CHP Zonguldak Milletvekili Şerafettin Turpcu, emeklilerin öğrenim gören çocuklarına eğitim destek ödeneği sağlanması için hazırladığı kanun teklifini Meclis Başkanlığı’na sundu.

Ailede kişi başına düşen net gelir 2.000 TL’den az olan emeklilerin öğrenim gören çocuklarına, eğitim ve öğretim giderlerinin karşılanması için eğitim desteği verilmesini amaçlayan kanun teklifinin gerekçesini Milletvekili Turpcu şöyle açıkladı:

“EMEKLİMİZİN BÜYÜK ÇOĞUNLUĞU AÇLIK SINIRININ ALTINDA MAAŞ ALIYOR”

“11 Milyon emeklimizin büyük çoğunluğu açlık sınırının altında maaş almaktadır. Yerinde sayan emekli maaşlarına karşın sürekli artan enflasyon emeklilerimizin yaşam standardını her geçen gün daha da aşağıya düşürmekte,  eline zaten kısıtlı miktarda para geçen emeklilerimiz mutfak masraflarından kısarak hayatlarını devam ettirmeye çalışmaktadır. Son dönemlerde yapılan iğneden ipliğe zamlarla alım güçlerinin düşen emeklilerimiz ekonomik açıdan son derece güç durumdadırlar. Avrupa ülkelerinde, emekliler ikinci baharlarını büyük ölçüde rahat bir şekilde sürdürürlerken, bizim ülkemizdeki emeklilerimiz büyük zorluk içindedirler.”

“ÇOK ZOR ŞARTLAR ALTINDA GEÇİM MÜCADELESİ VERİYORLAR”

“Yıllarca çalışıp, ülkemize hizmet eden emeklilerimiz, çalışma hayatları sona erdikten sonra rahat etmeleri gerekirken, yetersiz emekli aylıkları nedeniyle çok zor şartlar altında geçim mücadelesi vermektedirler. Emeklilerimizi tek kişiden ibaret saymamak gerekir, aileleri, çocukları, torunları yani sorumluluk sahibi oldukları bir çevreleri bulunmaktadır. Ancak eldeki ekonomik imkanlar bu sorumlulukları yerine getirmelerini mümkün kılmamaktadır. Bununla birlikte kirada oturan emeklilerimiz geçimlerini çok zor sağladığı bilinmektedir. Maddi olarak zorluk içerisindeki emeklilerimizin eğitim- öğretim gören çocukları için eğitim destek ödeneği sağlanması, emeklilerimizin çocuklarına eğitimde fırsat eşitliği sağlayacağı gibi,bu durum çocuklarımızın eğitimli, meslek ve iş sahibi olması ve yaşamlarını iyi şekilde sürdürebilecek gelir güvencesine sahip kuşaklar yaratılması için de büyük önem taşımaktadır. Bu durum aynı zamanda Anayasamızda da belirlenen sosyal devlet anlayışının bir gereğidir.”

“EĞİTİM DESTEK ÖDENEĞİYLE BİR NEBZE OLSUN EKONOMİK OLARAK RAHATLAMALARI SAĞLANMALIDIR”

 “Türkiye İstatistik Kurumu'ndan (TÜİK) alınan Şubat fiyatlarına göre yapılan araştırmada, çalışan tek kişinin yoksulluk sınırı 2679 lira 96 kuruş olarak hesaplanmıştır. Dört kişilik ailenin asgari geçim haddi ise 5458 lira 74 kuruş olarak belirlendi. Türkiye'de dört kişilik ailenin ortalama gıda ve barınma harcamaları toplamı Şubatta 2104 lira 60 kuruş olarak hesaplanmıştır. Bu şartlar içerisinde emeklilerimizin geçim sıkıntısı içinde olduğu ortadadır.Bu gerekçelerle, emeklilere, eğitim öğretim gören çocukları için devlet yardımı yapılarak bir nebze olsun ekonomik olarak rahatlamaları sağlanmalıdır.” (Haber merkezi)