Zonguldak Kültür ve Eğitim Vakfı’nın 12. olağan genel kurulu, Maden Mühendisleri Odası lokalinde yapıldı. Genel kurulda mütevelli heyetinin üçte biri yenilendi.

Zonguldak Kültür ve Eğitim Vakfı’ (ZOKEV)nın 12. olağan genel kurulu, cumartesi günü, TMMOB Maden Mühendisler Odası lokalinde yapıldı. 21 kişilik mütevelli heyetinin 3’te 1’inin yenilendiği genel kurulda, üç kişilik denetleme kurulu da belirlendi. Genel kurula Zonguldak Barosu Başkanı İ. Kerem Ertem, CHP Merkez İlçe Başkanı Ebru Uzun, ESM Şube Başkanı VacitEsen, Eğitim-İş Şube Başkanı Metin Kahveci, ÇYDD Zonguldak Şube Başkanı Selma Özbay, Tüketici Hakları Derneği Başkanı Ali Topaloğlu, TMMOB Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şube Başkanı Erdoğan Kaymakçı, TTK Mimar Mühendisler Derneği Başkanı Kenan Kasım da katıldı. Kürşat Coşgun’un divan başkanlığı yaptığı genel kurulda, divan kurulu üyeliklerindeyse Özgür Erkal ve Mustafa Adıgüzel görev aldı.

 

KENT VE BÖLGE SORUNLARINA DUYARLILIK GÖSTERDİK

Genel kurulun açılış konuşmasını yapan ZOKEV Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Kalafat, cumhuriyetin temel ilkelerinin sınandığı ciddi bir süreçten geçildiğini ifade etti. Kalafat, “Bundan yaklaşık 20 yıl önce vakfımızın kuruluş bildirgesinde yer alan ve vakıf senedine yansıtılan ülkemizi için duyduğumuz tüm kaygıların, ne kadar gerçekçi olduğunu, o tarihten bugüne gelinen noktada, neleri kaybettiğimiz dikkate alındığında acı içinde algıladığımız günleri yaşamaktayız. Uygulanan tüm politikaların, sadece siyaset kurumlarının değil, demokrasilerin olmazsa olmazı sivil toplum hareketinin ve ülke aydınlarının dirençlerinin de sorumluluğu olması nedeniyle,vakfımız, başta ülke olmak üzere kentimizin ve bölgemizin sorunlarına da duyarlılık göstermiş, göstermeye de devam edecektir” dedi.

 

KAMUDAN İHRAÇLAR TOPLUM VİCDANINI İNCİTİCİ BOYUTTADIR

OHAL uygulamalarını da eleştiren Kalafat, “15 Temmuz’un üzerinden 7 aya yakın zaman geçmesine, binlerce insanın sorgulanıp hapishaneye atılmasına karşın, darbeyi kimlerin nerede planladığı, Yurtta Sulh Konseyi’nin kimlerden oluştuğu, siyasi destekçilerinin kimler olduğu gibi kilit hiçbir soruya yanıt bulunamazken, yüz binlerce insan, yasal hiçbir işlem yapılmadan, KHK’lerle kamudan ihraç edildi.OHAL gerekçesiyle hukuksuz açığa alınma ve kamudan ihraç edilmelerden payını kentimiz de aldı. Daha önce haksız şekilde meslekten çıkarılan KESK ESM yöneticilerinden sonra, şimdi de Eğitim-Sen Zonguldak Şube Sekreteri İsmet Akyol ve Eğitim-Sen Çaycuma Baş Temsilcisi Gökhan Taner Günsan öğretmenlik mesleğinden ihraç edildi. İsmet Akyol’u sendikal mücadelesinin yanı sıra Çaycuma kültürü üzerine yaptığı çalışmalarla tanıyoruz. Gökhan Taner Günsan’sa öğretmenliğinin yanına şair kimliğini katmayı başarmış bir sanatçıdır. Laik, demokratik eğitim mücadelesinde de yoğun çaba harcayan bu iki mücadele insanına yapılan işlem, toplum vicdanını incitici boyuttadır” diyerek konuşmasını sürdürdü.

 

TEK ADAM REJİMİNİ KABUL ETMİYORUZ

Referandum sürecine dair görüşlerini, “Tek adam rejimleri ile yönetilmenin karşılığı, kaostur, savaştır, kan, kin ve gözyaşıdır” şeklinde açıklayan Kalafat, Türkiye Varlık Fonu uygulamasını da eleştirdi. Kalafat konuşmasını, “ Tüm bu gelişmelere rağmen umutsuzluğu umuda çevirmek, demokrasiye olan inancımızı yine demokrasiye olan inancımızı yine demokratik kurallar içinde pekiştirmek demokrasi güçlerinin varlığıyla mümkün olacaktır. Bu bağlamda yönetim kurulu ve mütevelli heyeti adına bize güç veren üyelerimizle bağışçılarımıza teşekkür ediyorum. Vakfımızın bu dönemki faaliyetlerinin gerçeklemesinde emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyorum” diyerek tamamladı. 

 

ÜÇTE BİRİ YENİLEN MÜTEVELLİ HEYETİ YENİ YÖNETİMİ SEÇECEK

Vakfın iki yıllık çalışma raporunun görüşülüp ibra edildiği genel kurulda gelecek çalışma dönemine ilişkin yapılacak çalışmalarla ilgili görüşmeler de yapıldı. Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Öztürk, 2017 yılı içinde, “Zonguldak’ta yerel basın bienali” ile “Ekonomik ve ekolojik sürdürülebilirlik açıdan Filyos Vadisi sempozyumu”  başlıkları altında iki büyük projeyi hayata geçireceklerini açıkladı. Konuşmaların ardından yapılan seçimlerde Mütevelli Heyeti’ne Aykut Kırbıyık, Metin Genç, Engin Çöl, Mustafa Yüce, Serap Özer, Sevim Adıgözel, Bülent Özgümüş seçilirken, Denetleme Kurulu üyeliklerine Çağlar Öztürk, Elif Çiftçi, Lale Kadem Tetik getirildi. Yenilenen 7 üyesi ile birlikte toplanacak mütevelli heyeti, önümüzdeki hafta içinde yeni yönetim kurulunu seçecek. (Begüm Burçak Günay)