Demir Madencilik’in Ömerağzı’na yapmak istediği DETES Termik Santrali için yapılan bilgilendirme toplantısında katılımcılar kararlı konuştu

YAP-TIR-MA-YA-CA-ĞIZ!

Kilimli İlçesi’ne bağlı Çatalağzı Beldesi’nde bulunan Ömerağzı Sahili’ne yapılması planlanan DETES Termik Santrali projesinin 25 Nisan’da Ankara’da yapılacak olan Çevre Etki Değerlendirme toplantısı öncesi dün Çatalağzı’nda bir bilgilendirme toplantısı yapıldı. Belde yöneticilerinin ve vatandaşların katıldığı toplantıda yeni santral yaptırılmayacağı konusunda kararlılık mesajı verildi. Çatalağzı Belediye Başkanı Adnan Akgün toplantıda “Kimseyle kavgamız yok yalnızca yaşam hakkımızı savunuyoruz” dedi.

Biz bunları hak etmiyoruz

Sizler termik santral konusunda belki de Türkiye’de ki birçok uzmankişiden daha bilgilisiniz. Bunları günlük yaşamınızda yaşayarak öğrendiniz. Benim bir siyasi kimliğim var. Belediye başkanıyım. Ama bugün burada yapmış olduğumuz toplantıda ne siyaset var ne bir sivil toplum örgütü var ne de başka bir şey. Biz burada Çatalağzı ve çevresinde yaşayan insanların yaşam hakkı için toplandık. Burada ki gürültüyü, çamuru, pisliği bütün kahrı bu insanlar çekiyor. Karşılığında da aldıkları bir şey yok. Yaşam haklarından ömürlerinden fedakarlıkta bulunuyorlar. Daha önce Eren Enerji’nin ve Elsan’ın yapmak istediği santrallere izin verilmedi, askıya alındı. Üçüncüsü Detes termik santral projesi. Yer olarak Ömerağzı plajının yanını planlıyorlar. Termik santralleri böyle serpiştirdiğiniz zaman biz nerede yaşayacağız. Bizimde yaşam hakkımız var her ortamda bunu savunacağız. Kimseyle kavgamız yok yalnızca yaşam hakkımızı savunuyoruz. Beni mahallelerden arıyorlar gürültüden uyuyamıyoruz diye. Kimsenin bunu çektirmeye hakkı yok.Körpeoğlu’ndanKırımsa’dan arıyorlar. Kül barajından toz olduğu gibi mahallemize geliyor diye.Kül barajındaki atık tehlikeli atıktır. O külleri kimseye solutmaya hakkınız yok.Ki şu anda da soluyoruz zaten. Cumayanı’ndanarıyorlar kamyonlardan şikayet ediyorlar. Bütün mahallelerimizde böyle sıkıntılar var. Biz bunları hak etmiyoruz. Bize böyle bir yaşamı reva görüyorlar. Biz başka santral istemiyoruz mevcut olanları revize edin diyoruz. Yine de yapmaya çalışıyorlar. Bu bağlamda birlik olmalıyız. Çatalağzı’nda insanların tek denize girebildiği yer Ömerağzı Plajı. Çanakçı denilen yer bir doğa harikası. Oraları katletmek istiyorlar. Önümüze gelen Detes Projesi çok hayali bir proje. Yerli kömürden elektirik üretilecek diyorlar. Koklaşabilir kömürden elektirik üretilmez. Burada üretilen kömür koklaşabilir kömür. İnsanları kandırıyorlar. İstihdam sağlanıyor diyorlar. Geçen firmanın biri para kazanamıyoruz diye insanları kapıya koydu. Bu açıdan ekonomik olarak da halka pek bir faydaları yok.

Kimse artık bizden fedakârlık beklemesin

Çatalağzı Çevre Koruma Derneği Başkan Yardımcısı Aydemir Akbaş:“Ben çocuklarım için her zaman doğayı korumakla yükümlüyüm. Babalarımızdan miras diye paylaştığımız topraklar aslında çocuklarımızın emanetidir” diyerek şu açıklamayı yaptı:

 "Ben çocuklarım için her zaman doğayı korumakla yükümlüyüm. Babalarımızdan miras diye paylaştığımız topraklar aslında çocuklarımızın emanetidir." diyerek şu açıklamaları yaptı:

"Ben bugünkü toplantıya ÇAÇEV Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı olarak değil, kül barajının dibinde iki çocuğunu büyütmeye çalışan bir baba olarak katıldım. Bugünkü asıl amacımız 25 Nisan Salı günü Ankara'da yapılacak olan Detes Termik Santrali Projesi ÇED toplantısının önemini ve bize vereceği zararları sizinle bir kez daha gözden geçirmek. Detes termik santrali adı altında yapılacak projenin içeriği konusunda hepinizin bilgi sahibi olmaya hakkı var. Projeyi hazırlayan taraf yapılacak olan santrali buranın ilk santrali gibi tanımlayıp, baca gazları ve diğer zararlarının insan sağlığını tehdit etmeyecek şekilde değerlere sahip olduğunu belirtmeye çalışmış. Bunlar kâğıt üstünde yapılan açıklamalar, kimse bizim yediğimiz meyvelere, soluduğumuz havaya, denizden uzaklaştırılan insanımıza ve balıkçılık yapan insanlarımıza vereceği zararları göz önünde bulundurmuyor.

Resmen bizden ülkemizin enerji ihtiyacı için kurulan bu santrallere, kansere, hastalığa, küle sessiz kalmamız fedakârlık yapmamız isteniyor. Biz Zonguldak olarak ülkemizin en fedakâr ili olduğumuzu, Kozlu faciasında, Karadon patlamasında ve nice maden kazalarında verdiğimiz şehitlerle kanıtladık.

Yok, edilecek olan Ömerağzı ve Çanakçı diye bildiğimiz akarsu bölgesi bizim elimizde kalan tek mavi ve yeşildir. Kimse bu noktalar için bizden fedakârlık beklemesin. Başlattığımız imza kampanyası derneğimiz ve Çatalağzı için çok önemlidir. Oraya atılan her imza çocuklarımız için bir fidan demektir. Ben çocuklarım için her zaman doğayı korumakla yükümlüyüm. Babalarımızdan miras diye paylaştığımız topraklar aslında çocuklarımızın emanetidir.25 Nisan'da Ankara Çevre Bakanlığı'nda yapılacak santralin Çevre Etki Değerlendirmesini yazı üstünde dili süslü kelimelerle değilde bir de birlikte değerlendirelim."(Haber/Yasemin Sarı)