Zonguldak Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Muharrem Coşkun, olaylı gecenin ardından mağdur olan esnafa biner lira verileceği söylentilerine açıklık getirdi:

“Yasa müsait değil”

Zonguldak Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Muharrem Coşkun,  kent merkezinde geçtiğimiz günlerde yaşanan su baskınının ardından zarar gören esnafların son durumu hakkında değerlendirme yaptı. Coşkun, sigorta şirketlerinin zemin katta bulunan işyerlerinin sigorta yapılmaması esnafın en önemli sıkıntısı olduğunu dile getirirken 2014 yılında TBMM’den çıkan kanunla işyerlerinin afet olaylarından çıkarılmasından dolayı yasal bir boşluğun olduğunu ve bununla ilgili gerekli müracaatların yapılacağını söyledi.

Coşkun konuşmasında Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir’in, olay gecesi mağdur olan esnafa bin lira vereceği söylentilerine ise şu sözlerle açıklık getirdi: “Başkanımız burada kısa süreli de olsa esnafın zararını karşılasın o arada da hasar tespit yapılır ona göre de kimin ne zararı varsa karşılanır diye düşünmüş. Bunun için zaten yasa müsait değil” dedi.

“İŞYERLERİNİN SİGORTADAN KAYNAKLI SIKINTILARI VAR”

Emral Çarşısı’ndaki özellikle zemin kattaki arkadaşlarımızın, Fevzipaşa Caddesindeki arkadaşlarımızın da aynı şekilde ciddi zararları oluştuğunu dile getiren Coşkun,“ Bu zarar gören işyerlerinin belli bir bölümünün sigortası vardı ama özellikle Emral Çarşısı’nın zemin katında olan işyerlerinin sigortadan kaynaklı sıkıntıları var. Zemin katında olan işyerlerine sigorta yapmıyorlar. Şimdi 2014’te afetle ilgili yasal düzenleme yapılmıştı. Zemin kattaki arkadaşlarımızdan bundan kaynaklı bir sıkıntı yaşıyorlar. Bizde bunun üstüne gideceğiz. Bu sorunu çözüme kavuşturmak için gerekli yerlere müracaatımızı yapacağız” şeklinde konuştu.

“DUYARLILIK SERGİLEMEK ÇOK ÖNEMLİ”

Belediye Başkanımızla beraber dün afette zarar gören esnaflarımızı ziyarete gittik. Belediye Başkanımızın bu sorunu havada müsaade ederse 15 gün içinde bu sorunu bitirmek için uğraşacaklarını ifade eden Coşkun,“ Onunda sözünü aldık o yüzden buradan da teşekkürlerimizi iletiyoruz. Bu işinde takipçisi de olacağız.  Şu anda bir söylenti dönüyor. Esnafa zararı olarak Belediye Başkanımızın birer milyar vereceği üzerine bunu da bir açıklama getirelim. Esnafın para talebi aslında yok. Belediye Başkanımızın kafasında söyle bir şey düşünmüş. Başkanımız burada kısa süreli de olsa esnafın zararını karşılasın o arada da hasar tespit yapılır ona göre de kimin ne zararı varsa karşılanır diye düşünmüş. Bunun için zaten yasa müsait değil. Bu konuda da esnaf arkadaşlarımıza da çok teşekkür ediyoruz. Bir talepleri yok, öncelikle çok zararı olanlara destek olunması gerektiğini söylediler. Böyle bir zamanda bu duyarlığı sergilemekte çok önemli” diye belirtti.

“BAŞKA BİR ŞIK YOK”

Zarar tespit için afetten sonra hemen Vergi Dairesi bir ekip oluşturarak işe koyuldular. Tespitler yapıldığını vurgulayan Coşkun,“ Belediye Başkanımız da bizde bir rapor tutarak işleme sokacağız. İşyerleriyle ilgili afete sokamadıkları için özellikle Valiliğimizde acil yardım yapamıyor. Bunun için yasal bir düzenleme gelmesi gerekiyor yada Bakanlar Kurulu’nun bir düzenleme yaparak bu olayı afette sokacak, bunun başka bir şıkkı yok. Faiz kredimiz var, 400 bin liraya yakın bir kredimiz var. Kişi başına 30 bin lira düşüyor. Acil bir durum varsa Esnaf ve Kefalet Odasına gelerek bu işlemi giderilecek. Bu geri dönüşlü 18 ayda geri dönecek. Bu süreçte de elleri rahatlayacak” dedi.

Aycan KARADAĞ- Aykut KARA