CHP Zonguldak Milletvekili Şerafettin Turpcu, "Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkı Verilmesinin 82. Yıldönümü ve Kadın Hakları Günü"​ nedeniyle yazılı bir basın açıklaması yaptı.

 

Turpcu, basın danışmanlığınan yaptığı yazılı açıklamasında 5 Aralık 1934’te Türkiye Cumhuriyeti'nde kadınlara seçme ve seçilme hakkının tanındığı hatırlatarak, o dönemde Avrupa'daki bazı gelişmiş ülkelerde bile kadınların bu hakkı bulunmazken, Büyük Atatürk’ün vizyonu ve öngörüsüyle Türkiye'nin bu adımı kararlılıkla attığı vurguladı.

 

Turpcu açıklamasında şunları ifade etti:

 

"Bir toplumdaki gelişmişlik seviyesini anlamadaki en basit ve gözlemlenmesi en kolay olgu, o toplumun kadınlara ve kadın haklarına verdiği değerdir. Bu temel ilkenin eksik olduğu ve toplumun yarısının dışlandığı bir ülkede gelişmişlikten ve demokrasiden bahsetmek mümkün değildir.

 

Türkiye Cumhuriyeti, Büyük Atatürk önderliğinde, kadınlara siyasi hakların verilmesi konusunda dünyadaki öncü ülkelerden biri olmuştur.  Bu sayede, Milli Mücadele’de kadın-erkek demeden omuz omuza mücadele vermiş olan kadınlarımızın hakkettikleri üzere eşit haklara sahip olmasını hedeflemiştir. Aynı dönemde ise Avrupa, Amerika ve Asya’daki bir çok ülkede bu hakkın kadınlara verilmemiş olması, Mustafa Kemal Atatürk’ün Türk kadının verdiği önemi ve değeri daha da anlamlı hale getirmiştir. Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk kendi döneminden çok uzakları gören bir lider olarak, 5 Aralık 1934’te kadınların, hayatın her alanında hem söz ve karar sahibi olmasında hemde bağımsız ve özgür bireyler olması için öncü olmuştur.

 

Bugün geldiğimiz noktada, Türk kadını ekonomik, sosyal ve siyasal alandan çıkarılmaya çalışılmaktadır. Cinsiyet eşitsizliği siyaset eliyle büyütülmekte, kadınların toplumsal alandaki yeri her geçen gün daraltılmaya çalışılmakta, aile içi şiddet, erken yaşta evlilikler, cinsel taciz ve tecavüz gibi sosyal sorunlar toplumun kanayan yarası olmaya devam etmektedir.

 

Bununla birlikte, kadınların halen siyasette yeteri kadar temsil edilmedikleri görülmektedir.  Kadınlarımızın siyaset ve yönetim kademelerindeki temsil oranlarının yükselmesi ve karar alma süreçlerinde yer almaları, siyasal yaşamdaki etkinliklerinin artması, ülkemize güç kazandıracaktır.

 

Bu düşüncelerle, kadınlarımıza seçme ve seçilme hakkı verilmesinin 82. yıldönümünü kutluyor, kadınlarımızın, hayatın ve toplumun her alanında söz, yetki ve karar sahibi olduğu aydınlık bir Türkiye diliyorum."​