AKP Milletvekili Hamdi Uçar ile Zonguldak Belediye Başkanı Selim Alan Kız Meslek Lisesinin yıkımını kan davasına dönüştürdü. Liseyi “Kültür varlığı” olarak tescil eden Karabük Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulunun, AKP kurmaylarının baskısıyla, olağanüstü toplanıp deprem raporu istediği öğrenildi

Kentin acilen çözülmesi gereken tonlarca sorunu varken, AKP kurmayları, işi gücü bırakıp Kız Meslek Lisesini yıkmaya uğraşıyor. Okul binasını Zonguldak Kültür ve Eğitim Vakfının (ZOKEV) başvurusuyla “kültür varlığı” olarak tescil eden Karabük Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun, olağanüstü toplanarak okulun deprem raporunu istediği öğrenildi. AKP Milletvekili Hamdi Uçar’la, Zonguldak Belediye Başkanı Ömer Selim Alan’ın tescil kararının ardından “Daha hiçbir şey bitmiş değil” şeklindeki yaptıkları açıklamanın arkasında bu adımın olduğu ortaya çıktı. AKP kurmaylarının, böyle bir karar alması için kurul üyelerine yoğun baskı uyguladığı, özellikle memur üye ve yöneticilerini sıkı markaja aldığı iddia edildi. Bugüne kadar yüzlerce karar veren Koruma Kurulunun verdiği bir kararın hemen ardından böyle bir gündemle toplanması tarihinde bir ilki de oluşturdu.

KARADENİZ’İN MODERN YERLEŞiM ALTINDA KALMAYAN TEK ANTİK KENTİ FİLYOS’A KAZI İÇİN YETRELİ DESTEK YOK
AKP kurmaylarının resmen batmış durumdaki kentin kalkınması için başta turizm olmak üzere alternatif sektörleri geliştirmek yerine, tüm enerjisini okul yıkmaya yöneltmesi kamuoyundan da tepki görüyor. İlde turizmin gelişmesi için doğal, tarihi, kültürel anlamda pek çok olanak varken, değerlendirilmesine yönelik bir çabanın olmaması dikkatleri çekiyor. Yeterli ödenek ayrılmaması nedeniyle kale ile Filyos Ateş Tuğla Fabrikası arasındaki alanın kamulaştırılıp kazılara başlanmaması ve Filyos Belediyesinin rantı önceleyen imar politikaları tarihi kenti yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bırakıyor. Tüm Karadeniz’de modern yerleşim altında kalmayan tek antik şehir özelliği taşıyan Filyos, bu yönüyle, büyük bir turizm potansiyeli taşıyor. Öte yandan farklı yerlerdeki kazıların başlamamış olması, antik kentin, Zonguldaklılarca bile kaleden ibaret sanılmasına yol açıyor.

TARİHİ VE DOĞAL DEĞERLERİN KORUNUP DEĞERLENDİRİLMESİ YERİNE KİRLİ YATIRIMLARA YÖNELİYOR 
Ayrıca Zeugma’ya benzerliği ile dikkatleri çeken Çaycuma’daki Kadıoğlu mozaiklerinin, projesi hazır olduğu halde kapalı tutulması, Çayır Mağarası ile Filyos arasındaki antik suyolunun bir kültür rotası olarak belirlenip turizme açılmaması da siyasetin önemli eksiği olarak öne çıkıyor. Alaplı’da dünyanın en yaşlı beşinci ağacının bulunması, Ereğli’deki Cehennemağzı mağaraları, dört bir yana yayılan şelaleler, karstik mağaralar, zengin orman varlığı, plajlar, endüstri mirası ve maden müzesi ile Zonguldak ayrı bir destinasyon olarak turizmden pay almayı hak ederken AKP kurmaylarının bu doğrultuda bir çabasının olmaması, “Bunlar yapmaya değil yıkmaya hevesli” yorumlarına yol açıyor. Kalkınma için kentin doğal ve tarihi değerlerini koruyup değerlendirmek yerine başta termik santraller olmak üzere kirli teknoloji ürünü yatırımlara yönelinmesi ise kente yapılmış ayrı bir ihanet olarak niteleniyor.