CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, Tarım eski Bakanlarının Fındık’ta yaptıkları tekelleşme ile ülkeyi milyonlarca dolar zarara soktuklarını ileri sürerek Savcılığa suç duyurusunda bulundular

‘VATANA İHANET ETTİLER’

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ordu Milletvekili Seyit Torun, CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş ile birlikte, önceki dönem Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanları Mehdi Eker ve Faruk Çelik, görevde olan Ahmet Eşref Fakıbaba ve Rekabet Kurumu Başkanı Ömer Torlak, ikinci başkanı Arslan Narin ve üyeleri hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu. Torun ve Demirtaş, fındık ihracatında hakim konuma gelerek en fazla fındık ihracatı yapan  Oltan Gıda A.Ş.nin dünyadaki en büyük fındık alıcısı olan Ferrero International S.A.ya devrine onay veren ve haksız rekabet kurallarını ihlal ederek fındık alım piyasasında tekel oluşturan, fındık üreticisinin ve ülkenin milyarlarca dolar zararına olacak şekilde  fındık fiyatlarının düşürerek, haksız kazanç elde eden  Ferrero International S.A. ve ilgili şirketler hakkında işlem yapmayarak, görevini kötüye kullandıklarını belirttikleri şüpheliler hakkında TCK 257/1-2 maddeleri gereğince soruşturma yapılarak, haklarında kamu davası açılması isteminde bulundular. 

Suç duyurusunun gerekçesiyle ilgili açıklamalarda bulunan CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, “Önceki dönem Gıda, Tarım ve Hayvancılık BakanIarı Mehdi Eker, Faruk Çelik ile şu an görevde olan Ahmet Eşref Fakıbaba’nın Türkiye’deki tarım politikalarından birinci derecede sorumlu  Bakanlar’dır. Türkiye’de ki haksız rekabeti önlemek, üreticiyi ve ülke menfaatlerini korumak ise Rekabet Kurumu Başkanı ve üyelerinin birinci görevleridir. Ferrero şirketinin ve yabancı fındık tekellerinin de haksız ve sebepsiz olarak zenginleşmesini sağlayan AKP’li Bakanlar ve Rekabet Kurulu üyelerinin görevlerini kötüye kullanmaları ve ihmal etmeleriyle ilgili suç duyurusunda bulunmak artık zorunluluk olmuştur.” dedi. 

 FERRERO’NUN İNSAFINA BIRAKILDI! 

Karadeniz’de gittikleri her yerde fındık üreticisi vatandaşlardan özellikle son iki yıldır fındık fiyatlarının,  piyasada tekelleşen Ferrero International S.A. şirketi tarafından manipülasyon yapması sonucu düşürüldüğü yönünde şikayetler aldıklarını, dünya fındığının %70'ini üreten Türkiye'de artık yabancı şirketlerin kontrolüne giren fındık piyasasında büyük şirketlerin rekolte oyunlarına bağlı olarak fiyat baskısı altında olan örgütsüz üreticilerin mağdur olduğunu, Türkiye’nin milyarlarca dolar zarar ettiğini buna karşılık Ferrero gibi yabancı şirketler ve aracıların milyarlarca dolar haksız kazanç sağladığını söyledi. Oltan Gıda grubunun 2014 yılı itibarıyla yaklaşık 64 bin ton ve 559 milyon dolar ihracat ile Türkiye fındık ihracatının %50’sini tek başına yaptığını, aynı zamanda şirketin beş fındık kırma fabrikası, iki iç fındık seçme tesisi ve Trabzon’da fındık entegre tesisi bulunduğunu, şirketin bu ihracat miktarı ve tesisleri ile fındık fiyatını tek başına etkilediğini,  Fiskobirliğin faaliyetlerinin AKP iktidarı tarafından kısıtlanması sonrası, özellikle Ferrero’ya devir edildiğini, bu devir işlemine Rekabet Kurumunun onay verdiğini,  Ferrero’nun fındık fiyatını manipüle edebilecek şekilde fındık piyasasına hakim güce erişerek tekelleştiğini söyledi.

FINDIK FİYATI MANİPÜLE EDİLDİ!

 “Tarımda milli ürünlerin başında fındık geliyor. 3,5 milyar döviz getirisi var. Böylesine önemli bir tarım ürünü bir tekelin elindedir. 2015 ve 2016 yıllarında fındık fiyatını İtalyan Ferroro şirketi belirlemiştir. 2015 yılında fındık rekoltesi 650 bin ton civarında gerçekleşmesine rağmen fiyat ortalama 14 lira civarında oluşmuştur. 2016 yılında ise fındık rekoltesi Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı verilerine göre 468 bin ton civarına düşmüş, rekolte düştüğü için fiyatın artarak 20 lira düzeylerine çıkması gerekirken  7-8 lira civarına kadar düşmüştür.  Bunun en önemli sebebi ise; AKP iktidarının yanlış politikaları sonucu Fiskobirlik’ten doğan boşluğu önce Oltan Gıda grubu doldurmuş,  Rekabet Kurumunun  izniyle Oltan Gıda  Ferrero şirketine  devredilmiş, dünya fındık piyasasının en büyük alıcısı konumuna gelen Ferrero  bu  pozisyonunu kötüye kullanmış fındık fiyatını manipüle ederek tek başına belirlemeye başlamıştır.” diyen CHP Genel Başkan Yardımcısı Torun, Rekabet Kurumunun da tekelleşmeyle ilgili gelen şikayetler konusunda üstüne düşen görevi yerine getirmediğini belirtti.

VATANA İHANET!

400 bin üreticinin, dolaylı 8 milyon insanın ekonomisini yakından ilgilendiren, %80’i ihraç edilen ve Türkiye’ye 3 milyar dolar döviz kazandırabilecek milli bir ürün olan fındığın fiyatının bu şekilde İtalyan şirketi Ferrero tarafından belirlenmesine izin verilmesinin, fiyatın bu şekilde manipüle edilerek Karadenizli üreticilerin mağdur edilmesinin vatana ihanet olduğunu söyleyen Torun ve Demirtaş, AKP’li Tarım Bakanları’nın ve Rekabet Kurumunun görevlerini kötüye kullandıklarının çok açık bir şekilde ortada çıktığını  söyledi.