Turpcu’dan Çaturoğlu’na yanıt

“Milletvekili olmuş birinin daha seviyeli olması ve her ağzına geleni söylememesi, biraz düşünmesi gerekmektedir, biz kötü müteahhit değiliz, Zonguldak’taki çoğu işadamı gibi hükümet yüzünden sıkıntıya düşmüş şirketleriz, kaldı ki biz onların iyi işadamlarını da çok iyi biliyoruz”

 

 

CHP Zonguldak milletvekili Şerafettin Turpcu yazılı bir basın açıklaması yaparak AKP milletvekili Çaturoğlu’nu yanıtladı. Turpcu basın danışmanlığından yaptığı açıklamasında şöyle dedi:

6 Şubat Cumartesi günü, Kdz. Ereğli`de "Armutlucuma ve Civar Köyleri Kültür ve Dayanışma Derneği`ni" ziyaretim sonrasında Ereğli-Devrek Karayolu ile ilgili açıklamaların ardından AKP Milletvekili Faruk Çaturoğlu`nun şahsıma yönelik "Yatırımlar kötü müteahhitler yüzünden gecikiyor" açıklamasına cevap verme gereği duyuyorum. 

 

Zonguldak`ın dertleri belli.

 

 TTK tarihinin en az sayıda işçisi ile en az miktarda üretimini yapmaktadır; ekonomik gelişmeyi sağlayacak projeler özellikle de Filyos Vadisi Projesi hayata geçirilememiştir; karayolları altyapısı tamamlanmamıştır, istihdam olanaklarının yetersizliği nedeniyle ilimiz göç vermektedir.  Zonguldak`ta işsizlik sürdürülemez düzeylere tırmanmıştır. Zonguldak göç verdiği için günden güne küçülmektedir. Bunun nedeni iktidarın Zonguldak'a 13 yıldır kalıcı bir yatırım ve hizmet yapmaması ve istihdam yaratmaya yönelik bir çabasının olmamasıdır.

 

Biz bu sorunların takipçisiyiz ve sorunların çözümü için kararlı şekilde çalışmaya devam edeceğiz.

 

2015 yılında kredisini geri ödemede en başarısız il Zonguldak olmuştur. Türkiye'de takipteki alacakların toplam nakdi krediye oranıyla Zonguldak borcuna en sadık iller sıralamasında son sırada yer almaktadır. Yani Zonguldak ilinin tamamı sıkıntı içindedir. Bu sadece bizim şirketimize has bir durum değildir. Bu gerçek gözden kaçırılmamalıdır. Bu durumda, Sayın Milletvekili`nin demecine göre Zonguldak`takilerin tamamı “kötü işadamı” mı oluyor?

 

Mevcut durumda 2016`nin ekonomik olarak ne getireceği de belli değildir.

 

Sayın Milletvekili, yaptığı açıklamada, sıkıntıya düşen iş adamlarını “kötü müteahhitler” olarak nitelemektedir. Biz onların iyi işadamlarını çok iyi biliyoruz.

 

Kredi bulamayan müteahhitlere, kredi bulabilmeleri için Hazine garantisi sağlayarak, projenin karını şirketlere; riskini vergi veren yurttaşlara yükleyen anlayışın iyi işadamları, devletten nemalanan “millete küfreden müteahhitler” olsa gerek. Yandaş, torpilli müteahhitlerce yapılan işlerde hiç sıkıntı olmadığını görüyoruz.

 

Normal şekilde ihale çıkan bir işle, yandaşlar için ihaleye çıkan işlerin birim fiyatlarını bir kıyaslarlarsa aradaki farkı görebilirler. Bütün soruların cevabı zaten burada saklıdır.

 

Devrek-Dorukhan Yolu kaça ihale edilmiştir? Kaça bitmektedir? Devrek Heyelan bölgesi nasıl ihale edilmiştir? Birim fiyatları nelerdir? Bu soruların cevabı önemlidir.

 

Ereğli ve Alaplı`da işsizlik en önemli sorundur. Tersanelerin durumu ortadadır. Erdemir özelleştirildikten sonra yoğun şekilde göç başlamıştır. Buralarda birçok işyeri kapanmıştır, adeta bir ekonomik buhran yaşanmaktadır. Ereğli’de iş adamları birbirini taciz etmekte, silahlı saldırılar yaşanmaktadır. Ekonomik darboğazdan ve iktidarın kayırmacı tutumundan dolayı birçok iş adamı zordadır. Sayın Milletvekili Ereğli’de, Zonguldak’ta bir gezsin, ekonomik zora düşmüş iş adamlarına “kötü işadamı” desin bakalım.

 

Şirketimizin Ereğli ve Zonguldak`a ciddi yatırımları olmuştur. Ancak işsizlik ve göç nedeniyle, satış yapılamamış,  yatırımlarımız nakde dönüştürülememiştir.  Bizim şirketimizin zor duruma düşmesi hakkında mahkeme süreci devam etmektedir. Bu süreç bitmeden bu konu üzerinde konuşmak zaten doğru değildir. Aile şirketimiz, Zonguldak`ta ve dışarda ilimizi temsil eden binlerce kişiye istihdam sağlayan 40 yılı aşkın geçmişi olan bir şirketti. Biz mevcut durumla ilgili iş yaptığımız hiçbir kurumu suçlamıyoruz, sorumluluk bizimdir.

 

Hastane inşaatı bitirilecektir, hastanenin bitim süresi ve idareden kaynaklanan zorunlu gecikmeler göz önüne alındığında burada fazla bir kayıp da yoktur. İnşaat bir şekilde bitirilecektir, mahkeme kararına göre biz ya da başka bir firma tamamlayacaktır.

 

Biz Zonguldak`ın sorunlarının çözümü için bütün gücümüzle ve kararlılıkla çalışmaya devam edeceğiz. Zonguldak`la ilgili yaptığımız ve yapacağımız açıklamaların her defasında aile şirketimizin durumuyla ilişkilendirilmesi ahlaki değildir. Bu olsa olsa kötü siyaset nasıl yapılır bunun göstergesidir.

 

Ben Zonguldak Milletvekiliyim. Sorunların takipçisi olmak çözümü için çaba göstermek benim hem görevim hem de sorumluluğumdur. Ereğli -–Devrek Yoluna ilişkin açıklamalarımızı bu çerçevede görmek gerekir. Yolun yapılması için çaba göstermek yerine, sığ polemikler yaratmaya çalışmanın Zonguldak`a, Zonguldaklılara bir faydası yoktur. Sorunları çözme konusunda destek olmayı ve çözülen sorunlarla ilgili teşekkür etmesini de biliriz. TTK’ya yatırım yapılıp işçi alınmazsa, Filyos Vadisi Projesi hayata geçirilmezse, yollarımız kaliteli şekilde yapılmazsa, istihdama ilişkin yatırımlar yapılmazsa, eleştirilerimiz devam edecektir. Bununla birlikte bölgemizi termik santral cehennemine çevirme çabalarına da kararlı şekilde karşı duracağımızın da bilinmesi gerekmektedir.

 

Eğer ki sözü edilen bu açıklama, sorunların takibi konusunda gösterdiğimiz çabaya karşılık bir gözdağı verme girişimi ise şunu söylemek isterim ki, hayatın içinden ve mücadeleden gelen,  bu yolda maddi, manevi bedel ödemiş ve ödeyen birisi olarak buna asla pabuç bırakmam!

 

Milletvekili olmuş birinin daha seviyeli olması ve her ağzına geleni söylememesi, biraz düşünmesi gerekmektedir. Siyasetin halk için ve her zaman nezaketle yapılması gerektiğini bir kez daha hatırlatıyor, kararlı şekilde Zonguldak için çalışmaya devam edeceğimin altını bir kez daha çiziyor, saygılar sunuyorum.