Kandilli ve Terzi köyü sınırlarında bulunan Borcam fabrikasının silis kumu ocağı kapasite artışı ve cevher zenginleştirme tesisi projesi ile ilgili ÇED toplantısında CHP Milletvekili Ünal Demirtaş ile Çevre Şehircilik Şube Müdürü Hakan Farizoğlu tartışınca toplantı ertelendi

Vekil, Müdür kavgası

Ereğli ilçesi Kandilli ve Terzi köyü sınırlarında bulunan Borcam fabrikasının silis kumu ocağı kapasite artışı ve cevher zenginleştirme tesisi projesi ile ilgili ÇED toplantısı Kandilli beldesi Gökçeler mahallesinde gerçekleştirildi.

Toplantıda, proje ile ilgili olarak proje sahibi Bor-cam'ı temsilen ÇED başvuru dosyasını hazırlayan İZA çevre mühendisliği adına Mustafa Gümüştekin söz aldı. Gümüştekin, kendisine yöneltilen 'Toplantı neden Gökçeler beldesinde yapılıyor' sorusuna" Bunun sebebinden birisi, halk katılım toplantıları proje alanına yani ocağa en yakın yerde değil, etkilenmesi en muhtemel halkın olduğu yerde yapılır2 diye cevap verdi. Cumhuriyet Halk Partisi Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, fabrikanın Terzi köyü sınırları içerisinde olması, ilk iki ÇED toplantısının Terzi köyünde yapılmasına rağmen üçüncü toplantının Gökçeler' de yapılamayacağını söyledi. Demirtaş ile toplantıda kısa süre tartışma yaşayan ÇED toplantı başkanı Çevre Şehircilik Şube Müdürü Hakan Farizoğlu, toplantıyı ertelediğini açıkladı. Hazırlanan ve imza altına alınan tutanağın ardından toplantı sona erdi. Toplantının ardından basın mensuplarına açıklamada bulunan Kandilli Belediye Başkanı Mustafa Aydın, fabrikanın sağlıklı çalışma yapmadığını ve çevreye, insanlara büyük zararı olduğunu söyledi.

DEMİRTAŞ, “KATLİAMA DUR DEMELİYİZ”

CHP Milletvekili Demirtaş, "Böyle bir çevre katliamının yaşandığı bir tesisin, böyle bir kapasite artırımı yapılarak daha büyük bir çevre katliamına yol açmasını kabul edemiyorum. İçime sindiremiyorum. Bir defa 2010 yılından bu güne kadar bu şirketin geçmişini incelediğimizde çevre katliamını sürekli yapan bir şirket haline gelmiştir. Zehirli atıklarını toprak altına gömen, Zehirli atıklarını gece saatlerinde hem denize hem ormana hem de doğaya korkunç zarar veren bir şirket" dedi.