TBMM eski Başkanı ve Etik Kurulu Başkanı Köksal Toptan, “Ağabey” kitabının söyleşisinde yeni kuşağın Türk dilini katlettiğini söyledi:
‘Türkçenin kafasını gözünü yarıyor’ 

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) eski Başkanı ve Etik Kurulu Başkanı Köksal Toptan, yeni kuşak gençliğin kendi aralarındaki sohbetlerinde adeta Türkçenin başını, gözünü yara yara kullandığını söyledi.

Kozlu İlçesi Kaymakamlık binasındaki “Köksal Toptan Konferans Salonu” nun açılışı ve “Ağabey” kitabının imza ve söyleşi gününe katılan Köksal Toptan, Öğrencilerin özellikle Milli Eğitim Bakanlığı görevi sırasında neler yaptınız sorusuna gülerek cevap vererek, “O zaman bu konuşma sabaha kadar sürer. O kadar çok hizmetler verdim ki hepsini saymak inanın çok zor” dedi.

Kozlu Kaymakamlığı’nda düzenlenen programa TBMM Eski Başkanı ve Etik Kurulu Başkanı Köksal Toptan, eşi Saime Toptan, Vali Ahmet Çınar, AK Parti Zonguldak Milletvekili Özcan Ulupınar, Kozlu Kaymakamı Ahmet Karakaya, Zonguldak Cumhuriyet Başsavcısı Hakan Yağız, BEÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Ali Azar, İl Emniyet Müdürü Ahmet Metin Turanlı, Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, Kozlu Belediye Başkanı Kerim Yılmaz, AK Parti İl Başkanı Zeki Tosun, MHP İl Başkanı Hamdi Ayan, AK Parti Kozlu İlçe Başkanı Ahmet Gören,  idare amirleri, belediye başkanları, siyasi parti temsilcileri ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.

Başkan Köksal Toptan, beraberindekiler ile birlikte adının verildiği “Köksal Toptan Konferans Salonu”nun açılış kurdelesini kesti. Kurdele kesiminin ardından konuşan Kozlu Kaymakamı Ahmet Karakaya, “Kozlu’nun ilçe statüsüne kavuşmasında şüphesiz en büyük paya sahip olan Köksal Toptan büyüğümüze Kozlu’nun ilk kaymakamı olarak vefamızı sunmak adına bu programı gerçekleştirmiş bulunuyoruz. Hepinizin bildiği üzere yaklaşık 5 yıl kadar önce ilçe statüsüne kavuşan Kozlu’da bütün kamu kurumlarımız hemen hemen teşkil etmiş durumda ve vatandaşımızın hizmetine sunulmuş vaziyettedir. Zonguldak’ın ve ülkemizin yakın dönemde çok büyük bir yere sahip olan Köksal Toptan, hayat hikayesinde ve özel hayatında toplumumuz için gerçek bir rol model teşkil etmiştir” diye konuştu.

VALİ ÇINAR; “DEVLET ADAMI VE AĞABEY OLMAK KOLAY DEĞİL”

Zonguldak Valisi Ahmet Çınar ise Köksal Toptan’ın siyasi bir kimlikle hizmet vermesine rağmen siyaset üstü bir insan olduğuna vurguladı.  Çınar, “Burada Köksal Toptan ismi siyasi bir kişilik olmasına rağmen devlet içerisinde çok uzun dönem siyasi bir kimlikle hizmet vermiş olmasına rağmen siyaset üstü bir insan olmuş, bizim gibi kamu görevlileri açısından yeni siyasetçiler, mevcut siyasetçiler açısından bir model olmuş isimdir. Bu boşuna olmuyor, tesadüfen de olmuyor. Burada büyük bir emek, büyük bir gayret, ahlak, bütün insani değerler hepsi birden olursa ancak bu siyaset üstü kişilik oluşabiliyor, devlet adamlığı oluşabiliyor. Bu şehrimize, bölgemize hem bakanlığı ve diğer devlet görevleri esnasında vermiş olduğu ve bizim daha bilmediğimiz eserlerden başta üniversitemizin olmak üzere büyük hizmetler vermiştir. Siyaset yapıp da Devlet adamı hem de ağabey olmak kolay değil. Hepimize örnek olan bir ağabeyimizdir Köksal Toptan” diye konuştu.

TBMM Eski Başkanı ve Başbakanlık Kamu Görevlileri Etik Kurulu Başkanı Köksal Toptan salonun açılışında yaptığı konuşmada “Herkese teşekkürlerimi, minnetlerimi sunmak istiyorum. İnsanlar için herhalde en güzel şey arkada hoş seda bırakmak. Onu becerebildiysem yapabildiysem, en güzel kullarından biri olarak kendimi görüyorum. Biz seçilmişler yada atanmışlar yani devletin, milletin işlerini gören insanlar, kendi cebimizle, kendi imkanlarımızla bir şey yapıyor değiliz. Bu milletin, bu devletin parasını yine bu devlet ve millet için harcıyoruz. İşte onları yaparken arkada bir şeyler bırakmak, ‘bu adam iyi bir adamdır’ dedirtebilmek için hepimizin hedefi ve amacı olmalıdır. Türkiye’de siyasetin şartları elbette çok zordur. Ama dünyanın hiçbir yerinde siyaset çok kolay değildir. O nedenle 1963’de İstanbul Gaziosmanpaşa İlçe Gençlik Kolu Başkanlığı’ndan başlayan siyaset hayatımda bugüne gelmiş birisi olarak insanların güzel şeyler söylemeleri, insanların güven beyan etmeleri, sevgi beyan etmeleri elbette mutlulukları zirveye çıkartır. Bugün ben bu duyguları yaşıyorum. Türkiye siyasetinde bu sahneler maalesef çok azdır. Hele bir üniversitenin yaşayan bir siyasetçi hakkında kitap yazması çok daha zordur. Belki de ilktir. O nedenle eski rektörümüz Mahmut Özer’e, Esra Güner Hacıoğlu’na şükranlarımı sunmak istiyorum. Bu kitap için Esra Hanım onlarca kere Ankara’ya geldi. Benimle bin sayfayı aşkın mülakatlar yaptı. 10-15 bin fotoğrafı taradı. Sayısı 40 bine ulaşan gazete kupürlerini inceledi. Benim pek çok unuttuğum şeyi O çeşitli kaynaklardan benim hayatımı okuyarak bana soru olarak yöneltti. Ve ortaya okunması kolay bir kitap ortaya çıktı. Bugün bunun imza gününü yapıyoruz. Kozlu, bir adım öne geçmek suretiyle ve büyük bir kadirşinaslık göstererek bu salona benim adımı vermek suretiyle beni minnettar bıraktı. Siyasetçiler bu sahnelerle çok karşılaşmıyorlar maalesef. Ama Anadolu’dan gelen bir söz vardır, ‘Marifet iltifata tabidir’ diye. Biz de zaman zaman bir teşekkürü bile çok görürüz. O nedenle bir siyasetçi olarak da bugün burada gördüklerim çok şey ifade ediyor, duyduklarım, yaşadıklarım. Size minnetlerimi duymak istiyorum. Zonguldak madencileri benim hayatımın çok önemli bir parçası. Kitapta ondan sıkça bahsediyor.”

Program sonunda öğrencilerin sorularını cevaplayan Köksal Toptan ve eşi Saime Toptan’a Kozlu Kaymakamlığı tarafından çeşitli hediyeler verildi. (Cevdet AKGÜN)