Uzun Mehmet’i Anma ve Kömür Bayramı nedeniyle bir mesaj yayımlayan Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı, “Uzun Mehmet kömürü ülke ekonomisine kazandırmak için can veren, adsız binlerce madencinin ortak adı, hepimizin ortak değeri, kimliğimizin yapı taşıdır” dedi.

 

Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı, Uzun Mehmet’i Anma ve Kömür Bayramı nedeniyle bir mesaj yayımladı. Kantarcı belediye basın bürosundan yayımladığı mesajında, “Her yıl, 8 Kasım’da, kömür kâşifi olarak tarihe geçen Uzun Mehmet anılıyor. Bugün ayrıca, kömür bayramı olarak kutlanıyor. Uzun Mehmet kömürü ilk bulan kişi olduğu kadar, ilk kömür şehidi olarak da tarihe geçmiştir. Onun hayatı, Zonguldak’ın kara yazgısını da anlatan acıklı bir öyküdür. Kentimiz, toprağın derinliklerinde gizli cevheri, ülke ekonomisine kazandırmak için, Ulusal Kurtuluş Savaşı’ndan daha fazla şehit vererek, çok ağır bedeller ödemiş, ancak bunun karşılığını alamamıştır” dedi.

 

KENTİMİZ BİR KAOS YAŞAMAKTADIR

Dünyadaki ekonomik gelişmelere koşut olarak, kömür havzasının da küçüldüğünü dile getiren Kantarcı, “Bunun sonucu olarak, ülkenin dört bir yanında yaşayan insanlar için ekmek kapısı olan Zonguldak, içinde yaşayanların başka memleketlerde iş aradığı bir kent haline geldi. Tüm şehrinnüfusu azaldı, işsizlik arttı. Dünya genelinde, pek çok kömür havzasında da benzer süreçler yaşandı. Ancak geleceğini planlamayı bilen ülkeler, gerek yarattıkları alternatif sektörler, gerekse sosyal dönüşüm politikalarıyla bu sorunu en az hasarla aşmayı başardı. Bizdeyse, geleceğin belirsiz olması nedeniyle tam bir kaos ve çaresizlik ortaya çıktı” dedi.

 

HAVZAYA PARTİLER ÜSTÜ YAKLAŞILMALIDIR

Madenlerin yeniden düzenlemesi meselesine, partiler üstü, akılcı ve serinkanlı yaklaşılmasını gerektiğini söyleyen Kantarcı, “Kömür bu kentin varlık sebebidir. Ancak uzun vadede kent ekonomisini taşıması mümkün görünmemektedir. Dünyadaki gelişmeler, fosil yakıt tüketiminin azaltılması yönündedir. Bu eğilim de göz önüne alınıp, kömür sonrasında Zonguldak’ın nasıl bir ekonomik yapıya kavuşturulacağı ciddi şekilde tartışılmalı, ilgili tüm çevrelerin katılımıyla bir ulusal program ortaya çıkarılarak, ödünsüz bir şekilde hayata geçirilmelidir. Sorunu ancak yenilikçi ve akılcı yaklaşımlarla çözebiliriz.  Ezber cümleler üzerinden yapılacak tartışmaların kimseye hayrı olmadığı ortadadır” diyerek açıklamasını sürdürdü.

 

TÜM MADEN ŞEHİTLERİNİ RAHMETLE ANIYORUM

Kantarcı açıklamasın, “Ülkenin endüstriyel süreçlerle ilk tanışan kenti olan Zonguldak, kendini yeni süreçlere uyarlama becerisi göstererek, önünü açmalıdır. Aksi durum yaşanan kentsel kaosun daha da derinleşmesinden başka bir işe yaramayacaktır. Uzun Mehmet kömürü ülke ekonomisine kazandırmak için can veren, adsız binlerce madencinin ortak adı olarak hepimizin ortak değeri, kimliğimizin yapı taşıdır. O, bu yönüyle geleceğimizin şekillenmesinde de rol oynayacak, esin kaynağı oluşturacaktır. Bu vesileyle başta Uzun Mehmet olmak üzere, bize üzerinde yaşadığımız kenti armağan eden tüm maden şehitlerini rahmetle anıyor, halkımızın Kömür Bayramı’nı kutluyorum” diyerek bitirdi.