Kahveciler ve Lokantacılar (Fırıncılar, yufkacılar, simitçiler) Esnaf Odası Başkanı Alparslan Küçük, pastanelerin uyguladıkları serbest rekabet ile ilgili Halkın Sesi’nin yönelttiği soruları yanıtladı.

Zonguldak’ta özellikle pastanelerin uyguladığı serbest rekabet, dudak uçurtuyor. Vatandaşlar ise pastanecilerin, kaliteden ödün vermeden aynı fiyat çerçevesinde fiyatları belirlemesini istiyor.

Zonguldaklılar, şehirde serbest rekabetin hüküm sürdüğü pastane ve çay ocaklarındaki fiyatlar arası uçurumdan rahatsızlık duyuyor. Kahveciler ve Lokantacılar Esnaf Odası başkanlığınca belirlenen fiyatlar dahilinde ücret öderlerse hem kalite hem de bütçe anlamında daha güvende olacaklarını ifade etti.

“TALEP OLURSA GEREKENİ YAPARIZ”

Halkın Sesi’nin konuyla ilgili sorularını yanıtlayan Kahveciler ve Lokantacılar (Fırıncılar, yufkacılar, simitçiler) Esnaf Odası Başkanı Alparslan Küçük, “5362 sayılı yasa, esnaf ve sanatkarı korumakla yükümlüdür. Meslek odalarının görev ve yetkilerini kapsayan yasada, üyelerin hak ve menfaatlerini korumak adına fiyat tarifelerinin tespitini yapıp bunu üyelerimize duyurmamız yer alır. Ancak bugüne kadar pastane gruplarının herhangi birinden meslek odalarına fiyat tarifesiyle ilgili bir talep gelmedi. Talep olduğu zaman bizler, gerekeni yaparız. Bu tabiî ki yasal bir süreçtir. Yasada yer almayan hiçbir prosedürü uygulamayız. Fiyatları belirlerken önce pastaneci arkadaşlarla bir araya geliriz. Mamul maliyetleri vs. hesaplarız ondan sonra kendi görüşlerine yer veririz. Ardından bir fiyat listesi oluştururuz” şeklinde konuştu.

“BELİRLENEN FİYATLARA UYULMASINI İSTİYORUZ”

Pastanelerin, rekabeti artırmak için belirlenen fiyat altına inebildiğini belirten Küçük, oda olarak bundan yana olmadıklarının da altını çizdi. Küçük, “Pastanelerimiz kendi aralarında serbest rekabet uyguluyorlar. Belirlenen fiyatların üzerine zaten çıkamıyorlar ancak kendi istekleri doğrultusunda zarar etmeyi de göze aldılarsa belirlenen fiyatın altına düşebiliyorlar. Örneğin; 1.25 TL olarak belirlenen çayı biz tutup da 1 TL’ye satabilirsiniz demeyiz. Bu kendi tercihleridir. Biz de aslında belirlenen fiyatlara uyulmasını istiyoruz.

Konuyla ilgili duyarlılığınızdan dolayı da Halkın Sesi Gazetesi’ne teşekkür ediyorum” dedi. (Derya Aktaş)