Grizu faciasında hayatlarını kaybeden 263 Kozlu maden şehidi törenle anıldı

Vaatler Bayatladı…

Acıları Taptaze!

3 Mart 1992 tarihinde Zonguldak’ı yasa boğan büyük grizu faciasının yıldönümünde acılar tazelendi… Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Kozlu Müessesesi’nde meydana gelen grizu faciasında hayatlarını kaybeden 263 maden şehidi facianın 26. Yıldönümünde saygıyla anıldı. Törende sendika yönetimi bir kez daha işçi açıkları nedeniyle artan iş gücü ve beraberinde gelen maden kazalarını gündeme getirdi. İşveren TTK yönetimi ise işçi talebini Ankara’ya ilettiklerini söylemekle yetindi.

“İŞÇİ ALINSIN; ÜRETİM ARTSIN”

Törende bir konuşma yapan GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci, “Biz madenciler olarak 170 yıldır bu topraklarda doğaya karşı mücadele veriyor ve şehit oluyoruz. Kendi doğal kaynaklarımızı yerüstüne çıkartıyor, ülkemiz sanayisine ve ekonomisine katkıda bulunuyoruz. Dışarıdan kömür alırken Türkiye’nin cari açığı artıyor, dış borçları artıyor ve bazı devletler bu durumu ülkemizin üzerinde baskı unsuru olarak kullanıyor. Türkiye üzerinde ekonomik ambargoların konuşulduğu bu dönemde her zamankinden çok daha fazla üretmeye, kendi kaynaklarımızı değerlendirmeye ihtiyacımız var. Burada kömür var, çalışmaya hazır insanlar var, teknik olarak imkanlarımız var, Türkiye’nin ihtiyacı var. Hükümet ve ilgili bakanlıklar en kısa zamanda işçi alarak TTK’da üretimin arttırılması için harekete geçmelidir.” dedi.

EROĞLU: “BAKANLIĞA ARZ EDECEĞİZ”

Törende konuşan, TTK Genel Müdürü Kazım Eroğlu, iş güvenliği kültürünün önemine dikkati çekerek, Bakanlık ile birlikte yeni bir eğitim formatı üzerinde çalıştıklarını belirtti. Üzülmez, Amasra, Karadon, Kozlu üretim bölgelerinde yarı mekanize ve tam mekanize sistem kurulması ile ilgili çalışmaların sürdüğünü belirten Eroğlu, “Mümkün olabildiğince hızlı yol alıp kurumun varlığını devam ettirebilmek. Bu şablonla birlikte işçilik ihtiyaçlarımız konusunda gerekli çalışmalarımızı yapıp Bakanlığa arz edeceğiz. Damar içinde, özellikle taşta ilerleme konusunda iyi bir ekipman yakaladık. Günde 5 metre ilerleme yapma durumumuz söz konusu olacaktır” dedi.