Birçok şiiri dillerde dolaşan beste haline dönüşen ünlü Şair Yaşar Miraç, gelirini Somalı çocuklara bağışladığı son kitabının imza günü için ZOKEV’in konuğu olarak Zonguldak’a geliyor.

 

1970’li yıllardan beri şiir üreten ve şiirleri Yeni Türkü, Çağdaş Türkü, Tolga Çandar gibi grup ve sanatçılar tarafından bestelene Yaşar Miraç, Zonguldak Kültür ve Eğitim Vakfı’nınkonuğu olarak Zonguldak’a geliyor. ZOKEV’den yapılan açıklamaya göre “Trabzonlu Delikanlı” adlı ilk kitabı 1979’da yayımlanan Miraç “Kömürkirchen– Kömür Yalnız Kara Değil” adlı son kitabını okurlarına imzalayacak. Almanya’nın bir maden bölgesi olan Gelsenkirchen kentinde 20 yıl yaşayan ve Türk çocuklarına öğretmenlik yapan Miraç bu kentle ilgili şiirlerini topladığı kitabın gelirlerini Somalı çocukların eğitimine adadıÇalışmayı DİSK, KESK Eğitim-Sen, CHP Kadın Kolları, Halkevleri, Sosyal Haklar Derneği, TMMOB Maden Mühendisleri Odası, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Türkiye Maden – İş Sendikası ve ZOKEV de destekliyor.İmza günü, 10 Mart Pazar günü 18.00’de TMMOB Maden Mühendisleri Odası Lokali’nde yapılacak.

 

ALMANYA’DA TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ YAPTI

Babası Trabzon'un ilk şoförlerinden olan Yaşar Miraç, İlköğrenim ve lise eğitimlerini bu kentte yaptı. Çalışarak okumak amacıyla yurtdışına gittiyse de 15 ay sonra Türkiye'ye dönerek Dil Tarih Coğrafya Fakültesi, Türk Dili Bölümü'ne girdi ve 1981 yılında bu okuldan mezun oldu. İlk şiirleri Trabzon'daki yerel gazetelerde yayımlanan Miraç, daha sonra Milliyet Sanat Dergisi, Türk Dili, Sanat Emeği, Yusufçuk, Yazko Edebiyat, Militan gibi ulusal dergilere de şiir gönderdi. Karadeniz folklorüyle işlenmiş şiirinde kendine özgün bir dil kullanan şair, "Yeni Türkü Yayınevi"ni kurarak yönetti. 1983 yılında gittiği Almanya'da Türkçe öğretmenliği yapan şair, 1999 yılında Türkiye'ye döndü. Barış, demokrasi, gurbet, sıla konulu şiirler yazmaktadır.

 

Kitapları:

Trabzonlu Delikanlı – 1979, Şili ile Söyleşi – 1979, Gül Ekmek -1980, Taliplerin Ağıdı – 1980, Çan Deresi Türküleri – 1981, İçli Şarkılar – 1981, Trabzon’dan Çıktım Yola – 1981, İstanbul Bir Kırmızı Gül – 1985, Yurdumun İşçileri – 1985, Barış Günlerinin Gümüş Denizi – 1986, Güleriz Ağlanacak – 1988, Karadeniz Hırçın Kız – 1988, Lazcaz – 1999, Kömürkirchen– Kömür Yalnız Kara Değil – 2016