AK Parti Yerel Yönetimler Başkanlığı’nca Sakarya da gerçekleştirilen, “6360 sayılı Büyükşehir Kanunu Uygulama Sonuçları Çalıştay’ı sona erdi.

Hafta sonu Çalıştay için Sakarya’da bulunan Ulupınar, Ankara’daki çalışmalarına kaldığı yerden devam edecek. Çalıştay, AK Parti Yerel Yönetimler Başkanı Abdülhamit Gül, Zonguldak Milletvekili Özcan Ulupınar, Yerel Yönetimler Başkan Yardımcıları, Akademisyen, Siyasetçi, bürokrat ve uygulayıcılarının katılımlarıyla gerçekleştirildi.

Zonguldak Milletvekili Özcan Ulupınar, hafta sonu Sakarya’da gerçekleştirilen Çalıştay hakkında şu açıklamalarda bulundu;

“Ulupınar değerlendirilmesinde: AK Parti Yerel Yönetimler tarafından gerçekleştirilen 6360 sayılı Büyükşehir Kanununun getirdiği yenilikleri çalıştay toplantısında değerlendirdik. Çalıştaya AK Parti bünyesinde bulunan 18’i Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreterleri, 17’si Belediye Başkanları olmak üzere siyasetçiler, bürokratlar, akademisyenlerin katılımı ile verimli bir toplantı gerçekleştirdik. Bu toplantının asıl amacı 6360 sayılı Büyükşehir yasasının sonuçlarının getirdikleri hukuki, mali, idari olarak ve AK hizmet alanlarının değerlendirilmesidir. Bu yasa ile kentin daha güçlü ve bir bütün olarak yönetilmesi amaçlanmaktadır. Bilindiği gibi Türkiye’de 30 tane Büyükşehir olma statüsünü sağlayan ilimiz bulunmaktadır. Büyükşehirlerimizde “Büyükşehir” ve “ilçe” belediyeleri ile halkımıza hizmetlerini sürdürmekle birlikte 51 ilde 2 binin altındaki Belde Belediyelerimiz kapatıldı. Bu yasa ile birlikte mevcut ilçelerimizde yapılandırmalara gidilerek, bazı beldelerimiz ise ilçe statüsüne dönüştürüldü. Bu yasa ile birlikte temel belediye hizmetleri ilin genelini kapsayan alanlarda tek elden sunulmaya başlanarak, yerel hizmetlerin yürütülmesinde daha etkin koordinasyon sağlanması amaçlandı. Böylelikle Belediyelerimiz kendi kapasitelerinde genişleterek daha teknolojik imkânlarla hizmet sunmaya başladı. Bu teknolojik imkânları kullanabilecek nitelikli personellerinde istihdamın önünü açmış oldu. Bu yasanın getirdiklerinden bir önemli hizmet alanı da köylerde yaşayan halkımızın yerel siyasetçileri belirlenmesinde daha etkin rol alarak, sandık başında bunları seçebilecek. Büyükşehir yasası ile İl özel İdarelerin kaldırılması ile birlikte buradaki yetkililerin bazıları yeni kurulan Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı’na aktarılmıştır. 2863 sayılı Kültür ve Tabiat varlıkları Koruma Kanunu 12’nci maddesi gereğince İl Özel İdare yetkililerince kullanılan yetki ve görevler Büyükşehir Belediyelerine devredilmemiş olup, yatırım izleme ve Koordinasyon Başkanlığı’na devredilmiştir. Bunun yanında Acil çağrı, Afet ve Acil Yardım Hizmetleri ile ilin tanıtımı gibi hizmetlerde bu birime bağlanmıştır. Büyükşehir sınırları içerisinde ulaşım sorununun çözülmesinde ve daha etkin ulaşımın sağlanması konusunda Belediye zabıtasının ceza yetkisi ile bu sorunun çözüme kavuşması sağlanmıştır. 6360 sayılı yasa ile Yerel Yönetimlerde köklü reformlar yapılmıştır. Büyükşehirlerdeki bütün vatandaşlarımıza ileri demokrasi ulaştırılmaya çalıştırılmıştır. Bu sürecin sonundaki değerlendirmelerimiz AK Parti Genel Başkanımız ve Başbakanımız Ahmet Davutoğlu’na sunulacaktır.”