CHP Zonguldak Milletvekili Şerafettin Turpcu, “Uzun Mehmet’i Anma ve Taşkömürünün Bulunması Günü” Nedeniyle basın danışmanlığından Bir Mesaj Yayınladı.

 

Turpcu’nun mesajı şöyle:

 

“8 Kasım 1829’da taşkömürünü bulan Uzun Mehmet, Zonguldakın tarihi ile adeta özdeşleşmiştir.

 

İzlenen politikalarla taşkömürü üretiminin Zonguldak ekonomisinin ana unsuru olmaktan çıkarılmış olması, Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun içinde bulunduğu durum ve ilimizin ithal kömür işgali altında bulunduğu gerçeğini göz önüne aldığımızda, bugünün anlamı daha net şekilde ortaya çıkmaktadır.

 

TTK`ya yatırım yapılmaması, 2002`de 16 binlerde iken bugün 8 bin civarına düşürülen işçi sayısıyla üretim 1 milyon tonun altına düşerek dibe vurmuştur. Yeni yatırım, işçi ve üretim imkanlarının sınırlandırılması ve ülkeye hesapsız şekilde ithal kömür girmesine izin verilmesi, ülkemizin tek taşkömürü üreticisi olan TTK’yı bugünkü durumuna getirmiştir.

 

Ülkemizin sanayileşmesine, ekonomik ve toplumsal gelişimine büyük katkılar yapan, bu uğurda beş binden fazla maden şehidi veren, meslek hastalıkları nedeniyle sağlığını kaybeden, on binlerce madencisi sakat kalan Zonguldak’ın bugün geldiğimiz noktada durumu içler acısıdır.

 

Zonguldak iktidar tarafından ihmal edilmiş, olanakları yok edilmiş, taş üstüne taş konmadığı gibi fırsatları elinden alınmış, yoksun bırakılmak için adeta uğraşılmış bir şehirdir.  Bugün Zonguldak olarak, AKP iktidarının çelişkileriyle, işsizlikle, göçle, ekonomik buhranla ve zorluklarla yüz yüze geldiğimiz durumun en son noktasındayız. 

 

Bu nedenle ana gündem maddemiz, ekonomik olarak çöküş yaşayan Zonguldak’ın geleceğini nasıl kurtarırız, nasıl yeniden ayağa kaldırırız, kaybedilmiş yılları nasıl hızla telafi ederiz olmalıdır.

 

İktidar söylemlerinde tutarlı olmalı, bahsetmiş olduğu `yerli kömür` vurgusunun altını Zonguldak’ı da kapsayacak şekilde doldurmalıdır. Türkiye sanayisine yön vermiş TTK ile ilgili tartışma sadece Zonguldak’ın veya bölgenin sorunu değildir, ülkenin bir sorunudur. AKP’nin izlemiş olduğu yanlış kömür politikalarının Zonguldak’ın üzerinde ekonomik ve sosyal etkileri vardır.  İktidar bu sorunları çözmek zorundadır. Gerekli yatırım yapılarak ve işçi açığı giderilerek, Türkiye’nin ihtiyacı olan taşkömürü üretimi miktarının artırılması ve ekonomiye katma değeri sağlanmalıdır.

 

Bu düşüncelerle, taş kömürünü bularak Zonguldak’ın kaderini değiştiren Uzun Mehmet'i,  yaşadığımız acı olaylar nedeniyle kaybettiğimiz tüm maden şehitlerimizi saygıyla anıyor, maden emekçilerimize kazasız günler diliyorum.”