CHP Zonguldak Milletvekili Şerafettin Turpcu, Sivas'ta 2 Temmuz 1993'te Madımak Oteli'nin ateşe verilmesi sonucu 35 kişinin hayatını kaybettiği katliamın 23. yıl dönümü nedeni ile basın danışmanlığından bir açıklama yaptı. 

 

Turpcu açıklamasında şu satırlara yer verdi:

 

”Sivas Katliamı, sadece ülkemizin değil insanlık tarihinin de en utanç verici, en can acıtıcı katliamlarından birisidir.  23 yıl önce aralarında yazar, şair, folklorcu, müzisyen, bilim adamı ve sanatçıların bulunduğu aydınlarımız, ortaçağ karanlığına özlem duyan, şeriat ve irtica yanlısı bir düzen isteyen mahluklarca katledilmiştir.

Sivas Katliamını yapanlar bugünkü IŞİD ve benzeri radikal örgütlerin ruh ikizleridir. O günden bugüne baktığımızda da, bugünden o güne baktığımızda da aynı vahşeti, aynı insanlık dışı eylemleri ve zihni görüyoruz. 

23 yıl önce bugün yaşanan o kara gün, yaşanan vahşet içimizi yakmaya devam etmektedir. O değerli insanlar katledildikleriyle kaldılar, dava zaman aşımına uğradı, bu insanlık suçunun sorumlusu failler yakalanmadı, Cumhuriyet değerlerine ve düşünce özgürlüğüne yapılan darbe günümüzde hala yapılmaya devam etmektedir.  Katliamın 23. Yılında, Madımak`ta yakılan gerici ateş hala sönmemiş, malum saldırgan, katliamcı zihniyet değişmemiş, hatta güçlenmiştir. Yakanların korunduğu, koruyanların ödüllendirilmiş olduğu düzen bugünlere kadar gelmiştir. Sivas Katliamı, ülkenin bugün içinde bulunduğu durumun o günlerden bu güne yansımasıdır. O günden bu yana hesap sorulmadığı için bugün hala karanlıktayız.

Yobazlığın ve cahilliğin ne kolay galeyana getirilip kullanılan maşaya dönüşebileceğinin en korkunç örneği olan Sivas katliamını unutmamak, hatırlatmak, hesap sormak bundan sonra benzer acılar yaşanmaması için çok önemlidir. Bu saldırının o gün sadece oradaki aydınlarımıza değil, tam bağımsız demokratik, laik ve çağdaş Türkiye`ye karşı yapıldığını unutmamak gerekir.

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk öncülüğünde kurulan Laik Cumhuriyetimizin değerlerine sahip çıkarak, bu değerlerin etrafında kenetlenerek bu karanlık zihinlere geçit vermeyeceğiz.

Bazı suçlar için zaman aşımı olabilir ancak bu kara gün için zaman aşımı yoktur, olmayacaktır. Madımak’ta  yakılarak can veren aydınlarımız karanlığa ışık olarak Cumhuriyeti, insanlığı  aydınlatmaya devam edecektir. Bu düşüncelerle, 23 yıl önce Sivas`ta katledilen vatandaşlarımızı saygıyla anıyor, yakınlarını yitirmiş olanların hiç dinmeyen acısını paylaşıyorum.””