Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün Valilik basın bürosundan yaptığı bir açıklamada Gökçebey’deki karayolları Asfalt Tesisinin çalışmalarının valilikçe durdurulduğu belirtildi.

Açıklama şöyle:

Muhtelif tarihlerde basın yayın organları ve internet yayıncılığı ortamında yapılan haberlerde “Devlet kirletir diye bir kural mı var” başlığıyla yer alan Karayolları ile ilgili haberler konusunda halkımızın sağlıklı ve doğru bilgiye ulaşabilmeleri için aşağıdaki hususların paylaşılması zorunluluğu doğmuştur.

1- İlimiz Gökçebey İlçesi Üçburgu Mahallesinde Karayolları 15. Bölge Müdürlüğü 155. Şube Şefliği (Devrek) tarafından işletilen Asfalt Plent Tesisine, Gökçebey Kaymakamlığına iletilen ve yazı ile Müdürlüğümüze bildirilen “İlçemiz Üçburgu Mahallesi Gökçebey İmam Hatip Ortaokulu’nun yanında bulunan Karayollarına ait şantiyeden kötü bir koku geldiği, çocukların solunum yolu enfeksiyonuna yakalanabileceği, zehirlenme tehlikesi ile karşı karşıya kalınacağı” iddialarının incelenmesi istenmiştir.

2- Müdürlüğümüz personelleri tarafından 21.10.2016 tarihinde şikayete konu tesise giderek inceleme yapmış, inceleme neticesi;

a-Tesiste sıcak asfalt üretiminin yapıldığı

b-ÇED Yönetmeliği hükümlerinden muaf olduğu

c-Çevre İzin ve Lisans yönetmeliği kapsamında Çevre İzninin bulunmadığı, ancak izin lisans işlemleri için İl Müdürlüğümüze başvurulduğu tespit edilmiştir. Denilerek 21/10/2016 tarih ve A175857 seri numaralı tutanak tanzim edilmiştir.

3- Söz konusu tesis ile alakalı olarak Karayolları 15. Bölge Müdürlüğü 08.10.2015 tarih ve 195745 sayılı yazıları ile daha öce alınmış olan İl Müdürlüğü Uygunluk yazısının geçerlilik süresi olan bir yıllık sürenin dolduğu için Çevre İzin başvurusuna esas olmak üzere İl Müdürlüğü Uygunluk yazısının verilmesini talep etmiş ancak tesiste çevre mevzuatı kapsamında yerine getirilmesi gereken şartları sağlamadığından İl Müdürlüğü Uygunluk Yazısı verilmesinin uygun bulunmadığı 29.12.2015 tarih ve E.5039 sayılı yazımız ile bildirilmiştir.

4-Denetim tarihine kadar hiçbir tesis ile ilgili işlem yapılmadığı tespit edilmiş olup bunu sonucunda Çevre İzni almadan faaliyette bulunması sebebiyle 2872 sayılı Çevre Kanunun hükümlerine göre idari para cezası yaptırımı uygulanmış ve yapılan tespitten iki ay kadar sonra Valilik Makamının 23.12.2016 tarihli Olur’u ile tesisin faaliyetleri ilgili yönetmelikte belirtilen şartlar sağlanana kadar durdurulmuştur. Karayolları 15. Bölge Müdürlüğü bugüne kadar tesis ile ilgili herhangi bir başvuruda bulunmamıştır.

Sonuç olarak; gerek ÇED Yönetmeliği ve Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği özelinde, gerekse de 2872 sayılı Çevre Kanunu kapsamında herhangi bir devlet kurumuna konu ile ilgili muafiyetleri söz konusu değilse mevzuat uyarınca işlemler yapılmaktadır. Bu anlamda gerçekten de geleceğimizin güvencesi olan başta çocuklarımız olmak üzere neslimizin sağlığı için hiç kimsenin çevreyi kirletme lüksü bulunmamakla Müdürlüğüm elemanları görevlerini bitemamiha yerine getirmişlerdir.