Uğur Mumcu anısına düzenlenen oturumda konuşan Cumhuriyet Gazetesi Haber Koordinatörü Aykut Küçükkaya:

“Yürekli bir gazeteciydi”

Zonguldak Demokrasi Platformu’nun Uğur Mumcu’yu anmak için düzenlediği söyleşiye CHP 24. Dönem Milletvekili Umut Oran ve Cumhuriyet Gazetesi Haber Koordinatörü Aykut Küçükkaya katıldı. Yapılan konuşmalarda Mumcu’nun gazeteci kadar iyi bir hukukçu olduğuna da vurgu yapıldı. 

Zonguldak Demokrasi Platformunun düzenlediği Uğur Mumcu anma etkinliği TMMOB Maden Mühendisleri Odası lokalinde yapıldı. CHP eski Milletvekili Umut Oran ve Cumhuriyet Gazetesi Genel Haber Koordinatörü Aykut Küçükkaya’nın konuşmacı olarak katıldığı etkinliğe Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı, CHP Zonguldak İl Başkanı Umut Başoğlu, CHP Merkez İlçe Başkanı Fikret Zaman, CHP Kozlu İlçe Başkanı Nuri Bank, Çağdaş Gazeteciler Derneği Zonguldak Şube Başkanı Ali Ayaroğlu, Zonguldak Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Derya Akbıyık, ZOKEV Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Kalafatoğlu’nun yanı sıra kalabalık bir izleyici topluluğu katıldı. ZOKEV Mütevelli Heyeti Başkanı Kürşat Coşgun’un yönettiği söyleşiye geçmeden önce, CHP Zonguldak İl Yönetim Kurulu Üyesi Hüsnü Hazır, Uğur Mumcu’nun “Sesleniş” adlı eserini okudu.

GAZETECİ OLDUĞU KADAR ÇOK BAŞARILI BİR HUKUK İNSANI
Toplantıda ilk söz alan CHP 24. Dönem Milletvekili Umut Oran hüzünlü bir gün de olsa Zonguldak’ta olmaktan mutlu olduğunu belirterek başladığı konuşmasında, “Uğur Mumcu gazeteci ama aslında çok başarılı bir hukuk insanı. Onun 25-30 yıl önce söyledikleri o güne damgasını vuran, aynı zamanda geleceğe de ışık tutan konular. Onun söyledikleri bugün hâlâ geçerli. O her şeyden kalpaksız bir Kuvvay-ı Milliyeci. ‘Mustafa Kemal’in askeriyiz’ sloganını bir rol modeli olarak yaşamına uygulamış, hep bir deniz feneri gibi geleceği aydınlatmış bir insan” dedi. Muammer Aksoy, Ahmet Taner Kışlalı gibi faili meçhul cinayetlere kurban olan aydınları da Oran, “1980’de sol darbeden en büyük nasibini aldı. Darbe yapan askerler bir siyaset sistemi ortaya koydu. Bugün karşı karşıya kaldığımız tüm sorunlar bunun ürünü. Bunun üzerine 16 Nisan referandumu ile tek adam sistemi getirilerek durum daha da vahimleşti. Bugün önümüzdeki en önemli sorun bu. Şu piramit çok önemli. ‘Hak, hukuk, adalet’ çok önemli. Sonrasında demokrasi geliyor. Adaletin bağımsız olmadığı gibi her türlü özgürlüklerde de geri gidiş var. Ekonomide büyüklüğün hiçbir önemi yok. Önemli olan gelir dağılımındaki adaleti sağlamak. Bugün adalette kötüyüz, demokraside kötüyüz, ekonomi de kötüye gidiyoruz. Bu tablo bizim yüzyılın başındaki ‘hasta adam’ görüntüsüne döndüğümüzü gösteriyor” dedi. 

ATATÜRK’E VE HUKUKA ADANMIŞ YÜREKLİ BİR GAZETECİYDİ
Daha sonra söz alan Cumhuriyet Gazetesi Haber Koordinatörü Aykut Küçükkaya, Uğur Mumcu’nun gazetesi Cumhuriyet adına salonda bulunanları selamlayarak başladığı konuşmasında “1989-90 öğretim yılında Çelikel’den mezun oldum. Bir maden emekçisinin oğluyum. Bir maden emekçisinin oğlunun Cumhuriyet’ten başka bir gazetede çalışması düşünülemez. Emin Çölaşan’ın dediği gibi Uğur Mumcu yüzyılın en iyi gazetecisiydi. Bir daha onun gibi bir gazeteci gelir mi bilmiyorum. O su getirmez bir laiklik savunucusu, Atatürk’e ve hukuka adanmış yürekli bir gazeteciydi. Ben haber koordinatörü olarak haftada bir muhabirlerle toplantı yapıyorum. Onlara gerçek olan her haberin gazeteye gireceğini söylüyorum. Tek kırmızı çizgimiz Atatürk, laiklik ve cumhuriyettir. Bunların dışında hiçbir haberin kime yarayacağına, ya da dokunacağına bakmayız. Uğur Mumcu gazeteciliği de budur” dedi.

UĞUR MUMCU SAĞ OLSAYDI İSMET ÖĞRETMEN’E DE SAHİP ÇIKARDI
Zonguldak Uğur Mumcu’nun çok sevdiği bir kent olduğunu söyleyen Küçükkaya, “Biz Cumhuriyet’te onun fikirlerini yaşatmak için elimizden geleni yapıyoruz. Onun gibi başarılı bir gazeteci değiliz. Zonguldak Mumcu’nun fikirlerine sahip çıkmak, Zonguldak’ı yeniden yükseltmek istiyorsa, burada 10 değil 40 bin insan çalışacak. Yeraltındaki serveti madeniye yerüstüne çıkaracak. Zonguldak yeniden emeğin başkenti unvanını kazanmalıdır. Yoksa kimliğini kaybeden bir kent haline dönüşecektir. Uğur Mumcu bugün yaşasaydı Çatalağzı ile en az beş tane yazı yazardı. Zonguldaklı Çatalağzı’na sahip çıkmalıdır. Gerekirse yollara yatıp yeni termik santrallerin yapılmasını engellemelidir. Uğur Mumcu sağ olsaydı İsmet Öğretmen’e de sahip çıkar, onunla ilgili mutlaka bir yazı yazardı” dedi.