Milletvekilleriyle polis arasında arbede yaşanmasına neden oldu... İşçiler arasında ayrımcılık yaptı...

Onca polisin olduğu yerde, bir gruba yapılan saldırıyı görmezden geldi... Grev kırıcılığı yaptı... 

Yakıştı mı Sayın Vali? 

Pek çok icraatı tartışma konusu olan Zonguldak Valisi Ali Kaban, DEKA işçilerinin eylemi sırasında, hepsinin üstüne tüy diken bir performans sergiledi. Başından beri eylemi kırmak için çaba harcayan Vali Kaban, tüm güvenlik politikalarını eylemdeki işçileri yalnızlaştırmak üzerine kurdu. Göreve başladığından beri kentte pek çok toplumsal olay yaşanmasına karşın, ilk kez bu eylem sırasında, yazılı bir açıklamayla provokasyon uyarısı yapan Kaban, neredeyse tüm emniyetin yığıldığı bir yerde, bazı grupların, insanlara demir çubuklarla yaptığı saldırıyı görmezden geldi. Destek vermeye gelen herkese potansiyel terörist muamelesi yapılmasına da göz yuman Kaban, son olarak, “Eylemi bitirin” çağrısı yapmaya gelen CHP milletvekillerine de aynı muameleyi yapınca, baca ağzında polislerle milletvekilleri arasında arbede yaşandı.

SKANDAL AÇIKLAMAYA İMZA ATTI

Dün skandal bir açıklamaya da imza atan Vali Kaban, bugün yapılacak ödemelerden, ocakta halen eylemi sürdüren işçilerin yararlanamayacağını bildirdi. İşçilerin dirençlerini düşürerek eylemi kırmayı amaçladığı çok net olan açıklamada, “Halen 15-20 kişi arasında olduğu ifade edilen ve hukuka aykırı biçimde ocağı işgal yoluyla eyleme devam eden işçiler hariç, diğer işçilere çözüm çabamızın ve iyi niyetimizin göstergesi olmak üzere, yarın sabahtan itibaren, eşit olarak ödeme yapılmasına başlanılacaktır” denildi. Akşam saatlerinde gazetemizi arayan Valilik Özel Kalem Müdürü Mehmet Alas ise, açıklamanın yanlış anlaşıldığını, eylemci işçilerin direnişlerine son vermesi halinde, onlara da ödeme yapılacağını söyledi.

DEVLET ADAMI GİBİ DEĞİL İŞVEREN GİBİ DAVRANIYOR

Milletvekili heyetine başkanlık eden CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağababa, Halkın Sesi’ne yaptığı açıklamada, “Vali Bey’le telefonla görüştüm, maden ocağına girmek istediğimi söyledim. Bana giremeyeceğimizi, mahkemeden karar çıkartmamız gerektiğini söyledi. Kendisine aklımızla dalga geçtiğini, söylediklerinin devlet adamı ciddiyetiyle bağdaşmadığını bildirdim. Grev, eylem işçinin anayasal hakkıdır. Eylem yapanın parasını vermem ne demek, Vali Bey devlet adamı gibi değil, işveren gibi davranıp eylem kırıcılığı yapıyor. İnsanları bir birine düşüren birisi değil bırakın valiyi, insan bile olamaz. Açlık grevindeki insanlara, su, şeker, meyve suyu bile vermediler. Vali hukuk tanımıyor, AKP’nin tutması gibi davranıyor. Ama o vali şunu bilsin ki bu yanına kalmayacak. Onun da yarın yakasına yapışıp bir gün hesabını soracağız” dedi.