Yaşanabilir Zonguldak Platformu tarafınadn AK Parti Zonguldak Milletvekili Özcan Ulupınar’ın geçtiğimiz gün yaptığı açıklamalara tepki açıklamasında bulunuldu.

Ulupınar’ın geçtiğimiz hafta sonu Çaycuma ticaret ve Sanayi Odası toplantısında ‘Zonguldak Türkiye’nin enerji üssü olacak. Gerekirse bölgeyi boşaltacağız’ şeklinde açıklamaya tepki gösteren platform üyeleri bu açıklamanın bir milletvekiline yakışmadığını ifade ederek, “? Özcan Ulupınar’ın yaptığı açıklamayı ciddiyetten ve bilgiden uzak buluyoruz” ifadelerine yer verdi.

Yaşanabilir Zonguldak Platformu adına açıklamalar yapan Çatalağzı Çevre Koruma Derneği Başkanı Kadir Orhan, “Yıllardır Muslu ve Çatalağzı’nda bulunan yerleşim yerlerinin, okulların ortasına santral inşa ederken aklınız neredeydi” ifadelerine yer vererek; “Dünya’da yapılan bütün hizmetler önce insanı mutlu etmek ve rahat yaşamasını sağlamak için ya0ılmaktadır. Yapılan büyün yatırımlar insanın yaşamını kolaylaştırmak ve huzurlu yaşamasını sağlamak için olmalıdır. Sanırım buna kimsenin itirazı yoktur. İnsan merkezli olmayan hiçbir yatırım düşünülemez. Yapılan hiçbir iş insanın ve insan sağlığını önüne geçemez. Geçtiğimiz günlerde basından öğrendiğimize göre, Zonguldak Milletvekili Sayın Özcan Ulupınar maksadını aştığını tahmin ettiğimiz talihsiz bir açıklama yaptı. Bölgemizde faaliyette olan ve yeni yapılması planlanan Termik santraller için bölgenin boşaltılabileceğini ifade eden bir açıklamada bulundu. “Yaşanabilir Zonguldak Platformu” olarak amacımız önce yaşadığımız yerin ekolojik dengesi bozulmadan yaşanabilir kalmasını sağlamak ve yöre insanının sağlıklı bir ortamda yaşaması için mücadele vermek olmaktadır. İnsanın en kutsal hakkı yaşam hakkıdır. Yaşam hakkının ihlal edilmesine müsaade etmeyeceğiz. Neden Zonguldak ve çevresine reva göre görülen sadece kirli teknolojiler? Çatalağzı ve Muslu’da doğup büyümüş insanlar neden göç etmek zorunda kalsınlar? Ayrıca, bu santrallerin etki alanının bulundukları yerden itibaren ev az 100 km’lik bir alanı kapsadığı bilinirken, neden sanki mağdur olan yerleşim yerleri Muslu – Çatalağzıyla sınırlıymış gibi gösteriliyor? Zonguldak’ı Kozlu’yu, Kilimli’yi Filyos’u Gökçebey’i ve Çaycuma’yı da boşaltacaklar? Sadece 78’lik bir sahil şeridinde 16 adet kömürlü termik santral inşa etmek ve işletmek nasıl bir mantıkla bağdaşır? Yıllardır Muslu ve Çatalağzı’nda bulunan yerleşim yerlerinin, okulların ortasına santral inşa ederken aklınız neredeydi. Birinci sınıf tarım arazilerine ve kuş cennetine sahip Filyos vadisine neden termik santraller ve LPG dolum tesisi gibi kirlik teknolojiler layık görülüyor? Zonguldak ve çevresindeki kanser vakalarındaki artış ve sebepleri neden araştırılmıyor? Özcan Ulupınar’ın yaptığı açıklamayı ciddiyetten ve bilgiden uzak buluyoruz. Bir vekilim böyle bir durumda söylemesi gereken ancak şöyle bir ifade olabilir; ‘Bu fabrikalardan halk, sağlık yönünden veya bir başka yönden zarar görüyorsa o fabrikaları da bacaları da yıkarız. Çünkü asıl olan insandır. İnsana ve doğal yaşama zararı varsa gözünün yaşına bakmayız. Birilerinin rantı uğruna temsil ettiğim halkın zarar görmesine müsaade etmem” Bizler Zonguldak’ı seviyoruz, burada yaşamak istiyoruz. Yaşanabilir bir Dünya için, şehrimizin insanlarını ve doğasını kirli teknoloji yatırımlarının zararlarından korumak için mücadeleye devam edeceğiz. Duyarlı olan herkesi bu mücadeleye destek vermeye davet ediyoruz” dedi.
(Umut ERSES – Eda KAVTELEK)