Eğitim Sen Şube başkanı Orhan Yılmaz;

“Valiliğin genelgesi tartışılır”

 

Eğitim Sen Zonguldak Şube Başkanı Orhan Yılmaz yazılı bir açıkla yaparak valilik genelgesini de tartışmaya açtı. Yılmaz sendika merkezinden yaptığı yazılı açıklamasında şu görüşlerini öne sürdü:

Eğitimden beklenen insanlarda olumlu yönde davranış değişikliği yaratmaktır. Bunu hiç devrilmeyecek bir sacayağı olarak düşünürsek biri merkezde olmak üzere öğrenci, diğeri veli, bir diğeri ise eğitimcidir. Her ne kadar öğretmenlerin 3 ay tatil yaptığından, kahvehanelerde okey oynayarak vakit geçirdiğinden söz eden bakanlarımız olsa da eğitim emekçileri toplumun en fedakar mesleğini yaparken en güvenilir meslek sahibi olma ünvanını ellerinde tutmaktadırlar.

Birileri öğrencilerin kitaplarını ücretsiz dağıtılmasıyla burnu Kaf Dağına varan bir böbürlenmenin içine girerken, ilkokuldan başlayarak üniversite  sınavına girecek öğrencilerin kitaplarıyla ilgili eksiklerini tamamlamıyorlar. Okullar açılalı neredeyse 1 ay olacakken  birçok ders kitapsız ve öğretmensiz olarak geçmesine seyirci kalınıyor. Bu mu sizin övünç duyacağınız ücretsiz kitap dağıtım işlemi? Darbe girişimi sonrası kitapların içindeki bazı kelimelerin çocuklarda yaratacağı algı nedeniyle yeniden basılan ders kitapları aracılığıyla  kimler zengin edilmektedir?Bugüne kadar yazılan,dağıtılan  ders kitaplarındaki cemaat çağrışımları hakkında nasıl bir işlem yapılacaktır? Her şeyi şeklen yapmakta oldukça mahir olan  yöneticilerimiz bugün şekilciliği de bir kenara bırakarak sorunları  düzeltilemezmiş gibi  kanıksatmakta ve  bunu bir kader gibi dayatmaktadırlar. Yurttaşlarımızın kaderi beceriksiz yöneticilerin işlevsizliği  değildir.Milli Eğitim Bakanlığı müsteşarı ders kitaplarının  2 nci haftanın başına yetişeceğini söylemiş ama sözünün takipçisi olacağına Yargıtay,Danıştay,İdare Mahkemeleri ve dahası Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin defalarca vermiş olduğu “sendikal eylemliliklere ceza verilemez” hükmüne rağmen  eyleme katılan eğitim emekçilerine ceza vermeye çalışmaktadır.Dördüncü haftanın içindeyiz ama hala bazı dersler kitapsız ve hala bazı dersler öğretmensizdir.

Derslerin kitapsız geçmesi merkezi olarak bakanlığın kusuru iken okullar arası öğretmen değişimi, derslerin doldurulamadığında ücretli öğretmen görevlendirmesi Milli Eğitim Müdürlüğünün işidir ve beceriksizlik tamda buradadır. Ücretli öğretmenlik görevlendirmeleri için daha ne beklenmektedir?  Bizler atamalarda liyakatin esas olmasını isterken, yandaşlıklarından dolayı mülakata dayalı sistemle rüyalarında bile göremeyecekleri yerlere gelenler eğitimi alabildiğine bozmaktadırlar.

Diğer yandan günlerdir televizyonlarda alınan güvenlik önlemleri nedeniyle okula giremeyen, çocuklarını parmaklıklar arasından beslemeye çalışan velileri izliyoruz. Zonguldak Valiliğinin yayınlamış olduğu genelgeye göre öğrenciler evlerine ne kadar yakın olursa olsun öğle paydosunda evlerine gidip yemek yiyemeyecektir. Bunun güvenlik önlemi ile ilgisi yoktur. Eğer çocuklarımızın güvenlikleri söz konusu ise o zaman bakanlık gereken önlemi alarak tam gün eğitim yapan okullarda öğrencilere yemek vermelidir. Çocuklarının sağlıksız beslenmesini istemeyen, okulda beslenmesi için yemek ya da harçlık veremeyen velilerimizin ve çocuklarımızın durumu ne olacaktır? Genelgenin, çocuklarının öğle paydosunda evinde beslenmesini isteyen ve bu konuda okul dışında sorumluluğunu alan veliler için yumuşatılması gerekmektedir.

Okullarımızın öğretmensiz, derslerin kitapsız, yöneticilerin en beceriksiz değil liyakati en üstün olandan atandığı bir ülke dileğiyle eğitim emekçilerine ve öğrencilerimize başarılar diliyorum.