yakınlığı ile dikkat çeken son derece eşsiz bir doğa harikası olarak bilinen Harmankaya Kanyonunda bulunan yürüyüş yolunda ziyaretçilerin gezilerini kolaylaştırması ve temel ihtiyaçlarını gidermesi amacıyla düzenlemeler yapılması planlanıyor. Yapılacak küçük ve doğal müdahaleler sayesinde Harmankaya Kanyonu ziyaretçilerin daha rahat gezebileceği bir nokta olacak. Proje, doğal hayatın korunmasını temel alırken, alanın mevcuttaki yıllık kullanımını da dört mevsime çıkarmayı hedefliyor. Çalışma kapsamında yapılacak yaklaşık 800 metrelik yürüyüş yolu sayesinde, her yaştan ziyaretçinin kanyon içerisindeki tüm şelaleleri deneyimlemesi sağlanabilecek. Harmankaya Kanyonu Alternatif Turizm Odağı Projesinde, kanyonun yüksek bir noktadan görülmesine imkan veren bir gözlem kulesi ve Harmankaya Şelalelerinin yanı sıra Zonguldaktaki tüm şelalelerin de tanıtıldığı bir ziyaretçi merkezi de bulunuyor. 




resim2: Kandilli Köy Pazarı ve Ziyaretçi Merkezi
‘Kandillinin Endüstri Mirasını ve Doğal Değerlerini Tanıtacak Ziyaretçi Merkezi Kandilli bölgesinin doğal, tarihi ve sosyal özelliklerinin tanıtımını sağlayacak ve yerel ürünlerin satışının yapılacağı Kandilli Köy Pazarı ve Ziyaretçi Merkezi projesi, Kandili bölgesindeki eko turizm odaklarını tanıtmak amacıyla Ereğli- Zonguldak yolu üzerinde, Kandilli giriş kavşağı yakınında yer alacak. Kandilli ve çevresindeki diğer turistik destinasyonlarına giriş kapısı niteliğinde olan kavşakta, bölgenin tanıtımını yapacak, bölgeye gezgin trafiğini teşvik edecek ziyaretçi merkezi ve yerel ekonomiye katkıda bulunacak ve yerel ürünlerin tanıtılacağı köy pazarı işlevlerin harmanlanmasıyla ilgi çekici bir odak oluşması hedefleniyor. Ziyaretçi Merkezinin yakın çevrede yer alan doğal ve kültürel miras alanlarının tanıtımını yapması ve Kandillinin sahip olduğu tarihi öneme sahip Çamlı, Varagel, Alacaağzı ve Kireçlik gibi alanları yoldan geçen ziyaretçilere sunması ve bu noktaları tanıtması hedefleniyor. Proje kapsamında ve yerel ürünlerin satışının yapılacağı bir Köy Pazarı da yapılacak. Aynı zamanda Zonguldak - Ereğli Karayolunun Kandilli yol ayrımında yaz-kış bulunan yerel üreticilerin sürekli bir gelire sahip olması sağlanacak.




resim3: Zonguldak Jeolojik Mirasın Turizm Amaçlı Kullanılmasına Yönelik Altyapı Geliştirmesi Projesi




resim4: Süzek Kanyonu Macera Parkuru Projesi




resim5: Rombaki Konağı Çocuk Bilim Merkezi Projesi
‘Rombaki Konağı bilim evi olacak Rombaki Konağının enerji konulu bir bilim merkezi olarak yeniden işlevlendirilmesiyle Zonguldak ve çevresinden her yaştan meraklı insanlar ve özellikle çocuklar için yeni bir öğrenme alanı açılması planlanıyor. Proje kapsamında; kültürel miras olan TTK Rombaki Konağının Çocuk Bilim Merkezine dönüştürülerek okul çağındaki çocukların bilimsel gelişimlerine katkı sağlanması amaçlanıyor. Dünya ve enerji kaynakları ile ilgili karmaşık konuların her yaştan ziyaretçiler için anlaşılabilir olmasının hedeflendiği Rombaki Bilim Evindeki her şey dokunulmak üzere tasarlanacak, böylece oyun ve öğrenme her zaman iç içe olacak.