2011 genel seçimlerinde CHP’den milletvekili adayı olan Avukat Ünal Demirtaş bir basın açıklaması yaparak AKP’yi eleştirdi. TTK’nın kapatılması polemiklerine bir cevap olarak açıklama yapan Demirtaş açıklamasında şu görüşlerine yer verdi:
301 işçimizin feci şekilde hayatını kaybettiği ve Cumhuriyet tarihimizin en  fazla ölümlü iş kazası olarak tarihe geçen Soma’daki kaza sonrası yaşanan gelişmeler, AKP’nin madencilik politikalarının ne kadar yanlış olduğunu acı bir şekilde tüm Türkiye’ye göstermiştir.  
AKP İstanbul Milletvekili Mehmet Domaç’ın, TBMM  KİT komisyonunda  “….Hem üretim maliyetinin arttığı hem satış fiyatının giderek düştüğü bir üründe 'devam' demek yavaş yavaş ölmek demektir ama bu, hızlı ölüyor. Bana göre buranın derhal kapanması lazım " diyerek, TTK’NIN DERHAL KAPATILMASI GEREKTİĞİNİ söylemesi ise aslında bir “ikrar” dır. 
Tok, açın halinden anlamazmış der, atalarımız. “TTK kapatılsın” diyen bu AKP’lilerin  “tuzu kuru” . AKP’liler 12 Yıllık iktidarlarında devlet imkanları ile zenginleştiler, köşeyi döndüler. 12 yılda kendileri köşeyi dönerken, zenginleşirken tüm Zonguldak’ı, iflas ettirdiler. AKP iktidarında Zonguldaklı işsiz, çaresiz, göç eder hale geldi. AKP iktidara geldiğinde TTK’da çalışan sayısı 22.500 idi. Şimdi kaç kişi çalışıyor? 9.500. Yani AKP, TTK’dan emekli olarak  ayrılan 13.500 maden işçimizin yerine, Zonguldak ekonomisine ve ülke ekonomisine destek verecek yeni işçi alımı yapmadı. Bu işçilerimiz, Zonguldak dışına yani Soma’ya, Kütahya’ya, Tekirdağ’a, Bursa’ya, Kocaeli’ye, İstanbul’a göç etmek zorunda kaldılar. Bu şekilde AKP, hem TTK’yı küçülttü, hem de Zonguldak’ı küçülttü.
AKP’li vekil, Binlerce işçi açığına rağmen, 9.500 çalışan ile üretim rekoru kıran TTK  için diyor ki; TTK’yı derhal kapatmak lazım...AKP’li vekil, bu ikrarı ile aslında,“AKP’nin ağzındaki baklayı” çıkarıyor. AKP’nin 12 yıldır uyguladığı politikalar ile asıl amacının TTK’yı kapatmak, kapısına kilit vurmak olduğu, tüm Zonguldaklılar tarafından bilinmekte idi. Çünkü AKP, TTK daha fazla üretim yapsın, daha fazla Zonguldaklı iş bulsun diye 12 yılda hiçbir şey yapmadı, kılını kıpırdatmadı.Bunu her fırsatta söyledik. AKP milletvekili Mehmet Domaç ise bu durumu sadece “ikrar” etmiştir. 12 yıldır  TTK’yı yöneten AKP, TTK zarar ediyor gerekçesi ile kapanmalıdır, diyor. 12 Yıldır bostan korkuluğumudur AKP. Elinden tutanmı var AKP'nin. TBMM' de çoğunluk elinde, devlet elinde.TTK’yı ıslah edip, kara geçirseler idi. TTK'yı zarar ettiren genel müdürü ve yöneticileri CHP mi atadı?....İktidar ağlama, şikayet etme yeri değildir. İktidar, çare bulma yeridir. 12 yıldır, TTK’nın, Zonguldaklı’nın sorunlarına çare bulamayanların, bundan dolayı şikayet etme hakkı yoktur. TTK zarar ediyorsa, Mehmet Domaç aynada bir kendisine baksın.Sorumlusu kim diye?
170 yıldır kömür çıkararak, Türkiye Cumhuriyeti ekonomisini ayakta tutan TTK’ kapatılsın demek, en hafif deyimi ile “aymazlık”tır. 170 yıldır, ülke ekonomisine  aldığından daha fazla veren, Atatürk Cumhuriyeti’nin ilk kenti Zonguldak’a ihanet etmektir.AKP, TTK’yı küçülterek, işçi sayısın 9.500’e düşürerek, yeni işçi almayarak, TTK’yı kapatmaya çalışarak, Zonguldak'a ihanet etmiştir.Oysa, AKP, TTK’yı kapatacağına, iktidara geldiği gündeki gibi, TTK’ya 13.500 işçi daha alarak işçi sayısını 22.500 çıkarmalıdır. Kömür üretimine önem vermelidir. Ülke ekonomisini dışa bağımlı enerji modelinden ancak  daha fazla kömür üreterek  kurtuluruz. Zonguldak ekonomisi de böylelikle eski parlak günlerine geri döner.
301 işçimizin feci şekilde hayatını kaybettiği ve Cumhuriyet tarihimizin en  fazla ölümlü iş kazası olarak tarihe gecen Soma’daki kaza sonrası özellikle CHP’li milletvekillerinin gayreti ve kamuoyunun baskısı ile çıkan torba yasadaki değişiklikler olumlu olduğu kadar,  başka sorunları da beraberinde getirmiştir. AKP, rödovans usulü çalışan  özel maden ocaklarında çalışan işçi kardeşlerimizin, özel maden ocakları işverenlerinin sorunlarına çözüm bulmamıştır. Geçtiğimiz günlerde özel maden ocaklarında çalışan Zonguldaklı binlerce işçimiz, işten çıkarılmıştır.Hem işçilerimizi hem de işverenlerimizin sorunları hala çözülememiştir. Hema Kandilli işletmesinde çalışan yüzlerce işçi kardeşimiz işten çıkarılma tehlikesi ile karşı karşıyadırlar. İvedilikle, derhal özel maden ocaklarında çalışan işçi kardeşlerimizin ve özel maden ocakları işverenlerinin sorunları çözülmeli ve iş barışı ve huzuru sağlanmalıdır. 
Bütün bu sorunların çözümü, gerçekten  işçiye, alınterine, üretime önem veren CHP iktidarında olur. AKP'nin gücü TTK'yı kapatmaya yetmez. AKP, demokratik yollarla iktidardan gitmeden bu işler düzelmez.