“YERLİ VE MİLLİ OTOMOBİLİN ZONGULDAK’TA YAPILMASINA TALİBİZ”
AK Parti Zonguldak Milletvekili Faruk Çaturoğlu; Üyesi bulunduğu Plan ve Bütçe Komisyonun da Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın 2018 yılı Merkezi Yönetim Bütçesi görüşmeleri sırasında söz alarak yerli ve milli otomobilin Zonguldak’ta yapılmasına talip olduklarını belirtti. 
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı, Komisyon Başkanı ve üyelerini selamlayarak konuşmasına başlayan Milletvekili Çaturoğlu sözlerine şöyle devam etti; “Türkiye’nin yarım yüzyıllık hayali olan yerli otomobil projesini gerçeğe dönüştürme yolunda devasa bir adım atan Sayın Cumhurbaşkanımıza, Başbakanımıza ve hassaten Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanımıza ve personeline çok teşekkür ediyor ve kendilerini tebrik ediyorum
Her ne kadar çeşitli yönlere çekilmeye çalışılsa da ilk uçak yapan Vecihi Hürkuş’un başına gelenleri hepimiz biliyoruz, adam yokluk ve sefalet içerisinde öldü. Yine, varını yoğunu uçak sanayisini geliştirmek için harcayan Nuri Demirağ’ın akıbetini de hepimiz biliyoruz ve Türkiye Büyük Millet Meclisinde, yapmış olduğu uçakların dışarıya satılmaması için kanun çıkartıldığını da biliyoruz. Yine ilk silah ve mühimmat fabrikasını Sütlüce’de kuran Nuri Killigil’in başına neler geldiğini ve bir suikast sonucu hem fabrikanın hem de kendisinin ve onlarca insanın hep kendisiyle beraber bu yolda vefat ettiğini de biliyoruz. Onun için bu proje önemli. 
Biz 1945 yılına kadar olan birinci otomobil dönemini kaçırdık. İkinci dönem olan 1945 ile 1980 arasındaki dönemi de kaçırdık. 1960’da bir deneme yapıldı. Devrim Otomobilleri konusu, orada da “Yakıt konulmadı.” denerek, “Araba yürümüyor” denerek o da tedavülden kaldırıldı. Üçüncü devreyi de kaçırdık değerli arkadaşlar. 
Bu devre de 1980’den günümüze kadar gelen dönemi kapsıyor ama şimdi bir hava yakaladık. Nasıl İHA’larda bir ivme yakalamışsak, İHA teknolojisini bir yerden yakalayıp şu anda dünyanın sayılı üreticileri içerisine girmişsek yerli ve milli otomobilde de bunu yapabiliriz.
“YERLİ OTOMOBİL ÇIKACAĞINA İNANCIMIZ TAMDIR”
Burada önemli olan milli bir markadır yani markanın her şeyiyle, patentiyle, tasarımıyla Türk olması, bunu çok önemsiyoruz ve bu 5 tane babayiğidi çok önemsiyoruz çünkü bunlar çeşitli konularda kendini ispatlamış Türkiye’nin en önemli kuruluşları. Bunların yaratacağı sinerjiye ve tabii ki Bakanlığımızın ve Hükümetimizin de desteğiyle buradan bir yerli otomobil çıkacağına da inancımız tamdır. Ama kanaatimiz odur ki bu otomobil konvansiyonel bir otomobil olmayacak yani benzinli veya mazotlu değil, hibrit veya elektrikli bir otomobil olma yolunda yürüdüğünü de biliyoruz. Bunun örnekleri var. Tesla denilen bir firma -Elon Musk’un kurduğu- Türkiye’de, dünyada diğer otomobil devlerini bu elektrikli otomobil konusunda fersah fersah geçmiş ve aşmış durumdadır. Bu, ülkemiz için neden olmasın? Ayrıca bu tür babayiğitler her türlü sektör için de gerekli. Yapay zekâdan robot teknolojisine kadar ülkemizin ihtiyaç duyduğu uzay, havacılık sanayisine kadar her türlü alanda bu tür babayiğitlere ihtiyaç var. Bunları tebrik etmek lazım ve bunların da desteklenmesi lazım. Burada, tabii, bununla ilgili de tartışmalar yapılıyor, önümüzde bir Kore örneği var. Kore 1953’te savaştan çıktı, başlangıç tarihlerini göz önüne aldığımızda Türkiye’yle ekonomik yapısı hemen hemen aynıydı; şu anda gelmiş oldukları aşamaya baktığımız zaman da Türkiye’nin fersah fersah önünde olduğunu görüyoruz çünkü orada devlet daha elli altmış yıl önce bu tür babayiğitleri bulup desteklemişti. İşte 100 tane büyük teknoloji dünya devinin içerisinde 10 tane Koreli firmanın oluşunun hikâyesi budur. LG böyledir, Samsung böyledir, Daewoo böyledir, Hyundai böyledir ve bugün sayamayacağımız birçok firma desteklenmiş ve bugünlere gelmiştir. Bu, inşallah, ülkemizde yeni yapılıyor. Ben tebrik ediyorum, hayırlı olsun diyorum ve bu çalışmalardan da netice alınacağına inancım var. 
“YERLİ VE MİLLİ OTOMOBİLİN ZONGULDAK’TA YAPILMASINA TALİBİZ”
Türk sanayisi, bilimi ve teknolojisi için yapmış olduğunuz çalışmalara teşekkürlerimi bir borç biliyorum. Zonguldak özeline geldiğimiz zaman da, bu en son çıkartmış olduğumuz üretim yasası ile ilgili olarak Trabzon’a verilen haklar Zonguldak’a da verildi. O konuda hassaten teşekkür ediyorum sizlere ve bütün çalışma arkadaşlarınıza, destek olan bütün gruplara. Ayrıca Filyos endüstri bölgesinde de hızlı bir çalışma var, ondan dolayı da teşekkür ediyorum. Yine, sanayinin desteklenmesiyle ilgili olan yasadan Zonguldak’ımız için önemli bir şey daha çıktı, o da OSB’lerin durumu, onlar da şu anda çalışmalarını yapıyorlar. Tam sözün burasında yerli ve milli otomobilin Zonguldak’ta yapılması konusunda sizlerden yardım bekliyoruz. Siz bir açıklamanızda “şehirleri yarıştıracağız.” demiştiniz bu konuda. Zonguldak buna taliptir. Çünkü geçmişi, tarihi, kültürel, bilgi ve teknoloji birikimi, cumhuriyetin ilk sanayi başkenti oluşu, organize sanayi bölgeleri ve endüstri bölgeleriyle birlikte buna Zonguldak layıktır. 
Biz biliyoruz ki Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız Türkiye’de hem sanayimizi hem teknolojimizi geliştirecek ve buralardan müreffeh ve güçlü bir Türkiye inşallah kurulacak.