TMMOB Makine Mühendisler Odasında, “Cumhuriyet ve Sovyet Sosyalizmi” konulu etkinlikte her iki ülkede aynı tarihsel dönemlere denk gelen iki devrimin birbirine olan etkileri tartışılacak

 

Cumhuriyetin kuruluşunun 96’ncı, Ekim Devriminin 100’ncü yılının kutlandığı tarihlerde, Zonguldak ilginç bir etkinliğe ev sahipliği yapacak. 17 Ekim Salı günü, TMMOB Makina Mühendisleri Odası’nda, “Cumhuriyet ve Sovyet Sosyalizmi” adlı etkinlikte, yapılacak film gösterimi ve söyleşi ile aynı tarihsel döneme denk gelen iki devrimin karşılıklı ilişkisi tartışılacak. Etkinlikte önce, Sovyet Yönetmen Sergey Yutkeviç'in “Türkiye’nin Kalbi Ankara" adlı belgeseli gösterilecek. 1934 yılı yapımı olan film Türkiye Cumhuriyetinin ilk yıllarına ait en önemli görsel materyal olarak biliniyor.

 

TÜRK-SOVYET İLİŞKİLERİNİ DR. GÖZDE SOMEL ANLATACAK

Yutkeviç’in ekibiyle beraber Ankara’da, İstanbul’da ve İzmir’de çektiği ve daha sonra kurgu, seslendirme gibi aşamalarını Sovyet Sosyalist Cumhuriyetleri Birliği (SSCB)’nde gerçekleştirdiği filmin ardından, BEÜ Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gözde Somel, “Kurtuluş yıllarında Türkiye Cumhuriyeti ve Sovyet Rusya” adlı bir sunum yapacak. Doktorasını Türk Sovyet ilişkileri üzerine yapan ve araştırma konuları arasında  “Kurtuluş Savaşı ve Erken Cumhuriyet Döneminde Türk-Rus ilişkileri, Rusya tarihi, modern Latin Amerika tarihi” yer alan Somel, bu ilişkiler üzerinden cumhuriyet tarihi üzerine değerlendirmelerde bulunacak. Etkinlik saat 18.30’da başlayacak.

 

DÜNYA SİYASAL TARİHİ AÇISINDAN BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR

Türkiye, Sovyetler Birliği ilişkileri Kurtuluş Savaşı yıllarına dayanıyor. SSCB’nin milli mücadeleye önemli destek verdiği, o yıllarda Türkiye’ye büyük silah ve para yardımı yaptığı biliniyor. 1917 yılında Rusya’da gerçekleşen Ekim Devrimi ise  ve  için demokrasinin en üst ölçeği,  bir kopuş, dünya tarihinde yeni bir tip demokrasinin,  demokrasinin doğuşu olarak tanımlanıyor ve dünya siyasal tarihi açısından büyük önem taşıyor. Türkiye Cumhuriyeti devletinin tüm bu gelişmelerin tam göbeğinde ve coğrafik bölgesinde kuruluş aşamasında olması, o tarihsel dönemi, bizler için daha önemli kılıyor.