CHP Zonguldak Milletvekili Şerafettin Turpcu, “4 Aralık Dünya Madenciler Günü” nedeniyle yazılı bir basın açıklaması yaptı. 

 

Turpcu basın danışmanlığından yaptığı açıklamasında şunları söyledi:

 “ 

"Madenci emeğin, zorluğun sembolüdür, ekmeğini taştan çıkarmanın vücut bulmuş halidir. Bugün 4 Aralık Dünya Madenciler Günü, emekçi insanların, madencilerin günü.

 

Madenciler, bir ülkenin kaderini değiştiren insanlardır, çünkü maden emekçilerinin hayat hikayeleri zorluk ve fedakarlık üzerinedir. Madencilik hem doğal zorluklara hem de halkın ve ülkenin kaderinin değişmesi için verilen mücadeledir.”

 

“HAYATINI KAYBETMİŞ MADEN EMEKÇİLERİMİZİN AİLELERİ ÇOK ZOR DURUMDA”

 

“Ne yazık ki, madencilerin çalışma şartları genellikle bir facia yaşandığında, kazalar, ölümler olduğunda gündeme gelmekte ve ardından yeni bir facia oluncaya kadar unutulmaktadır. Maden kazası olduğunda herkesin yanında olduğu maden emekçilerimizin aileleri, madenci toprağa verildikten sonra kaderine terk edilmektedir. Hayatını kaybetmiş birçok maden emekçimizin ailelerinin çok zor durumda olduğunu biliyor, görüyoruz.”

 

“KANUN TEKLİFİMİN GÜNDEME ALINMASI AKP MİLLETVEKİLLERİNİN `HAYIR` OYLARIYLA REDDEDİLDİ”

 

“2014 yılında Soma ve Ermenek’te yaşanan facialar sonrasında hayatını kaybeden madencilerimizin ailelerine tanınan hakların genişletilmiş haliyle Zonguldak’taki ve Türkiye’nin diğer illerindeki tüm madenci ailelerine tanınması amacıyla tarafımdan verilen ve 12.07.2016 tarihinde TBMM Genel Kurulu`nda gündeme alınması görüşülen kanun teklifim, diğer muhalefet partilerinin milletvekillerinin de `evet` demesine rağmen AKP milletvekillerinin `hayır` oylarıyla reddedilmiştir.

 

Ben, beş binden fazla maden şehidi vermiş bir ilin iktidar vekillerinden, bunu kırmızı çizgileri olarak görmelerini beklerdim. Çünkü bu reddin izahatı yoktur.”

 

“SİZ GETİRİN, BİZ DESTEKLEYECEĞİZ”

 

“Ben Madenciler Gününde, buradan AKP Zonguldak Milletvekillerine bir kez daha çağrı yapıyorum. Gelin vicdanlara sığmayan bu ayıbı, maden emekçilerimizin ailelerini daha fazla incitmeden, bir an önce ortadan kaldıralım. Neyi bekliyorsunuz? Bu tavrınız, şimdiye kadar olduğu üzere içeriğine bile bakmadan reddettiğiniz diğer kanun teklifleri gibi sadece CHP`den geldiği içinse size şunu söylüyorum. Bu konunun partisi olmaz,  `Siz getirin, biz destekleyeceğiz`, yeter ki madenci ailelerimiz için mağduriyet, Meclis için ise utanç olan bu durum son bulsun!  Bunu biran önce yapalım.

 

Yaşanan kazalar, ölümler bu mesleğin kaderi değildir, olmamalıdır. Madenciliğin çağdaş koşullarda yapılmasını sağlayacak şartların oluşturulması, denetimlerin daha sık yapılması, emekçilerin yaşam koşullarının iyileştirilmesi için gerekli düzenlemelerin acilen hayata geçirilmesi gerekmektedir.”

 

“TTK`YA İŞÇİ ALINMASI, İLİMİZİN ÜZERİNE SERPİLMİŞ OLAN ÖLÜ TOPRAĞINI ATMASINI SAĞLAYACAKTIR”

 

“Son olarak, taş kömürü, sadece Zonguldak için değil Türkiye için çok önemli bir meseledir. Bu önemin farkında olarak, mevcut yanlışlıkları gidererek, Zonguldak ilimizde, taş kömürünün yeniden hak ettiği önemi kazanması için her türlü girişimde bulunmak zorundayız. TTK`nın işçi açığı acilen giderilip, yeniden yapılandırarak, sermayesini güçlendirerek, yatırım yapılarak, yeni bir işletme mantığıyla üretimin artırılması hem şehrimizin kaybettiği özgüvenini kendine geri getirecek, hem de adeta üzerine serpilmiş olan ölü toprağını da atmasını sağlayacaktır.   

 

Bu düşüncelerle, yaşadığımız acı olaylar nedeniyle kaybettiğimiz tüm maden şehitlerimizi saygıyla anıyor, maden emekçilerimize kazasız günler diliyor, tüm dünya madencilerinin 4 Aralık Dünya Madenciler Günü’nü kutluyorum.”​