Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Üzülmez Müessesesi Müdürlüğüne bağlı maden ocaklarında hazırlık, galeri sürme ve kömürü yumuşatmada kullanılan dinamit stoklarının bugün itibariyle sona ermesi yüzünden üretimin durma noktasına geldiği öğrenildi.
Üzülmez Müessese Müdürlüğünün dinamit stoklarıyla ilgili olarak TTK Genel Müdürlüğü İşletmeler Daire Başkanlığı ve Satın Alma Daire Başkanlığına yaptığı tüm yazılı ve sözlü müracaatlara rağmen anti grizu özelliğine sahip dinamit alınmaması maden işçilerinin de tepsine neden oldu. Maden işçileri, hazırlık, galeri açma ve kömürün yumuşatılmasında dinamite olan ihtiyacın ve stokları kurum yöneticileri bildiği halde sorunu çözmediklerini ifade ettiler.
Madenciler, TTK’nın sözleşme gereği devlet kurumu olan Barutsan’dan sadece dinamit alabildiğini, ancak aynı özelliklerde özel sektöründe dinamit sattığını kaydederek, “Rövövanslı sahalarda da dinamit kullanılıyor. Onlarda TTK’nın aldığı standartlarda özel sektörden dinamit alıyor. Barutsan’da dinamit yoksa özel sektörden de dinamit temini yapılabilir. Sonra kimse zararın madenciden kaynaklandığını söylemesin” dediler. 
Genel Maden-İş Yöneticileri Üzülmez kömür üretim bölgesinde günlük üretimin 1200-1300 ton civarı olduğunu, dinamit stoklarının bitmesi halinde işçilerin kömürü martopikör ile kazmak zorunda kalacaklarını bu durumda da üretimin günlük 500 tonlara düşeceğini vurguladılar.

GMİS Yöneticileri, Üzülmez müessesinin kömür kalitesinin yüksek olduğunu günlük 1200-1300 ton olan üretiminin 900 tonun satılabilir taşkömürü olduğunu ifade ettiler.