Ereğli’de 12 Eylül öncesi verdiği sendikal mücadeleyle tanınan, DİSK’e bağlı Türkiye Maden-İş Sendikası eski yöneticisi ve siyasetçi Yakup Erdem önceki gün hayatını kaybettiği İstanbul’da toprağa verildi. Pandemi koşulları nedeniyle herhangi bir tören yapılmadan Pendik Orhangazi mezarlığına defnedilen Yakup Erdem yaşamını sürdürdüğü İstanbul’da bir süredir tedavi altında tutuluyordu. DİSK ve Türkiye Maden-İş Sendikası tarihi kitaplarının yazılmasına büyük emek harcayan Erdem çevresinde alçak gönüllü kişiliğiyle tanınıyordu.

ANADOL: “İŞÇİ SINIFININ MÜTEVAZI AMA İNANÇLI BİR EVLADIYDI”

Bir dönem Zonguldak milletvekilliği de yapan, Cumhuriyet Halk Partisi eski grup başkanvekillerinden Kemal Anadol, Yakup Erdem’in vefatı nedeniyle bir mesaj yayımladı. Anadol mesajında, “İşçi sınıfının mütevazı ama inançlı, kararlı ve bükülmeyen yiğit evladı Yakup Erdem'i yitirdik. Erdemir'de işçi sınıfı mücadele tarihine geçen eylemlerin her birinde damgası olan, ölçülmez özverisi ile yoldaşlarına örnek olan Erdem unutulmayacaklar arasında yerini aldı. Değerli hemşerimiz ve arkadaşımız Yakup Erdem geleceği müjdeleyen yıldızlar altında uyusun. Anısı devrimcilere rehber olsun” dedi.

YAKUP ERDEM KİMDİR?

1945 yılında Ereğli’de doğdu. İlköğrenimini Ereğli’de yaptıktan sonra sınavı kazanarak Gölcük Tersanesi’nin Sanat Okulu’nda yatılı okudu. Mecburi hizmeti nedeniyle Gölcük Tersanesi’nde 6 yıldan fazla çalıştı. Mecburi hizmetini tamamlamasının ardından 1969 yılı Nisan ayında Ereğli’ye dönerek, Erdemir’e girdi. Türkiye Maden-İş Sendikasına üye oldu. Aynı dönemde Türkiye İşçi Partisi’ne (TİP) üye oldu. 12 Mart döneminde TİP kadar bir süre Ereğli İlçe Başkanlığı yaptı. 1972’den Maden-İş’in son Genel Kurulu’na kadar Maden-İş Genel Yönetim Kurulu üyesi oldu. DİSK’in 1975 ve 1977 Genel Kurullarına Maden-İş delegesi olarak katıldı. 12 Eylül döneminde, 1976’dan beri üye olduğu Türkiye Komünist Partisi davasında yargılanarak bir süre cezaevinde yattı.